Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας: Απαλλαγή των σχολείων από τα τέλη ύδρευσης

Απαλλάσσονται τα σχολεία της Κυπαρισσίας από την πληρωμή τελών ύδρευσης, ενώ διαγράφονται και παλιές τους οφειλές, όπως αποφάσισε ομόφωνα πρόσφατα η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης-Αποχέτευσης Κυπαρισσίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα των σχολείων που είχε τεθεί σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το δήμαρχο Κώστα Κόλλια. Μάλιστα κάτι ανάλογο -δηλαδή απαλλαγή τελών ύδρευσης για τα σχολεία- ισχύει ήδη για όλες τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες του δήμου.
Για το θέμα αυτό υπήρχε και σχετικό έγγραφο του αντιδημάρχου Παιδείας Γιάννη Μερκούρη προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚΥ στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Η οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα είναι πρωτοφανής. Αποτέλεσμα αυτής η απειλή της κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και της εκπαίδευσης των παιδιών μας γενικότερα.
Ο δήμος αδύνατος και αυτός οικονομικά, αναζητεί τρόπους ενίσχυσης των σχολικών μονάδων. Προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους έχοντες να βοηθήσουν και να ενεργοποιήσει την κοινωνική αλληλεγγύη. Οι σχολικές μονάδες της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας, οι μόνες στο δήμο, χρεώνονται με τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης και με έξοδα κατανάλωσης νερού. Εκατόν δώδεκα ευρώ το χρόνο για μια σχολική μονάδα για την οποία η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ, όπως αντιλαμβάνεσθε είναι σημαντικό ποσό για να μην το χαρακτηρίσω τεράστιο.
Επειδή το κόστος λειτουργίας των σχολικών μονάδων έχει αυξηθεί (πετρέλαιο, χαρτικά κ.λπ.) σε αντίθεση με τις επιχορηγήσεις για λειτουργικά έξοδα που έχουν δραματικά μειωθεί, παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα απαλλαγής των σχολικών μονάδων από τα ανωτέρω τέλη.
Σίγουρα, η απόφασή σας αυτή θα ελαφρύνει σημαντικά τα έξοδα των σχολικών μονάδων και είμαι σίγουρος θα τύχει καθολικής αποδοχής από την κοινωνία μας. Για τα παιδιά τα δικά μας θα γίνουν αυτά τα έξοδα και κανένας δεν θα έχει αντίρρηση».
Θετική εισήγηση υπήρξε και από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚΥ Παναγιώτη Γυφτάκη  ο οποίος σημείωσε: «Ολα τα σχολεία χρεώνονται ετησίως 113 ευρώ. Το ποσόν δεν θεωρείται υπερβολικό αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις σημερινές συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που πρέπει να εφαρμόζεται σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως είναι αυτό της παιδείας, προτείνω την διαγραφή των τελών ύδρευσης σε όλα τα σχολεία της περιοχής για το έτος 2012 και για όλες τις παλαιότερες οφειλές όπου υπάρχουν. Σήμερα  οι οφειλές αυτές ανέρχονται στο ποσό των 1.361ευρώ».

Κ.Μπ.

Πηγή : eleftheriaonline