Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Το kalamatafreespace έριξε το σπόρο…



ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Της Μαρίας Νίκα

Όλα άρχισαν πριν από τρία χρόνια, όταν μια ομάδα ανήσυχων και διορατικών ανθρώπων αποφάσισε να κάνει πράξη τη συνοικιακή κομποστοποίηση, «εκπαιδεύοντας» παράλληλα την πόλη. Οι πρώτοι κομποστοποιητές τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας. Ο σπόρος είχε ήδη πέσει…
Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος, με τη συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου, ομάδων και φορέων της πόλης, σημειώνουν σε έναν πρώτο απολογισμό οι εκπρόσωποι του Re-ThinkProject και του δικτύου kalamatafreespace, από τους οποίους ξεκίνησε το εγχείρημα.
«Η ιδέα άρχισε να επικοινωνείται Φεβρουάριο του 2010 από τη διαχειριστική ομάδα των Ποδηλατών Καλαμάτας και να παίρνει μορφή μέσα από το αναδυόμενο τότε δίκτυο δράσεων και αλληλεγγύης kalamatafreespace, που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Ιδιαίτερα το δίκτυο είχε δραστηριοποιηθεί στον αγώνα για το κλείσιμο της ανεξέλεγκτης χωματερής “Μαραθόλακκα” Ταϋγέτου».

Η α΄ φάση περιλάμβανε την κατασκευή, τοποθέτηση και αρχική επιμέλεια 10 ξύλινων συνοικιακών κομποστοποιητών, από ανακυκλωμένες παλέτες, στο Δήμο της Καλαμάτας, δωρεάν ενημερωτικά εργαστήρια στην οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε δημόσιους χώρους, σχολεία, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς. Κάθε κομποστοποιητής “υιοθετήθηκε” από μια ομάδα πολιτών ή φορέα. Η ομάδα αυτή, σε συνεργασία με το Re-Thinkproject, αναλάμβανε την επιμέλεια του κομποστοποιητή, αλλά και την επικοινωνία του προγράμματος κομποστοποίησης στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η ίδια ομάδα παίρνει και το τελικό παραγόμενο προϊόν του κομποστοποιητή: πλούσιο οργανικό λίπασμα.

Η β΄ φάση περιλαμβάνει την τοποθέτηση αντίστοιχων ξύλινων κομποστοποιητών στους χώρους πρασίνου της πόλης, για την κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων από τα πάρκα. Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι κομποστοποιητές επεκτείνουν το υπάρχον δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους κατοίκους των περιοχών περιμετρικά ή και εντός των πάρκων (ήδη έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης στο Πάρκο ΟΣΕ). Ξύλινος κομποστοποιητής από το Re:Think έχει μπει πιλοτικά και στο Δήμο Δυτ. Μάνης (Καρδαμύλη).

Βασικοί συνεργάτες της δράσης είναι: Δήμος Καλαμάτας, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ΠΕΕΚΠΕ (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, παράρτημα Καλαμάτας), Κέντρο Νέων Καλαμάτας και ΚΑΝΕ, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ΚΠΕ Καλαμάτας, Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο, Οργανισμός PlantyourRootsinGreece, Σύλλογος ΓΑΙΑ Δ. Μάνης, επιχειρηματίες της πόλης που βοηθούν ανώνυμα και εθελοντικά με υλικά/εργαλεία, ομάδες κατοίκων που έχουν υιοθετήσει κομποστοποιητή ή έχουν βοηθήσει ευρύτερα στο εγχείρημα. Το projectRe:Think αποτελεί, επίσης, κομμάτι του προγράμματος «Καθημερινός Πολιτισμός» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (επιμέλεια Ν. Σερεμετάκη).

«Ξέρουμε ότι η κίνηση της συνοικιακής κομποστοποίησης είναι μια μερική λύση και δεν μπορεί να απαντήσει συνολικά στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην πόλη. Παρ’ όλα αυτά, έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους πολίτες στη σωστή διαδικασία της κομποστοποίησης και να προωθήσει προτάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο» σημειώνεται σε αυτόν τον πρώτο απολογισμό. «Για εμάς, η διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να είναι κρατική και κοινοτική υπόθεση προς όφελος των πολιτών και ανταποδοτική προς αυτούς. Μέσα από το εγχείρημα αυτό προσπαθούμε να δώσουμε ένα μήνυμα ορθής και ανέξοδης διαχείρισης των οργανικών μας σκουπιδιών, έτσι ώστε ο κόσμος να εκπαιδευτεί και να μπορεί να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και ολοκληρωμένη άποψη για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».