Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Τέλος περιβαλλοντικής επιβάρυνσης για βιολογικό


Τέλος περιβαλλοντικής επιβάρυνσης θα καταβάλουν στο εξής όσοι εξυπηρετούνται από τον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας. Τα έσοδα από το τέλος αυτό, όπως είπε στην «Ε» ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, θα αποδίδονται στη συνέχεια -ως αντισταθμιστικό όφελος- στην Τοπική Κοινότητα Ασπροχώματος, στην οποία λειτουργεί η πιο πάνω μονάδα.
Το εν λόγω τέλος θα προβλέπεται και στην προγραμματική σύμβαση, η οποία θα προετοιμαστεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επισπευστεί η λειτουργία του αγωγού λυμάτων, από την Παλιόχωρα ώς τις Κιτριές.
Η υπογραφή αυτής της σύμβασης, μεταξύ της ΔΕΥΑΚ και των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, είναι ο τρόπος που προκρίθηκε ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του πιο πάνω αγωγού.
Η σχετική απόφαση ελήφθη στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε χθες το μεσημέρι στην Τρίπολη ο δήμαρχος Καλαμάτας με τον γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα.
Οπως είπε στην «Ε» ο δήμαρχος, ο κυρίαρχος σκοπός είναι να λειτουργήσει ο αγωγός, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά το θαλάσσιο περιβάλλον στην πιο πάνω -κατ’ εξοχήν- τουριστική περιοχή του νομού μας.
Στη σύμβαση, η οποία -όπως είπε στην «Ε» ο Π. Νίκας- θα αρχίσει να καταρτίζεται τις επόμενες ημέρες, τα βασικά σημεία θα αφορούν αφ’ ενός στον καθορισμό α) τέλους περιβαλλοντικής επιβάρυνσης -που θα αποδίδεται στο Ασπρόχωμα, ως αντισταθμιστικό όφελος για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού-, β) του κόστους διαχείρισης ανά κυβικό μέτρο λυμάτων και αφ’ ετέρου στον συμψηφισμό, σε βάθος χρόνου, της οφειλής των 250.000 ευρώ του Δήμου Δυτικής Μάνης προς την ΔΕΥΑΚ.
Πηγή : eleftheriaonline