Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

«Ζεστάθηκε» η κίνηση τα Χριστούγεννα

Ικανοποιητική σε σχέση με τις αρχικές «παγωμένες» εκτιμήσεις, δεδομένων των συνθηκών και της οικονομικής δυσχέρειας των Ελλήνων, θεωρείται η τουριστική κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων. Υπήρξε κινητικότητα την τελευταία στιγμή, βοήθησε ο καιρός, αλλά και το τετραήμερο, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης, κάνοντας έναν απολογισμό της πρώτης φάσης των εορτών.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στην μετακίνηση συνέβαλλε και το γεγονός ότι «όλα τα χιονοδρομικά κέντρα ήταν ανοιχτά», ενισχύοντας τις προτιμήσεις για τους προορισμούς κοντά σε αυτά. Ευνοημένοι επίσης ήταν οι προορισμοί κοντά σε αστικά κέντρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς η βενζίνη είναι πλέον ένα «ανελαστικό έξοδο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, συμπληρώνοντας ότι από πλευράς καταλυμάτων, οι τιμές ήταν μειωμένες αισθητά για να προσελκύσουν επισκέπτες. Πεσμένη ήταν η κίνηση προς το εξωτερικό, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να παρουσιάζουν φθηνοί προορισμοί, όπως το Μπάνσκο, το οποίο φαίνεται να πήρε μερίδιο από την κίνηση της Δυτικής Μακεδονίας. Οι Ελληνες που επέλεξαν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια των αργιών των Χριστουγέννων ήταν περισσότεροι από πέρυσι κατά 25%, με βάση τα στοιχεία από τις εθνικές οδούς, αναφέρει ο κ. Τελώνης. Ωστόσο η έξοδος δεν συνδυάζεται απόλυτα με την παραμονή στα καταλύματα, καθώς πολλοί κατευθύνθηκαν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και εξοχικά στην περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά ορισμένες περιοχές παρουσίασαν υψηλές πληρότητες, όπως η Αράχωβα που έφθασε σε ποσοστό 90%, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχωβας κ. Ι. Γεωργακός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πολύ καλή επίδοση του προορισμού. Ο ίδιος τονίζει την υψηλού επιπέδου υποδομή και υπηρεσίες της περιοχής, καθώς και το ότι οι τιμές είναι κατά 30% χαμηλότερες από το 2011. Παράλληλα προσθέτει ότι και για την Πρωτοχρονιά η πληρότητα ανέρχεται σε ποσοστό 80%. Το 90% άγγιξε και η πληρότητα στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων, από 65% – 70% που ήταν μια εβδομάδα πριν τις γιορτές, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων κ. Κ. Δαφαλιάς.

Πηγή : kalamatanews

ΕΛΛΕΙΜΑ ΚΑΙ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΔΕ Ο ΜΠΑΣΔΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο κ. Μπασδάνης στη συζήτηση για το Τεχνικό πρόγραμμα ζήτησε να εφαρμοστεί οικονομία κλίμακας υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει προχειρότητα μαρτυρά το έλλειμμα του τεχνικού προγράμματος, ενώ μίλησε για τεμαχισμό έργων χωρίς πρόγραμμα ενώ μετέφερε στο Δ.Σ. ότι σε επιτροπή παραλαβής έργων για το έργο του βιολογικού στα Φιλιατρά, έμεινε έκπληκτος για νέες εργασίες σε έργο που δούλευε ήδη. Μάλιστα είπε ότι αρκετά ποσά είναι λάθος και δεν έχουν σωστές αναλογίες σε θέματα υλοποίησης και επισκευής έργων. Σε ότι αφορά την καθαριότητα μίλησε για ζώνες πυρασφάλειας και αγροτική οδοποιία υποβάλλοντας ερωτήσεις, ενώ είπε ότι τελειωμένα έργα εμφανίζονται ως συνεχιζόμενα, ενώ απευθυνόμενος στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ζήτησε να γίνουν διευκρινίσεις, ενώ εκτίμησε ότι  ο Δήμος στέρεψε από πλευράς μελετών, ενώ ξοδεύτηκαν ποσά για τεχνικό σύμβουλο στο βιολογικό το οποίο ποτέ δεν είδε το Δ.Σ. Για το θέμα του λιμανιού Κυπαρισσίας έγινε αναφορά στο μάστερ πλαν που εκπονεί η περιφέρεια Πελοποννήσου με την βοήθεια των τεχνικών υπηρεσιών. Χαρακτήρισε λιτό το πρόγραμμα λόγω οικονομικής δυσπραγίας αλλά για τις απαντήσεις που έλαβε είναι προχειρότατο σε βαθμό που το πρόχειρο ακυρώνει το λιτό! Ζήτησε τεχνικό πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης προσαρμοσμένο στις σημερινές απαιτήσεις με στόχους και ρεαλισμό, καταλήγοντας ότι είναι χύμα κατάσταση και το τεχνικό πρόγραμμα δεν αποτελεί άλλοθι για την διοίκηση του Δήμου, καταλήγοντας ότι το ψηφίζει με δίλλημα και όχι με την καρδιά.
Ο κ. Κανελλόπουλος μίλησε για λιτό πρόγραμμα ενώ έθιξε την απουσία παιδικής χαράς στη Κυπαρισσία εδώ και 8 χρόνια η οποία εντάχθηκε μόνο για το 2013, ενώ για το έργο Κυπαρισσία-Αρμενιοί-Φαρακλάδα αλλά και το έργο Περδικονέρι-Μάλη που θα μπορούσε ως νότιος άξονας να περιληφθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ ζήτησε να στρωθούν δρόμοι στο επαρχιακό οδικό δίκτυο οι οποίοι είναι σε άθλια κατάσταση για να υλοποιηθούν αναπτυξιακά έργα, μιλώντας για επιλεκτικές μεθοδεύσεις σε έργα κάνοντας αναφορά στο έργο της Πολυθέας με συγκεκριμένη χρηματοδότηση από υπουργείο, ζητώντας να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός τουρισμός, ενώ ζήτησε να ασφαλτοστρωθούν δρόμοι ελάχιστων μέτρων που δεν κοστίζουν χρήματα και ποσά σε διαμερίσματα όπως ο άξονας Βρύσες-Μουριατάδα. Για ρεαλιστικό πρόγραμμα έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος κ. Μερκούρης με βασικούς πυλώνες οδικούς άξονες εξηγώντας κωδικούς έργων ανά δημοτική ενότητα, ενώ για τα σχολεία τα οποία απαιτούν συντηρήσεις με ελάχιστα ποσά, ενώ για τη ΧΑΔΑ Κοπανακίου είπε ότι δεν έχουν δοθεί ποσά.

Πηγή : kyparissiotis

«Να καταστραφούν όλοι οι καταυλισμοί Ρομά στην Πελοπόννησο»


Αίτημα του περιφερειάρχη Π. Τατούλη προς την Αστυνομία


«Ζήτησα από τον αρχηγό της αστυνομίας στην Πελοπόννησο να διαλυθούν όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί των Ρομά στην Πελοπόννησο» τόνισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στα φαινόμενα λεηλασίας που παρατηρούνται.

«Διαφορετικά –συνέχισε- η περιφέρεια θα λάβει πολιτικές αποφάσεις αντιμέτρων στην κυβέρνηση εφόσον δεν ληφθούν οι αναγκαίες ενέργειες».

Τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε, θα ξεκινήσει στην Τρίπολη η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος και η σύγκληση διεθνούς επιτροπής για τη δημιουργία προγραμμάτων επανένταξης των Ρομά με τη συμμετοχή και της αρμόδιας Ευρωπαίας επιτρόπου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να επιμεριζόμαστε το κόστος καταστροφής της περιφέρειας αφήνοντας τους Ρομά να λεηλατούν τις αγροτικές και τις μεταποιητικές επενδύσεις» και πρόσθεσε: «Η επένδυση φωτισμού της Ακροκορίνθου, ένα έργο κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήθηκε επί υπουργίας μου στο υπουργείο Πολιτισμού, έχει ολοκληρωτικά λεηλατηθεί από του ΡΟΜΑ. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραπέρα την ιστορία αυτή».   

Το kalamatafreespace έριξε το σπόρο…



ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Της Μαρίας Νίκα

Όλα άρχισαν πριν από τρία χρόνια, όταν μια ομάδα ανήσυχων και διορατικών ανθρώπων αποφάσισε να κάνει πράξη τη συνοικιακή κομποστοποίηση, «εκπαιδεύοντας» παράλληλα την πόλη. Οι πρώτοι κομποστοποιητές τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας. Ο σπόρος είχε ήδη πέσει…
Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος, με τη συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου, ομάδων και φορέων της πόλης, σημειώνουν σε έναν πρώτο απολογισμό οι εκπρόσωποι του Re-ThinkProject και του δικτύου kalamatafreespace, από τους οποίους ξεκίνησε το εγχείρημα.
«Η ιδέα άρχισε να επικοινωνείται Φεβρουάριο του 2010 από τη διαχειριστική ομάδα των Ποδηλατών Καλαμάτας και να παίρνει μορφή μέσα από το αναδυόμενο τότε δίκτυο δράσεων και αλληλεγγύης kalamatafreespace, που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Ιδιαίτερα το δίκτυο είχε δραστηριοποιηθεί στον αγώνα για το κλείσιμο της ανεξέλεγκτης χωματερής “Μαραθόλακκα” Ταϋγέτου».

Η α΄ φάση περιλάμβανε την κατασκευή, τοποθέτηση και αρχική επιμέλεια 10 ξύλινων συνοικιακών κομποστοποιητών, από ανακυκλωμένες παλέτες, στο Δήμο της Καλαμάτας, δωρεάν ενημερωτικά εργαστήρια στην οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε δημόσιους χώρους, σχολεία, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς. Κάθε κομποστοποιητής “υιοθετήθηκε” από μια ομάδα πολιτών ή φορέα. Η ομάδα αυτή, σε συνεργασία με το Re-Thinkproject, αναλάμβανε την επιμέλεια του κομποστοποιητή, αλλά και την επικοινωνία του προγράμματος κομποστοποίησης στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η ίδια ομάδα παίρνει και το τελικό παραγόμενο προϊόν του κομποστοποιητή: πλούσιο οργανικό λίπασμα.

Η β΄ φάση περιλαμβάνει την τοποθέτηση αντίστοιχων ξύλινων κομποστοποιητών στους χώρους πρασίνου της πόλης, για την κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων από τα πάρκα. Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι κομποστοποιητές επεκτείνουν το υπάρχον δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους κατοίκους των περιοχών περιμετρικά ή και εντός των πάρκων (ήδη έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης στο Πάρκο ΟΣΕ). Ξύλινος κομποστοποιητής από το Re:Think έχει μπει πιλοτικά και στο Δήμο Δυτ. Μάνης (Καρδαμύλη).

Βασικοί συνεργάτες της δράσης είναι: Δήμος Καλαμάτας, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ΠΕΕΚΠΕ (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, παράρτημα Καλαμάτας), Κέντρο Νέων Καλαμάτας και ΚΑΝΕ, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ΚΠΕ Καλαμάτας, Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο, Οργανισμός PlantyourRootsinGreece, Σύλλογος ΓΑΙΑ Δ. Μάνης, επιχειρηματίες της πόλης που βοηθούν ανώνυμα και εθελοντικά με υλικά/εργαλεία, ομάδες κατοίκων που έχουν υιοθετήσει κομποστοποιητή ή έχουν βοηθήσει ευρύτερα στο εγχείρημα. Το projectRe:Think αποτελεί, επίσης, κομμάτι του προγράμματος «Καθημερινός Πολιτισμός» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (επιμέλεια Ν. Σερεμετάκη).

«Ξέρουμε ότι η κίνηση της συνοικιακής κομποστοποίησης είναι μια μερική λύση και δεν μπορεί να απαντήσει συνολικά στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην πόλη. Παρ’ όλα αυτά, έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους πολίτες στη σωστή διαδικασία της κομποστοποίησης και να προωθήσει προτάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο» σημειώνεται σε αυτόν τον πρώτο απολογισμό. «Για εμάς, η διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να είναι κρατική και κοινοτική υπόθεση προς όφελος των πολιτών και ανταποδοτική προς αυτούς. Μέσα από το εγχείρημα αυτό προσπαθούμε να δώσουμε ένα μήνυμα ορθής και ανέξοδης διαχείρισης των οργανικών μας σκουπιδιών, έτσι ώστε ο κόσμος να εκπαιδευτεί και να μπορεί να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και ολοκληρωμένη άποψη για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΟΧΙ ΚΟΥΚΟΥΜΗ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, 18 ΥΠΕΡ ΚΑΙ 5 ΛΕΥΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του για το τεχνικό πρόγραμμα ότι πολλές φορές αναγράφονται έργα που δεν υλοποιούνται επειδή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι το όραμα του Δήμου δηλαδή η διαχείριση της φτώχειας αλλά κάτω από την οικονομική συγκυρία αποτελεί η εκπλήρωση των καθημερινών αναγκών του, λέγοντας ότι «όταν κοιτώ στο καθρέπτη μου κάνω την αυτοκριτική μου και οικτίρω τον εαυτό μου» καθώς δεν μπορεί να υλοποιήσει το όραμα που θα επιθυμούσε. Εξήγησε ότι φέτος το πρόγραμμα θα είναι λιτό ακολουθώντας τον Προυπολογισμό, ο οποίος θα είναι ανελαστικός και θα ελέγχεται για τυχόν αποκλίσεις εκτιμώντας ότι αν καταλήξουμε σε επιτροπεία θα χάσουμε την έννοια της αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα συνέχισε λέγοντας ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας στον Προυπολογισμό και ένταξη έργων, καθώς θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ροή των πόρων από το κράτος, ενώ είπε ότι προέχει η αυθυπαρξία του Δήμου μας για να μην πέσει η τροικανή επιτροπεία στους συμπολίτες μας.
Στην δευτερολογία του ο Δήμαρχος μίλησε για απόλυτη κατανόηση των παρατηρήσεων που τέθηκαν, ενώ απάντησε σε επιμέρους ζητήματα όπως το υδραγωγείο του Αλικοντουζίου στους  Γαργαλιάνους για το οποίο υπάρχει πίστωση από το αρμόδιο υπουργείου μέσα  από το σύνδεσμο ύδρευσης, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η πρώτη παρέμβαση της Δημοτικής αρχής αφορούσε την πόλη αυτή, λέγοντας ότι επαιτούμε στη κεντρική εξουσία για τους δημότες μας. Για το Γ. Π.Σ. Γαργαλιάνων εκτίμησε ότι τον Μάρτιο του 2013 οριστικοποιείται η λύση του μέσα από συλλογική προσπάθεια. Για τις κατατμήσεις έργων εξήγησε ότι προμήθειες θα γίνουν ανά δημοτική ενότητα βάση νόμου στηρίζοντας την τοπική οικονομία αποτελώντας πολιτική επιλογή. Επεξήγησε ότι πριν 2 χρόνια υπήρχαν λίγες ώριμες μελέτες και η πολυτέλεια της μελετολαγνείας δεν υπάρχει, ενώ για οδικούς άξονες είπε ότι θα καταβληθεί το καλύτερο δυνατόν.  Για έργα στη Τριπύλα μίλησε τέλος ο Δήμαρχος ρωτώντας να το καταψηφίσει ο κ. Βασιλόπουλος θεωρώντας ότι έργα υπάρχουν και απορεί πως δεν τα δέχεται ο Πρόεδρος της Τ.Κ., λέγοντας ότι δεν είναι ευτυχισμένος με το πρόγραμμα το οποίο θα επανεξετάζεται διαρκώς από το Δ.Σ. ζητώντας από το Σώμα να το επικυρώσει.
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ- ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ...
Το μόρφωμα του προγράμματος ανέλυσε ο κ. Τσίγγανος λέγοντας ότι οι εισροές στο Δήμο εξελίχθηκαν χειρότερα φέτος με αποτέλεσμα τη νέα χρονιά να υπάρχει προοπτική μόνο για την ΣΑΤΑ τους επόμενους μήνες  η οποία είναι μεγαλύτερη, όχι όμως για την συνολική εικόνα του Δήμου η οποία στηρίζεται στο ΕΣΠΑ, Μπαλτατζής και έργα που υλοποιεί ύψους 4 εκ. ευρώ χωρίς ακόμα να έχουν εγκριθεί όλα τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.  Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό έργων θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις βάση των οικονομικών στοιχείων, μιλώντας για προμήθειες ανά Δημοτική ενότητα το επόμενο διάστημα.  Δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν διευκρινίσεις για ορισμένους κωδικούς έργων αλλά και απευθείας αναθέσεις έργων σε δημοτικές ενότητες, ενώ η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι το όριο αναθέσεων δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Πηγή : kyparissiotis

