Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Λίστα φτώχειας για λίγα δωρεάν τρόφιμα


Υπήρξε μια εποχή, όχι πολύ παλιά, που ειδήσεις, όπως η παρακάτω, θα σόκαρε. Η Ελλάδα τότε βρισκόταν στη φούσκα της ευδαιμονίας, χωρίς να τη σκιάζει φοβέρα καμιά. Μια είδηση, μια εικόνα από ουρά σε συσσίτιο είναι βέβαιο ότι δεν θα πέρναγε απαρατήρητη.
Σήμερα δε σοκάρει κανέναν. Μέσα σε δύο χρόνια από την αρχή της ύφεσης ο αριθμός που ψάχνουν ένα πιάτο φαί σε συσσίτια, σε κάδους απορριμμάτων είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. Και στην περιοχή μας, άλλωστε το φαινόμενο πια αυτό δεν…ξενίζει κανέναν μας.
Έτσι, η ανακοίνωση ότι περίπου 900.000 Έλληνες γράφτηκαν στις λίστες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να λάβουν τυρί, ζυμαρικά και ελαιόλαδο, μπορεί να είναι σκληρή, αλλά αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα σε μια χώρα που βουλιάζει.
Από τους επίσημα αιτούντες σίτιση, οι 135.000 περίπου είναι άποροι και 700.000 χιλιάδες είναι μέλη οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή την έναρξη της διανομής των τροφίμων δήλωσε: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και τους συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται ακόμη και να αποκτήσουν τα προς το ζην. Το Υπουργείο αυτή τη φορά ‘έσπασε’ τη Χώρα σε τρεις μεγάλες περιφέρειες ώστε να διευκολυνθούν περισσότερες ελληνικές εταιρείες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Όλα τα τρόφιμα που μοιράζουμε είναι ελληνικά. Ελληνικό ρύζι, ελληνικά μακαρόνια, ελληνικό ελαιόλαδο, ελληνική φέτα ΠΟΠ και ελληνική γραβιέρα ΠΟΠ. Με τον τρόπο αυτό βοηθούμε και τους Έλληνες παραγωγούς, τους Έλληνες γεωργούς, να δώσουν μια μεγάλη ποσότητα στον κόσμο. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη εγκριθεί και για την άλλη χρονιά και εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί ξανά η υλοποίηση του. Μάλιστα εγκρίθηκε με αυξημένο προϋπολογισμό, αντί για 23,5 εκατ. ευρώ, θα είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ.
Αυτή η συνέχεια μεταξύ του Κράτους και των Κοινωνικών Εταίρων και ο μηχανισμός που στήνουμε, θα βοηθήσει πάρα πολύ γιατί σε επίπεδο ευρωπαϊκό το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλληλεγγύης θα έχει πολύ περισσότερο και πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό γιατί πέραν των τροφίμων θα αρχίσει να περιλαμβάνει και ρουχισμό και άλλα βασικά είδη».
Δικαιούχοι της δωρεάν διανομής τροφίμων από τα αποθέματα της παρέμβασης ορίζονται αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες της Ε.Ε. ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.
Ως άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες, κατά την έννοια της παρούσης, θεωρούνται τα άτομα ή οι οικογένειες που έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά.
Το εισόδημα αυτό αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά ανίατα ή δυσίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας. Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. Παιδιά που εγκαταλείπονται σε ιδρύματα, θεωρούνται ως άπορα. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η διανομή των τροφίμων από τους αναδόχους αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των τριών μηνών, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2013.


Πηγή : tharrosnews