Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

"Σχολατσιό" από το ΚΠΕ Καλαμάτας


Το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς», εμπλουτίζει το Πρόγραμμα: "Ελιά- Λάδι-Ιστορία-Αειφορία" που υλοποιεί, με τις παρακάτω Δράσεις που θα γίνονται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του μονοήμερου Προγράμματος:
  • Παρουσίαση του Δικτύου "Ελιά" και του έργου του στους μαθητές (διάρκεια: 1 σχολική ώρα)
  • Παρουσίαση της ιστορίας της ελιάς και των προϊόντων της (διάρκεια: 1 σχολική ώρα). Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει γενική εισαγωγή στο θέμα, σύντομη παρέμβαση από διατροφολόγο, διαλογική συζήτηση με τους μαθητές, προβολή σύντομου σχετικού video, διανομή εντύπων, διαδραστικό παιχνίδι κ.α. με την φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού "Οι Δρόμοι της Ελιάς"
  • Δημιουργία του "ΣΧΟΛΑΤΣΙΟΥ" (διάρκεια: 1 σχολική ώρα) Θα γίνει από τα ίδια τα παιδιά τα οποία θα κληθούν να επιλέξουν κάποια από τα προτεινόμενα προϊόντα ελιάς και να αιτιολογήσουν την επιλογή τους με τη βοήθεια ερωτηματολογίου. Όλα τα προτεινόμενα προϊόντα που θα παρουσιαστούν σε μπουφέ θα είναι από το "καλάθι των παραδοσιακών προϊόντων της Μεσσηνίας" η τυποποίηση των οποίων γίνεται σε περιβάλλον HACCP.
Οι εργασίες πεδίου σε ελαιώνες και σε χώρους επεξεργασίας προϊόντων ελιάς θα γίνονται σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς και με βάση τα ενδιαφέροντά τους, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουν σε σχέση με την απόσταση του σχολείου τους από το Κ.Π.Ε.
Το εμπλουτισμένο πρόγραμμα θα υλοποιείται από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου 2012 και απευθύνεται σε 200 μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης της Καλαμάτας 7-12 ετών με τους εκπαιδευτικούς τους, οι οποίοι υλοποιούν ομοθεματικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ανήκουν στο Εθνικό θεματικό Δίκτυο Ελιά.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής και να την αποστείλουν στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπ/σης του ν. Μεσσηνίας στο FAX 2721044481 με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο ΚΠΕ Καλαμάτας ηλεκτρονικά στο mail@kpe-kal.mes.sch.gr μέχρι την Τετάρτη 21/11/2012 ώρα 12.00.

Η οργάνωση γίνεται στο πλαίσιο του Δικτύου «Ελιά», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και με την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (International Olive Oil Council / COI).

Το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας δεν επιβαρύνεται με επιπλέον έξοδα για την υλοποίηση των Δράσεων αυτών. Τα έξοδα μετακίνησης των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους από το σχολείο τους στο Κ.Π.Ε. και η επιστροφή τους, καθώς και τα έξοδα του μπουφέ για τη δημιουργία του "Σχολατσιού" θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον Πολιτιστικό Οργανισμό "Δρόμοι της Ελιάς".
Πηγή : eleftheriaonline