Η Μεσσηνία είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδος που έχει θετικό GTP

Costa Navarino: Tο ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ για το Navarino Dunes και τοNavarino Bay
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TEMES A.E., Στέφανος Θεοδωρίδης μιλά στο traveltimes.gr για την επένδυση της Costa Navarino, καθώς και για τους στόχους που τίθενται για το 2013. 
Ποιες είναι οι πρόσφατες εξελίξεις για την CostaNavarino;
Κάνουμε ένα τεράστιο αγώνα να αυξήσουμε τις πτήσεις, να χτίσουμε σχέσεις με το εξωτερικό ώστε να προσκαλέσουμε κόσμο στους off peak μήνες. Αυτό είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο. Το 2013 έχουμε βάλει μερικούς φιλόδοξους στόχους ελπίζοντας ότι η πολιτική και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα σταθεροποιηθεί.
Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι για το 2013;
Ο βασικός στόχος μας για το 2013 είναι η εταιρεία να γίνει κερδοφόρα. Δεύτερον, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την τουριστική εμπειρία προσφέροντας νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες.
Τρίτον, να διαδοθεί ακόμη περισσότερο η αναγνωρισιμότητα και η μοναδικότητα της Costa Navarino σαν προορισμός στις υπάρχουσες αγορές αλλά και σε αγορές που ανοίγουμε συνέχεια.
Τέταρτον, να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα μέσα από τις νέες πτήσεις. Δηλαδή, από την μια πτήση που είχαμε στην περιοχή της Ρωσίας, της Ουκρανίας, κλπ. την επόμενη χρονιά θα έχουμε έξι. Από καμία πτήση από τη Σουηδία θα έχουμε δύο πτήσεις. Θα έχουμε ακόμη τρεις πτήσεις από την Γερμανία. Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι θα τριπλασιάσουμε και την δουλειά μας στο γκολφ, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα των νέων πτήσεων προς τον προορισμό μας. Υπολογίζουμε ακόμη ότι η δουλειά στο ξενοδοχείο θα αυξηθεί κατά 35-40%. Σχετικά με το ύψος της επένδυσης, αυτό ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ για τις 2 πρώτες περιοχές που έχουμε αναπτύξει, το Navarino Dunes και το Navarino Bay (στο οποίο βρίσκεται τo δεύτερο signature γήπεδο γκολφ The Bay Course).
Τι είναι αυτό που κάνει ανταγωνιστικό όλο το επενδυτικό σχέδιο;
Αυτή η επένδυση, αυτή η τοποθεσία είναι το άθροισμα μιας σειράς από μοναδικά χαρακτηριστικά. Μιλάμε για μια εκπάγλου καλλονής τοποθεσία, η οποία μεταξύ άλλων έχει παραμείνει και αμόλυντη. Δεύτερον, η προσβασιμότητα της από τους νέους δρόμους και τις νέες πτήσεις που προκύπτουν συνεχώς αυξάνεται. Τρίτον, είναι μια τοποθεσία που βρίσκεται πολύ κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα και τουριστικές περιοχές που έχουν συγκλονιστική τουριστική αξία, όπως η Αρχαία Ολυμπία, ο Μυστράς, το παλάτι του Νέστωρα, η Αρχαία Μεσσήνη, το Ναύπλιο.
Ακόμη, είναι μια περιοχή πλούσια σε πρώτες ύλες, σε τοπική γαστρονομία και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία – το λάδι και οι ελιές της Καλαμάτας, τα σύκα και γενικότερα τα φρούτα.
Η Μεσσηνία είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδος που έχει θετικό GTP.

Πηγή : pylosnews

Ματιές στην Ιστορία του τόπου: Το Νησί και οι αλλαγές στη σύνθεση του πληθυσμού του


Το Νησί παίρνει τη θέση του στην ιστορία το 1293 μέσα από τη γαλλική εκδοχή του "Χρονικού του Μορέως". Εδώ "εν των κάστρω μεθ' ηδονής διέτριβε η προγκίπισα Ισαβέλα και ο σύζυγός της Φλωρέντιος ο Αναγαυϊκός" γράφει ο Αδαμάντιος Αδαμαντίου, ο οποίος διευκρινίζει ότι "ήτο δε η Ανδρούσα και το Νησί και άλλαι τινές πόλεις του Μορέως ηβητήρια, διατριβαί ψυχαγωγίας των Φράγκων ηγεμόνων". Η ανάπτυξη του Νησιού έγινε γρήγορα έτσι ώστε "κατά την τελευταία περίοδο της Φραγκοκρατίας, η Ανδρούσα και το Νησί ήταν διοικητικά κέντρα μεγαλύτερης σπουδαιότητας από την Καλαμάτα" κατά τον Πήτερ Τόπινγκ. Το 1417 οι Παλαιολόγοι καταλαμβάνουν "την Ανδρούσα και 30 μεσσηνιακά φρούρια και πόλεις μεταξύ των οποίων και το Νησί όπως αναφέρεται από τον Γεώργιο Σφραντζή.
Γράφει
ο Ηλίας Μπιτσάνης

Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Το 1458 φθάνει στην Πελοπόννησο ο Μωάμεθ ΙΙ και ενόσω πολιορκεί την Ακροκόρινθο, μεγάλο τούρκικο απόσπασμα λεηλατεί τη Μεσσηνία και αρχίζει η μεγάλη περίοδος της πρώτης τουρκοκρατίας. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι προτίμησαν να εγκατασταθούν στις εύφορες πεδινές περιοχές και ανάμεσα σε αυτές ήταν και το Νησί. Οπως αναφέρει ο Αθανάσιος Πετρίδης, κατά την προφορική παράδοση "οι Τούρκοι του Νησίου ίνα προφυλάξωσι την πόλιν από τας συνήθεις πλημμύρας του ποταμού και ίνα ποτίζηται ευκολώτερον το πέραν αυτού πεδίον της Μακαρίας λεγομένης, συνήγαγον τους πέριξ χωρικού βία και ώρυξαν τάφρον από του χωρίου Πιπερίτσα, μέχρι της παραλίας του Μεσσηνιακού Κόλπου, και έρριψαν, κατά την κοινήν φράσιν, τον Πάμισον μέσα εις αυτήν, και ούτως εσχηματίσθη η σημερινή κοίτη του ποταμού τούτου". Για την τύχη του χριστιανικού πληθυσμού δεν υπάρχουν πληροφορίες, το βέβαιο είναι ότι οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μετά τα μέσα του 16ου αιώνα εντάθηκε ο εξισλαμισμός εξ αιτίας τόσο των εκτάκτων φόρων και των διακρίσεων, όσο και της ανόδου του θρησκευτικού φανατισμού σε τμήματα της μουσουλμανικής κοινωνίας.
Αυτή η πορεία εξηγεί και το γεγονός ότι ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπί χαρακτηρίζει το Νησί μουσουλμανικό χωριό γύρω στο 1668 (σε αντίθεση με άλλες περιοχές), δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και γράφει: "Είναι ένα μουσουλμανικό χωριό με τριακόσια κεραμοσκέπαστα σπίτια, με αμπέλια και κήπους σε μια θαυμάσια τοποθεσία. Είναι ζεαμέτι του Ατζέμ - ζάντε Εφέντη. Εχει ένα τζαμί και ένα χαμάμ. Στο χωριό ανήκει και το κονάκι του Ιδρις αγά, που έχει τους γιους του στη θάλασσα. Είναι τόσο καλός στη δουλειά του που μπορεί να τα καταφέρει και όταν μαζευτούν στην αυλή του χίλια άλογα". Το αυτό επαναλαμβάνει ο Νεοκλής Σαρρής χαρακτηρίζοντας το Νησί ως "μαλικιανέ της οικογένειας Ατζεμαντέ". Το "ζεαμέτι" και ο "μαλικιανές" είναι παρόμοιες έννοιες και αποτελούσαν "ημικρατική γη με την έννοια ότι η ψιλή κυριότητα βρίσκεται στο κράτος, που προσφερόταν σε στρατιωτικούς ή αξιωματούχους με τρόπο ώστε να καρπούνται τα φορολογικά έσοδά του με την υποχρέωση να καλύπτουν με αυτά τις δαπάνες συντήρησης ενός αριθμού στρατιωτών. Σε περίπτωση που το ζεαμέτι σχόλαζε, δεν γινόταν κατάτμησή του αλλά δινόταν σε άλλο δικαιούχο".
Η ιδιοκτησία του Ιδρίς αγά στην περιοχή επιβεβαιώνεται και από έγγραφο του 1659 όταν οι Ενετοί προσπαθούσαν να ξεσηκώσουν τον πληθυσμό της περιοχής κατά των Τούρκων: "Ο Αναγνώστης Νικήτας μαζί με το Ρανήτο, κολλήγοι του Ντούσαγα στάλθηκαν από το χωριό Νησί, για να αναφέρουν σε όλους ότι πήραν τα όπλα στην υπηρεσία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας και ότι είναι περίπου 400 άτομα".
Η παρουσία του Ιδρις αγά στην περιοχή την περίοδο κατά την οποία προετοίμαζαν την κατάληψη της Πελοποννήσου και είχαν προφανώς αναπτύξει ένα δίκτυο πληροφοριών που υπήρχε στα αρχεία, καταγράφεται εμμέσως από το Μελέτιο στη "Γεωγραφία" που τυπώθηκε στη Βενετία το 1807, καθώς χαρακτηρίζει την πόλη ως "Νησί του Δρίζαγα". Η παραφθορά του ονόματος είναι διαρκής καθώς από Ιδρις αγάς γίνεται Ντούσαγας, Δρίζαγας και Τρίζαλας όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΕΝΕΤΟΥΣ
Το Νησί την περίοδο αυτή είναι ένας μεγάλος οικισμός που περιβάλλεται από μια ευφορότατη πεδιάδα και διαθέτει αξιοπρόσεκτο αγκυροβόλιο στο οποίο καταφεύγουν τα καράβια των Ενετών που εμπορεύονται προϊόντα στη Μεσόγειο. Η περιοχή θεωρείται στρατηγικής σημασίας και εμφανίζεται στους χάρτες ήδη από τα μέσα του 16ου αιώνα και μάλιστα με δύο οικισμούς: Καλονήσι και Σιεμπίκα. Απουσία γραπτών πηγών μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι ο δεύτερος οικισμός αντιστοιχεί στο λιμάνι που βρισκόταν κοντά στο Νησί καθώς ο Πάμισος ήταν πλωτός.
Οι Ενετοί μέσα από την ανάπτυξη του εμπορίου με την περιοχή όχι μόνον είχαν έρθει σε επαφή με κολλήγους και μικροϊδιοκτήτες έτοιμους να επαναστατήσουν, αλλά είχαν χαρτογραφήσει πλήρως την περιοχή. Την οποία κατέλαβαν τελικά το 1686 με ναυτική επιχείρηση την οποία περιγράφει ο Κωνσταντίνος Σάθας στα "Ελληνικά ανέκδοτα περισυναχθέντα και εκδιδόμενα κατ' έγκρισιν της Βουλής" (1867) ως εξής: "Απριλ. 2 την μεγάλη παρασκευή ήρθε αφέντης ο καπετάν γενεράλες από τη Μάνη με νίκη μεγάλη και εχάλασε και το νησί του Τρίζαλα με κάτεργα είκοσι τρία λιγνά".
Σε λίγες λέξεις αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο κατέλαβαν οι Ενετοί το Νησί που δέσποζε στον κάμπο. Με 23 μικρές γαλέρες με λεπτό σκαρί (έτσι ακριβώς περιγράφει ο Κριαράς στο Μεσαιωνικό Λεξικό τη φράση "κάτεργο λιγνό") μπήκαν στον Πάμισο, έφθασαν κοντά στην πόλη και την κατέστρεψαν. Μπήκαν στον Πάμισο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καράβια για να αποβιβάσουν το στρατό πριν οι Τούρκοι προλάβουν να συνταχθούν στρατιωτικά.
