Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ό,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ !

Η σημερινή βροχούλα από τη μία, και η συζήτηση που είχα με φίλο ελαιοπαραγωγό από την άλλη, με έκαναν να ανεβάσω αυτό το θέμα που είναι το θέμα που απασχολεί όλη τη Μεσσηνία.
Η σημερινή βροχούλα ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί, αν και μας ήλθε καθυστερημένη. Την περίμενε όλη η Μεσσηνία. Αν είχε γίνει το Σεπτέμβρη θα ήταν ακόμη καλύτερα τα πράγματα, αλλά ας μην είμαστε και αχάριστοι..
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εκατοντάδες χρόνια, όλη η Μεσσηνία προετοιμάζεται για το "λιομάζεμα", για το λεγόμενο ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΓΗΣ, το λάδι που είναι πραγματικά ένα φυσικό φάρμακο και φυσικα ασύγκριτο από κάθε άλλο λάδι και που αποτελεί ένα σοβαρότατο παράγοντα της Μεσσηνιακής οικονομίας.
Τι ποικιλίες ελιάς όμως υπάρχουν στη Μεσσηνία ? Ας δούμε τις ποικιλίες.
Τρείς είναι οι ποικιλίες της ελιάς που καλλιεργούνται στη Μεσσηνία 

Η Κορωνέικη (Olea Europea var. microcarpa alba ή κατ’ άλλους var.Mastoides) λέγεται και κορωνιά, κορώνι, κρητικιά, βάτσικη, λαδολιά, λιανολιά και ψιλολιά. Η βασίλισσα των ελληνικών ποικιλιών ελιάς  προϊόν αιώνων (τουλάχιστον 10) συστηματικής καλλιέργειας με πατρίδα της την περιοχή της Κορώνης όταν αυτή αποτελούσε το πιo σημαντικό εμπορικό λιμάνι της Πελοποννήσου. Είναι ποικιλία μικρόκαρπη. Χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις στο βαθμό που ανταγωνίζεται και την αγριελιά. Χαρακτηρίζεται από δυo σημαντικά πλεονεκτήματα: την ανθεκτικότητά της στην ξηρασία και η υψηλή και σταθερή καρποφορία της (από 30 ως και πάνω από 150 κιλά καρπού κατά δέντρο).Δεδομένου ότι η ποικιλία παρενιαυτοφορεί με μια συστηματική καλλιέργεια και ιδιαίτερα με το κατάλληλο κλάδεμα  η πτώση της παραγωγής την δεύτερη χρονιά περιορίζεται σημαντικά.Το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους του καρπού της, παρ’ ότι ποικιλία με αποκλειστικά ελαιοπαραγωγική κατεύθυνση, ξεπερνιέται από το γεγονός ότι το λάδι της  με το πρασινοκίτρινο χρώμα του είναι εκλεκτής ποιότητας με φρουτώδη γεύση και εξαιρετικό άρωμα καρπού.Ανθίζει κατά το δεύτερο μισό του Απρίλη και ωριμάζει κατά την περίοδο Οκτωβρη – Δεκέμβρη. Η απόδοση σε λάδι του ελαιοκάρπου κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20%.
Η Ματσολιά ή Μαστοειδής λέγεται και αθηνολιά μουρτολιά και τσουνάτη. Μπορεί να θεωρηθεί ποικιλία μικρόκαρπη ή και μεσόκαρπη.Είναι ποικιλία με μεγάλη ανάπτυξη και μικρής ή μέσης παραγωγικότητας. Απαιτεί καλό έδαφος και καλλιεργητικές φροντίδες. Είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο. Η ποικιλία παράγει κάθε δυο χρόνια. Ανθίζει τέλος Μαΐου. Καλλιεργείται και  σε υψηλά υψόμετρα, μέχρι 1.000 μ. Έχει όψιμη ωρίμανση (τέλος Δεκέμβρη - Γεννάρη). Ποικιλία μικτής κατεύθυνσης, δίνει λάδι εκλεκτής ποιότητας λεπτόρρευστο και κεχριμπαρένιο χρώμα. Η απόδοση του ελαιοκάρπου κυμαίνεται μεταξύ του 20 και 22%.
Η Μαυρελιά λέγεται και μεθωνιά και μουρατολιά. Μικρόκαρπη ποικιλία απαιτεί εδάφη με υγρασία. Ο καρπός της ωριμάζει από τα μέσα μέχρι τα τέλη το Δεκέμβρη με αποκλειστική κατεύθυνση την παραγωγή λαδιού εκλεκτής ποιότητας. Απόδοση του ελαιοκάρπου μεταξύ του 18 και 25%. Αφού κάναμε μια πρώτη αναφορά για τα είδη της ελιάς, όσο διαρκεί η διαδικασία του μαζέματος της ελιάς θα κάνουμε και άλλες αναφορές που είναι βέβαιο ότι θα ενδιαφέρουν πολύ κόσμο κυρίως εκτός Μεσσηνίας.
Πηγή : messiniaka