Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η Μεσσηνία στο… κόκκινο για ανεμοστρόβιλους


Εννέα περιοχές της χώρας στη δίνη των σαρωτικών ανέμων ... 



Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Ο Νομός Μεσσηνίας είναι μεταξύ των εννέα (περιοχών) στον ελλαδικό χώρο που βρίσκονται στο… κόκκινο σε ό,τι αφορά την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων, σύμφωνα με το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ.
Μάλιστα, το φαινόμενο στις περιοχές αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται Ηλεία, Αχαΐα, Λασίθι, Λάρισα, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη, έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης, καθώς ευνοείται σε μέγιστο βαθμό από την αύξηση της θερμοκρασίας που σημειώνεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια!
Σύμφωνα με έρευνες Ελλήνων κλιματολόγων και μετεωρολόγων, οι υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον στην επιφάνεια του εδάφους και της θάλασσας προκαλούν τη δημιουργία έως και 300% περισσότερων ραγδαίων θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι, πριν εξασθενήσουν, μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες ακόμα και άνω των 250 χλμ. την ώρα.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Real news», όπου σημειώνεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τρεις συνολικά περιοχές της δυτικής Ελλάδας, η Πρέβεζα, η Ζάκυνθος και η Ηλεία, βίωσαν τη μήνιν των σαρωτικών ανέμων, καθώς ανεμοστρόβιλοι που διήρκεσαν λιγότερο από 10 λεπτά προκάλεσαν μεγάλες υλικές ζημιές.
Παρά την εξαιρετικά μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης αυτών των φαινομένων, η Ελλάδα δε διαθέτει σύστημα πρόγνωσης ανεμοστρόβιλων. Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι ανεμοστρόβιλοι δεν καταγράφονται καν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)!
Οι ανεμοστρόβιλοι της Μεσογείου δεν έχουν τη διάρκεια και την ένταση των τυφώνων τύπου «Σάντι», που προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερα από 200 άτομα σε ΗΠΑ και Καραϊβική τον προηγούμενο μήνα. Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα δείχνουν πως τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. Για παράδειγμα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα του τυφώνα «Σάντι» έφτασε μέχρι και τα 145 χλμ./ώρα, το 50% των ανεμοστρόβιλων στην Ελλάδα πνέει από 150 χλμ. μέχρι και 250 χλμ./ώρα.
«Η θερμοκρασιακή αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι υπεύθυνη για την αύξηση των ανεμοστρόβιλων. Αν η μέση θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει, τότε φοβάμαι ότι θα έχουμε ακόμα περισσότερα τέτοια ακραία φαινόμενα», αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών, του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΚΕΜΕ), Μιχάλης Σιούτας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανύπαρκτα μέτρα θωράκισης της Ελλάδας απέναντι στους «μικρούς τυφώνες».
«Υπάρχουν πλέον συγκεκριμένοι νομοί της Ελλάδας που αποτελούν περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εμφάνιση σιφώνων, κάτι που τις καθιστά ευάλωτες σε υλικές καταστροφές, ακόμα και σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Δυστυχώς, η ΕΜΥ δεν καταγράφει τους ανεμοστρόβιλους, ούτε έχει κάποιον σχεδιασμό για δημιουργία συστήματος προειδοποίησης».
 

φωτογραφία: Πάνος Νταντής

Πηγή : tharrosnews