Η αναφορά αυτή απαντά κατά ένα τρόπο και στα μεγάλα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την τύχη των μουσουλμανικών πληθυσμών. Ο συμπατριώτης μας Βασίλης Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι "ο τουρκοβενετικός πόλεμος υπήρξε ολέθριος για τον πληθυσμό της Πελοποννήσου, τόσο για τους χριστιανούς όσο και για τους μουσουλμάνους. Δεν έχουμε δυστυχώς στοιχεία για τις συνέπειές του. Αν και γνωρίζουμε αρκετά καλά τις διάφορες φάσεις της σύγκρουσης ή κατά κάποιο τρόπο την ιστορία της, δεν γνωρίζουμε τίποτε για το συγκεκριμένο για τις απώλειες του πληθυσμού, την εγκατάλειψη των χωριών ή ακόμη και για το πολύ σημαντικό πρόβλημα της αποχώρησης των μουσουλμάνων". Ενδεχομένως η λέξη "χάλασε" το Νησί του Τρίζαλα να σημαίνει και εξόντωση του μουσουλμανικού πληθυσμού, ο οποίος ασφαλώς δεν εξαφανίστηκε ως διά μαγείας και ειδικά σε μια περιοχή στην οποία δεν είχε δυνατότητα μετακίνησης σε τουρκοκρατούμενες περιοχές.
Στόχος των Ενετών ήταν η εντατική εκμετάλλευση της περιοχής έτσι ώστε να αποδώσει τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα σε αυτούς. Προκειμένου να καλλιεργηθούν όλες οι διαθέσιμες εκτάσεις εφαρμόστηκε και η πολιτική μετακίνησης των πληθυσμών από άλλες περιοχές. Από την άποψη αυτή υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στην έκθεση Γκριμάνι στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι θα πρέπει να παραχωρηθούν από 60 στρέμματα σε κάθε πελοποννησιακή οικογένεια και 100 στρέμματα σε κάθε οικογένεια προυχόντων με σκοπό την αύξηση της παραγωγής και των εσόδων τη Βενετίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με την έκθεση προτεινόταν να κατασκευαστούν μαντριά στην περιοχή του Νησιού έτσι ώστε οι "πανωκατεβάτες" από την Αρκαδία (μέχρι και τα νεώτερα χρόνια κτηνοτρόφοι από το γειτονικό νομό κατέβαζαν το χειμώνα τα κοπάδια στη Μεσσηνία όπου το κλίμα ήταν ηπιότερο) να πληρώνουν ενοίκιο για το σταυλισμό και ταυτοχρόνως να παράγεται λίπασμα από την κοπριά, χρήσιμο για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Αυτή την περίοδο καλλιεργούνταν αμπέλια παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας κρασί, δημητριακά. Ζωοτροφές και βαμβάκι σύμφωνα με τα στοιχεία των καταστιχωτών. Ενώ ο Προνοητής Θαδδαίος Γραδενίγος προώθησε στον κάμπο την καλλιέργεια ρυζιού, λιναριού και άλλων υδρόφιλων φυτών. Και έβαλε φορολογία στα εισαγόμενα κρασιά για να προστατέψει την παραγωγή.
Ολα αυτά εξηγούν και το γεγονός ότι την περίοδο αυτή εμφανίζονται τα πρώτα ελληνικά ονόματα ιδιοκτητών της περιοχής (μεταξύ των οποίων Δαρειωταίοι και Καλαμαριωταίοι) οι οποίοι αφιερώνουν μικρές εκτάσεις σε εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής κατά την απογραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας που έκαναν οι Ενετοί μέσα από αναφορές κληρικών.
Το Νησί απλώνεται και εμφανίζεται με τρεις σχετικά ανεξάρτητους οικισμούς σύμφωνα με την απογραφή Γκριμάνι του 1700. Πρόκειται για το Νησί που καταλαμβάνει τη βορειοανατολική περιοχή κοντά στον Πάμισο (90 οικογένειες - 274 άτομα), το Νησί Λιμοχώρι στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου (65 οικογένειες - 265 άτομα) και την ενορία του Σακελλάριου (39 οικογένειες - 141 άτομα). Το ερωτηματικό της απογραφής είναι η "ενορία του Σακελλάριου". Το όνομα παραπέμπει σε αξίωμα που έχει σχέση με το θησαυροφυλάκιο (και ως εκκλησιαστικός και ως λαϊκός όρος) και ενδέχεται εκεί να βρισκόταν η έδρα της ενετικής διοίκησης. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την ενορία του Αγίου Ιωάννη στην περιοχή του οποίου κατά τη διάρκεια εκσκαφών για κατασκευή σπιτιού έχουν βρεθεί και ενετικά νομίσματα σύμφωνα με σημείωμα του Κ. Φωτόπουλου που υπάρχει στο αρχείο Μίμη Φερέτου. Θα μπορούσε όμως να ταυτίζεται με τη Σιεμπίκα των χαρτών ή τους "Ληνούς του Δεσπότη" (περιοχή προς τη Μπούκα, δυτικά του δρόμου) όπου υπήρχαν ίχνη οικισμού και αποτελούσε κατά πάσα πιθανότητα ιδιοκτησία της οικογένειας Δαρειώτη καθώς ιστορείται "Επίσκοπος Σοφρώνιος Δαρειώτης" στην απογραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ανοικτό ζήτημα το οποίο ενδεχομένως φωτιστεί από τις έρευνες που πραγματοποιούν οι ιστορικοί σε ενετικά ή οθωμανικά αρχεία.
Το Νησί ήδη είχε αποκτήσει στρατηγική σημασία καθώς έπαιζε το ρόλο του ενδιάμεσου σταθμού από το κέντρο της Πελοποννήσου προς τα Κάστρα της Μεσσηνίας, ενώ ήταν σημαντικό λιμάνι σε μια περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης του εμπορευματικού χαρακτήρα της περιοχής. Γεγονός που αποτυπώθηκε σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν. Οι Τούρκοι επέστρεψαν το 1715 και χρησιμοποίησαν ως σταθμό και βάση επιχειρήσεων την πόλη. Επρόκειτο ήδη για μια ελληνική πόλη που ασφυκτιούσε από την εκμετάλλευση αλλά και τη θρησκευτική καταπίεση των Ενετών. Δεν επέστρεψαν όμως οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί που περιορίστηκαν σε προστατευόμενες οχυρές περιοχές όπως η Ανδρούσα, αφήνοντας ουσιαστικά λίγους αξιωματούχους που διασφάλιζαν την επικυριαρχία τους στην περιοχή του Νησιού και χώρο για την εδραίωση της θέση των προυχοντικών οικογενειών που είχαν αρχίσει να σχηματίζονται ήδη από την εποχή της Ενετοκρατίας. Ενα μεγάλο κεφάλαιο της πόλης είχε κλείσει και άνοιγε ένα καινούργιο.
Πηγή : eleftheriaonline

