Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Στη λίστα του ΤΑΙΔΕΠ τα λιμάνια Καλαμάτας-Πύλου

ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


Τα λιμάνια της Καλαμάτας και της Πύλου, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί αντίστοιχα εθνικής σημασίας και μείζονος ενδιαφέροντος, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.
Βέβαια, η προβληματική κατάσταση που βρίσκεται το λιμάνι της Καλαμάτας, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι απαιτούνται 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ για τον εξωραϊσμό του, δεν το κάνει και τόσο ελκυστικό ώστε κάποιος να επενδύσει σ’ αυτό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η τύχη του δεν εξαρτάται πλέον από τις όποιες διαθέσεις κάποιων επενδυτών.

32Από κει και πέρα, ο κ. Μουσουρούλης στις ανακοινώσεις του, σημείωσε ότι μετά τα μέσα Φεβρουαρίου 2013 θα αρχίσει το μπαράζ των αποκρατικοποιήσεων στα λιμάνια της χώρας και ειδικά στα μεγαλύτερα από αυτά, οι εμπορικές δραστηριότητες των οποίων θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων , σταθμοί μεταφόρτωσης, προβλήτες κρουαζιέρας, ξενοδοχειακές υποδομές, ναυπηγοεπισκευαστικοί χώροι, ενεργειακές υπηρεσίες, μαρίνες αλλά και ότι σχετίζεται με real estate (ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής και εστίασης και εμπορικά κέντρα) θα δοθούν με τη μέθοδο της παραχώρησης σε ιδιώτες επενδυτές.
Το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) θα έχει έτοιμες τις προτάσεις του για τον τρόπο αξιοποίησης των λιμανιών στα μέσα Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών λιμανιών και η ανταγωνιστική ένταξή τους στο διεθνές δίκτυο θαλάσσιων μεταφορών θα βοηθήσει σοβαρά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Πηγή : tharrosnews