Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Επεξεργασία λυματολάσπης στο βιολογικό Καλαμάτας από όλες της μονάδες της Μεσσηνίας

Τη λυματολάσπη από τις μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού σχεδόν ολόκληρης της Μεσσηνίας προγραμματίζεται να υποδεχθεί ο χώρος ξήρανσης -έκτασης 7 στρεμμάτων- που προορίζεται να δημιουργηθεί στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας.
Αυτό προβλέπεται στη σχετική μελέτη για την «κομποστοπλατεία», τους περιβαλλοντικούς όρους της οποίας ενέκρινε προχθές Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, η νέα εγκατάσταση θα δέχεται την παραγόμενη αφυδατωμένη λάσπη από τους Βιολογικούς Καθαρισμούς Καλαμάτας και του Δήμου Πύλου - Νέστορος.
Μελλοντικά προβλέπεται να φθάνουν σε αυτή για αποξήρανση και οι ποσότητες λυματολάσπης από σχεδιαζόμενες μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού, όπως του Πεταλιδίου στο Δήμο Μεσσήνης, και Καρδαμύλης και Στούπας στο Δήμο Δυτικής Μάνης.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η δυναμικότητα της νέας αυτής εγκατάστασης -στην οποία η ξήρανση θα γίνεται με έκθεση της λάσπης στον ήλιο για 50 ώς 70 ημέρες- είναι 8.400 τόνοι λυματολάσπης τον χρόνο, με δυνατότητα επέκτασης και στις 10.000 τόνους κατ’ έτος.
Τη σχετική απόφαση υπέγραψε προχθές Δευτέρα ο Ελεήμων Τηλιγάδας, γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.
Η απόφαση αφορά, αφ’ ενός στην ανανέωση και την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας -προκειμένου για την αύξηση της δυναμικότητάς της- και αφ’ ετέρου στους περιβαλλοντικούς όρους για την ξήρανση της λυματολάσπης σε χώρο μέσα στην πιο πάνω μονάδα.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας προορίζεται -μετά την επέκταση και εκσυγχρονισμό του- να επεξεργάζεται λύματα από την Καλαμάτα και τα χωριά του τ. Δήμου της, τη Μεσσήνη, το Μαυρομάτι Παμίσου, την παραλιακή περιοχή από τις Κιτριές μέχρι την Μικρά Μαντίνεια, τη ΒΙΠΕ Καλαμάτας, καθώς επίσης από τα Αρφαρά, τον Αρι, τη Θουρία, τον Αγιο Φλώρο και το Πήδημα.
Β.Γ.Μ.
Πηγή : eleftheriaonline