Σήκωσαν" ολόκληρο μαγαζί στη Μεσσήνη


Πάνω από 20 - 25 ραβδιστικά, κλαδευτικά και αλυσοπρίονα συνολικής αξίας άνω των 10.000 ευρώ έκλεψαν άγνωστοι από το μαγαζί του Γιώργου Λεκαδίτη στη Μεσσήνη. "Μας έκλεψαν τα ραβδιστικά πάνω στη δουλειά και δε μπορούμε να δουλέψουμε" σχολίασε ο ίδιος μιλώντας στην "Ε". 
Η κλοπή στο μαγαζί του, που βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό Ασπροχώματος - Πύλου, έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι δράστες παραβίασαν την είσοδο και φόρτωσαν προφανώς όσο εμπόρευμα χώραγε στο αυτοκίνητό τους. 
Οσον αφορά στην ανταπόκριση της Αστυνομίας, μας είπε πως κινητοποιήθηκαν άμεσα η Ασφάλεια και η Σήμανση, όμως ακόμα δεν έχει καταθέσει μήνυση στο Α.Τ. Μεσσήνης καθώς δεν έχει βρει διαθέσιμο αστυνομικό. 
Πηγή : eleftheriaonline

Σημερα στη Καλαματα ο Α.Ο.Κ. με τον Α.Ο.Φαραι



Σημερα στις 3.00 θα αντιμετωπισει στο Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης» τον Α.Ο.Φαραι η Κυπαρισσια.
Με αρκετά προβλήματα υποδέχεται τον ΑΟ Κυπαρισσίας ο ΑΟ Φαραί καθως εχει απουσιες βασικων παικτων.
Η Καλαματιανή ομάδα θέλει αξιόλογη εμφάνιση και θετικό αποτέλεσμα.
Με στόχο το «διπλό» θ’ αγωνιστεί ο ΑΟΚ για να μην απομακρυνθεί από την κορυφή,ενω ο τεχνικός Τάκης Παναγόπουλος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Τον αγωνα διατητευουν οι Μπλάνας,Λάμιας,Τσοπανάκης

Πηγή : kyparissia-news

Συλληψεις σε επιχειρηση της Αστυνομιας στη Κυπαρισσια



Συνελήφθησαν εχθες δυο ατομα σε επιχειρηση της Αστυνομιας στη περιοχη της Κυπαρισσιας.
Πιο συγκεκριμενα,εχθες το πρωί, στο Καλό Νερό Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας,συνεληφθη ένας 42χρονος ημεδαπός, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ναρκωτικά δισκία και ποσότητα υγρής μεθαδόνης.
Συνελήφθη επίσης,σε περιοχή της Δημοτικής  Ενότητας Κυπαρισσίας Μεσσηνίας, από  αστυνομικούς του
Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας 45χρονος ημεδαπός, γιατί  σε έρευνα που έγινε στην οικία  του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εξήντα (60) ναρκωτικά δισκία, μικροποσότητα κάνναβης, ποσότητα υγρής μεθαδόνης, ένα (1) στιλέτο, ένα (1) μαχαίρι και τέσσερα (4) φυσίγγια.

Πηγή : kyparissia-news

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ολες οι πόλεις , χωριά και οικισμοί της Μεσσηνίας. Ο πληθυσμός αναλυτικά. Το Messinea παρουσιάζει :


