Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Μελέτη για βελτιώση πρόσβασης στα Ανάκτορα Νέστορα

Η κατασκευή έργου που θα βελτιώσει την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα στη Χώρα και η αναβάθμιση του χώρου στάθμευσης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες η προϊσταμένη της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κα Καραπαναγιωτου με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά.
Για τα Ανάκτορα του Νέστορα έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ η υλοποίηση δύο εργολαβιών.
 
Δύο έργα
Αναφερόμενος ο κ. Αλευράς στα δύο αυτά έργα είπε ότι το ένα αφορά στις κτηριακές υποδομές και είναι προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Προβλέπεται, δε, η κατασκευή  αίθουσας ενημέρωσης για το κοινό με ψηφιακά και έντυπα μέσα.
Η δεύτερη εργολαβία αφορά στην αντικατάσταση του σκέπαστρου των Ανακτόρων, προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Βελτίωση πρόσβασης
Στη συνάντηση με την κα Καραπαναγιώτου εξετάσθηκε η καλύτερη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, με τη διαμόρφωση ενός κόμβου. Συμφωνήθηκε, μετά από συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, να συνταχθεί μελέτη, η οποία θα δείξει πώς και πού πρέπει να εγκατασταθεί ο κόμβος.
Η κα Καραπαναγιώτου τόνισε πως στόχος είναι η συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα για την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τόνισε δε, πως επιβάλλεται η αναβάθμιση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης στα Ανάκτορα του Νέστορα για την άνετη και ασφαλή πρόσβαση του κοινού. Παράλληλα, εκτελείται ένα μεγάλο έργο με νέες κτηριακές υποδομές εξυπηρέτησης του κοινού, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Επίσης, ανέφερε ότι η αντικατάσταση του στεγάστρου θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή προστασία για το μνημείο.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Πηγή : tharrosnews