Aναλυτικά ο πληθυσμός όλων των χωριών , πολεων και οικισμών της Μεσσηνίας μετά την περυσινή απογραφή εχει ως εξής
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (Έδρα: Καλαμάτα,η)159.954
ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ (Έδρα: Καρδαμύλη,η)6.945
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΒΙΑΣ2.246
Τοπική Κοινότητα Αβίας611
Αβία,η281
Ακρογιάλιον,το139
Μεγάλη Μαντίνεια,η191
Τοπική Κοινότητα Αλτομιρών47
Αλτομιρά,τα47
Τοπική Κοινότητα Δολών392
Άνω Δολοί,οι82
Γερανού,το9
Καλιαναίικα,τα59
Κάτω Δολοί,οι141
Κιτριαί,αι101
Τοπική Κοινότητα Κάμπου422
Κάμπος,ο372
Οροβάς,ο24
Πλάτωμα,το25
Τούμπια,τα1
Τοπική Κοινότητα Κέντρου154
Ανατολικόν,το38
Βόρειον,το57
Κέντρον,το17
Χώρα Γαϊτσών,η42
Τοπική Κοινότητα Πηγαδίων44
Δένδρα,τα6
Κρύα Βρύση,η8
Πηγάδια,τα3
Ριζανά,τα27
Τοπική Κοινότητα Σταυροπηγίου427
Μάλτα,η100
Σταυροπήγιον,το327
Τοπική Κοινότητα Σωτηριανίκων149
Δροσοπηγή,η0
Κουρής,ο18
Σωτηριάνικα,τα83
Χαραυγή,η48
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΤΡΟΥ4.699
Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου331
Άγιος Δημήτριος,ο24
Άγιος Νικόλαος,ο307
Τοπική Κοινότητα Αγίου Νίκωνος79
Άγιος Νίκων,ο79
Τοπική Κοινότητα Εξωχωρίου359
Εξωχώριον,το227
Στάρα,η40
Χώρα,η92
Τοπική Κοινότητα Θαλαμών77
Θαλάμαι,αι43
Πλάτανος,ο33
Σωματιανά,τα1
Τοπική Κοινότητα Καρδαμύλης417
Αγία Σοφία,η9
Καλαμίτσι,το24
Κάμπος,ο68
Καρδαμύλη,η300
Μερόπη,η (νησίς)0
Πετροβούνιον,το16
Τοπική Κοινότητα Καρυοβουνίου42
Δρυόπη,η9
Καρυοβούνιον,το33
Τοπική Κοινότητα Καστανέας102
Καστανέα,η102
Τοπική Κοινότητα Λαγκάδας111
Λαγκάδα,η111
Τοπική Κοινότητα Μηλέας153
Κάτω Χώρα,η30
Κυβέλεια,τα21
Μηλέα,η102
Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου1.399
Άγιος Βασίλειος,ο153
Λεύκτρον,το289
Μάρμουτσα,τα75
Νεοχώριον,το254
Στούπα,η628
Τοπική Κοινότητα Νομιτσή105
Νομιτσής,ο105
Τοπική Κοινότητα Πλάτσης346
Κοτρώνιον,το67
Μπαζιγέικα,τα32
Πηγή,η48
Πλάτσα,η173
Πολιάνα,η26
Τοπική Κοινότητα Προαστίου364
Άι Γιάννα,η20
Λάκκος,ο15
Νέον Προάστιον,το41
Πραστοβά,η42
Προάστιον,το246
Τοπική Κοινότητα Προσηλίου171
Καλύβαι,αι24
Προσήλιον,το147
Τοπική Κοινότητα Πύργου Καλαμών95
Πύργος,ο95
Τοπική Κοινότητα Ριγκλίων214
Άνω Ρίγκλια,τα32
Ελαιοχώριον,το25
Πλαγιάδα,η19
Ρίγκλια,τα138
Τοπική Κοινότητα Σαϊδόνας47
Σαϊδόνα,η47
Τοπική Κοινότητα Τραχήλας95
Τραχήλα,η95
Τοπική Κοινότητα Τσερίων192
Γιατραίικα,τα17
Ζαχαριά,η14
Καταφύγιον,το17
Λεφτίνι,το5
Πεδινόν,το26
Τσέρια,τα113
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Έδρα: Καλαμάτα,η)69.849
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ2.071
Τοπική Κοινότητα Αλωνίων152
Αλώνια,τα152
Τοπική Κοινότητα Άμμου183
Άμμος,η183
Τοπική Κοινότητα Ανεμομύλου111
Ανεμόμυλος,ο111
Τοπική Κοινότητα Άριος966
Άρις,ο966
Τοπική Κοινότητα Αριοχωρίου515
Αριοχώριον,το515
Τοπική Κοινότητα Ασπροπουλιάς144
Ασπροπουλιά,η144
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ2.648
Τοπική Κοινότητα Αγίου Φλώρου226
Άγιος Φλώρος,ο195
Χριστοφιλαίικα,τα31
Τοπική Κοινότητα Αγρίλου131
Άγριλος,ο131
Τοπική Κοινότητα Αρφαρών1.308
Άγιος Κωνσταντίνος,ο106
Άνω Αρφαρά,τα25
Αρφαρά,τα1.177
Τοπική Κοινότητα Βελανιδιάς59
Βελανιδιά,η43
Συρρόκα,η16
Τοπική Κοινότητα Βρομόβρυσης84
Άνω Βρομόβρυση,η24
Βρομόβρυση,η10
Δρέμιον,το22
Κρασοπούλα,η28
Τοπική Κοινότητα Πηδήματος265
Πήδημα,το265
Τοπική Κοινότητα Πλατέος490
Πλατύ,το490
Τοπική Κοινότητα Σταματινού85
Πελεκητή,η48
Σταματινόν,το37
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ2.721
Τοπική Κοινότητα Αιθαίας330
Αίθαια,η330
Τοπική Κοινότητα Αμφείας576
Άνω Άμφεια,η314
Κάτω Άμφεια,η240
Μονή Γαρδικίου,η22
Τοπική Κοινότητα Ανθείας402
Αίπεια,η156
Άνθεια,η246
Τοπική Κοινότητα Θουρίας884
Θουρία,η884
Τοπική Κοινότητα Μικρομάνης469
Μικρομάνη,η469
Τοπική Κοινότητα Πολιανής60
Πολιανή,η60
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ62.409
Δημοτική Κοινότητα Βέργας2.252
Αγριόματα,η111
Άνω Βέργα,η28
Κάτω Βέργα,η94
Μούσγα,η16
Πάνω Γαλάρι – Καμπινάρι,το37
Παραλία Βέργας,η1.966
Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας54.567
Άγιοι Πάντες,οι21
Άγιος Φανούριος,ο62
Γιανιτσάνικα,τα – Σκουπιδότοπος,ο26
Καλαμάτα,η54.100
Καλλιθέα – Κούρτη Ράχη,η38
Κοκκινόραχη,η28
Κουταλά,τα47
Μενινά,τα28
Μονή Βελανιδιάς,η0
Μονή Προφήτη Ιωήλ,η8
Μπουρνιάς,ο127
Προφήτης Ηλίας,ο46
Φιλοθέη,η36
Τοπική Κοινότητα Αλαγονίας176
Αλαγονία,η141
Μαχαλάς,ο35
Τοπική Κοινότητα Αντικαλάμου361
Αντικάλαμος,ο332
Γουλίσματα,τα29
Τοπική Κοινότητα Αρτεμισίας142
Άγιος Ιωάννης Θεολόγος,ο6
Αρτεμισία,η136
Θεοτόκος,η0
Τοπική Κοινότητα Ασπροχώματος1.490
Ακοβίτικα,τα609
Ασπρόχωμα,το617
Καγκαρέικα,τα37
Καλάμιον,το164
Κατσίκοβον,το44
Λαγκάδα,η – Δημητρακοπουλέικα,τα19
Τοπική Κοινότητα Ελαιοχωρίου270
Αράχοβα,η10
Δενδρά,τα16
Διάσελλα,τα7
Ελαιοχώριον,το83
Μονή Διμιόβης,η2
Περιβολάκια,τα152
Τοπική Κοινότητα Καρβελίου63
Αγία Τριάς,η7
Εμιαλοί,οι2
Καρβέλιον,το34
Κάτω Καρβέλιον,το20
Τοπική Κοινότητα Λαδά85
Αγία Μαρίνα,η0
Άγιος Βασίλειος,ο9
Λαδάς,ο66
Σιλίμποβες,οι – Άγιος Βασίλης,ο10
Τοπική Κοινότητα Λαιίκων1.253
Κατσαραίικα,τα182
Λαίικα,τα716
Ξεροκάμπι,το279
Σπιτάκια,τα76
Τοπική Κοινότητα Μικράς Μαντινείας705
Αλιμονέικα,τα15
Ζουζουλέικα,τα20
Μικρά Μαντίνεια,η670
Τοπική Κοινότητα Νεδούσης135
Νέδουσα,η135
Τοπική Κοινότητα Πηγών80
Πηγαί,αι80
Σκουρόλακκος,ο0
Τοπική Κοινότητα Σπερχογείας830
Σπερχόγεια,η830
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ (Έδρα: Μεσσήνη,η)23.482
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΠΕΙΑΣ1.884
Τοπική Κοινότητα Αδριανής120
Αδριανή,η88
Κλεισούρα,η21
Νέα Αδριανή,η10
Νεραϊδόβρυση,η1
Τοπική Κοινότητα Λογγάς742
Λογγά,η720
Παλιόκαμπος,ο12
Παναμπέλια,τα10
Τοπική Κοινότητα Μηλίτσης176
Ανατολική Μηλίτσα,η94
Βλασαίικα,τα11
Μηλίτσα,η71
Τοπική Κοινότητα Νέας Κορώνης298
Νέα Κορώνη,η298
Τοπική Κοινότητα Χράνων548
Επισκοπή,η132
Κακόρρευμα,το67
Καφού,το24
Μακρά Άμμος,η23
Μπιτσικόλακα,η12
Χράνοι,οι278
Ψηλή Ράχη,η12
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ2.397
Τοπική Κοινότητα Αγριλιάς Μεσσήνης122
Αγριλιά,η122
Τοπική Κοινότητα Αμφιθέας380
Αμφιθέα,η380
Τοπική Κοινότητα Ανδρούσης628
Ανδρούσα,η545
Βασιλάδα,η83
Τοπική Κοινότητα Ελληνοεκκλησίας204
Ελληνοεκκλησία,η204
Τοπική Κοινότητα Εύας510
Αμπελόραχη,η23
Εύα,η487
Τοπική Κοινότητα Καλαμαρά186
Καλαμαράς,ο186
Τοπική Κοινότητα Καλογερόρραχης170
Καλογερόρραχη,η170
Τοπική Κοινότητα Μαγγανιακού104
Μαγγανιακόν,το104
Τοπική Κοινότητα Πολυλόφου93
Πολύλοφος,ο93
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ2.459
Τοπική Κοινότητα Αριστομένους372
Αριστομένης,ο285
Σαρακίνα,η24
Χορεύτρα,η63
Τοπική Κοινότητα Βουταίνης88
Άνω Βούταινα,η49
Κάτω Βούταινα,η12
Μάκρενα,η27
Τοπική Κοινότητα Διοδίων311
Διόδια,τα311
Τοπική Κοινότητα Κεφαλοβρύσου109
Κεφαλόβρυσον,το98
Κουλκάδα,η11
Τοπική Κοινότητα Κουτίφαρη75
Κουτίφαρης,ο75
Τοπική Κοινότητα Μάνεση312
Μάνεσης,ο312
Τοπική Κοινότητα Πελεκανάδας204
Πελεκανάδα,η204
Τοπική Κοινότητα Πλατανόβρυσης84
Πλατανόβρυση,η84
Τοπική Κοινότητα Πουλιτσίου29
Περδικόβρυση,η18
Πουλίτσιον,το11
Τοπική Κοινότητα Στέρνας408
Αετοφωλιά,η84
Στέρνα,η324
Τοπική Κοινότητα Στρεφίου467
Στρέφιον,το440
Χρυσοφόρα,η27
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΦΡΑΔΩΝ (ΒΟΥΦΡΑΔΟΣ)1.051
Τοπική Κοινότητα Βλάση80
Βλάσης,ο80
Τοπική Κοινότητα Κουρτακίου83
Κουρτάκιον,το83
Τοπική Κοινότητα Μηλιωτίου138
Μηλιώτιον,το138
Τοπική Κοινότητα Πετριτσίου128
Πετρίτσιον,το128
Τοπική Κοινότητα Χαραυγής243
Καζάρμα,η59
Χαραυγή,η184
Τοπική Κοινότητα Χατζή379
Χατζής,ο379
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΘΩΜΗΣ1.879
Τοπική Κοινότητα Αριστοδημείου238
Αριστοδήμειον,το238
Τοπική Κοινότητα Αρσινόης160
Αρσινόη,η160
Τοπική Κοινότητα Αρχαίας Μεσσήνης196
Μαυρομμάτιον,το142
Μονή Βουλκάνου,η2
Πετράλωνα,τα52
Τοπική Κοινότητα Βαλύρας843
Βαλύρα,η843
Τοπική Κοινότητα Ζερμπισίων119
Ζερμπίσια,τα91
Κογχύλιον,το28
Τοπική Κοινότητα Κεφαλινού112
Κεφαλινός,ο112
Τοπική Κοινότητα Λαμπαίνης168
Λάμπαινα,η168
Τοπική Κοινότητα Ρευματιάς43
Ρευματιά,η42
Χρυσότοπος,ο1
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ9.889
Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης6.287
Άγιος Κωνσταντίνος,ο96
Μεσσήνη,η6.065
Μυλωνάς,ο29
Ξινός,ο97
Τοπική Κοινότητα Αβραμιού466
Αβραμιόν,το334
Άγιος Αυγουστίνος,ο0
Δρακονέριον,το85
Λούτσου Χάνια,τα47
Τοπική Κοινότητα Αναλήψεως429
Ανάληψις,η408
Παραλία Ανάληψης,η21
Τοπική Κοινότητα Βελίκας282
Βελίκα,η239
Παραλία Βελίκας,η43
Τοπική Κοινότητα Καρτερολίου629
Καρτερόλιον,το571
Μοσχοχώριον,το58
Τοπική Κοινότητα Λευκοχώρας201
Λευκοχώρα,η201
Τοπική Κοινότητα Λυκοτράφου240
Λυκότραφος,ο176
Μυρτοποταμιά,η64
Τοπική Κοινότητα Μαδένης109
Μάδενα,η109
Τοπική Κοινότητα Μαυρομματίου Παμίσου452
Μαυρομμάτιον,το452
Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου Αριστομένους196
Νεοχώριον,το196
Τοπική Κοινότητα Πιλαλίστρας181
Πιλαλίστρα,η181
Τοπική Κοινότητα Πιπερίτσης139
Πιπερίτσα,η139
Τοπική Κοινότητα Σπιταλίου120
Σπιτάλιον,το120
Τοπική Κοινότητα Τριόδου158
Τρίοδος,η158
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ3.217
Τοπική Κοινότητα Αχλαδοχωρίου334
Αχλαδοχώριον,το132
Καλαμάκιον,το163
Χελωναριά,η39
Τοπική Κοινότητα Δάρα293
Δάρας,ο174
Δάφνη,η119
Τοπική Κοινότητα Δροσιάς75
Άνω Δροσιά,η0
Δροσιά,η75
Τοπική Κοινότητα Καλοχωρίου133
Καλοχώριον,το133
Τοπική Κοινότητα Καρποφόρων176
Καρποφόρα,τα48
Ριζόμυλος,ο128
Τοπική Κοινότητα Καστανίων44
Αμμόλακα,η5
Καστάνια,τα36
Κουτρουμπέικα,τα3
Τοπική Κοινότητα Κοκκίνου83
Κόκκινον,το79
Παναίικα,τα4
Τοπική Κοινότητα Λυκίσσης71
Αγνάντιον,το26
Γαμβριά,η18
Λύκισσα,η27
Τοπική Κοινότητα Μαθίας60
Μαθία,η59
Πυργάκι,το1
Τρύπαι,αι0
Τοπική Κοινότητα Νερομύλου324
Νερόμυλος,ο324
Τοπική Κοινότητα Πανιπερίου380
Αγία Σωτήρα,η116
Πανιπέριον,το264
Τοπική Κοινότητα Πεταλιδίου1.244
Καρυά,η30
Μποστανιά,η15
Πεταλίδιον,το1.065
Συκαλόραχη,η0
Τζάνες,ο79
Φόροι,οι55
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ706
Τοπική Κοινότητα Δραΐνας50
Δραΐνα,η50
Τοπική Κοινότητα Κλήματος97
Κλήμα,το97
Τοπική Κοινότητα Κορομηλέας70
Κορομηλέα,η70
Τοπική Κοινότητα Παλαιοκάστρου127
Κυνηγός,ο54
Παλαιόκαστρον,το73
Τοπική Κοινότητα Τρικόρφου362
Μαύρος Λόγγος,ο0
Τρίκορφον,το361
Χίλια Σπίτια,τα1
ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ (Έδρα: Μελιγαλάς,ο)11.228
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΑΝΙΑΣ2.327
Τοπική Κοινότητα Αγριλοβούνου96
Αγριλόβουνον,το92
Βρυσούλα,η4
Τοπική Κοινότητα Άνω Μελπείας120
Άγιος Αθανάσιος,ο34
Άνω Μέλπεια,η67
Πηγή,η19
Τοπική Κοινότητα Δασοχωρίου32
Δασοχώριον,το32
Τοπική Κοινότητα Δεσύλλα249
Δεσύλλας,ο249
Τοπική Κοινότητα Διαβολιτσίου778
Άγιοι Θεόδωροι,οι50
Διαβολίτσιον,το705
Μοναστηράκιον,το23
Τοπική Κοινότητα Ηλέκτρας119
Ηλέκτρα,η119
Τοπική Κοινότητα Καρνασίου131
Καρνάσιον,το131
Τοπική Κοινότητα Κάτω Μελπείας283
Βράχος,ο20
Κάτω Μέλπεια,η263
Τοπική Κοινότητα Κεντρικού98
Κεντρικόν,το98
Τοπική Κοινότητα Κωνσταντίνων119
Κωνσταντίνοι,οι89
Πλάτανα,τα30
Τοπική Κοινότητα Μάλτας77
Μάλτα,η77
Τοπική Κοινότητα Μάνδρας45
Μάνδρα,η45
Τοπική Κοινότητα Μαντζαρίου120
Μαντζάριον,το120
Τοπική Κοινότητα Παραπουγκίου60
Παραπούγκιον,το60
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΩΡΙΟΥ2.983
Τοπική Κοινότητα Άνω Δωρίου79
Άνω Δώριον,το79
Τοπική Κοινότητα Βασιλικού354
Βασιλικόν,το354
Τοπική Κοινότητα Δωρίου1.079
Άγιος Γεώργιος,ο63
Άγιος Πέτρος,ο37
Αμφιθέα,η9
Δώριον,το915
Κάτω Αμφιθέα,η55
Τοπική Κοινότητα Κόκλα313
Κάτω Μάλθη,η68
Κόκλας,ο245
Τοπική Κοινότητα Κούβελα135
Κούβελας,ο113
Κυψέλη,η22
Τοπική Κοινότητα Μάλθης172
Μάλθη,η172
Τοπική Κοινότητα Χαλκιά98
Χαλκιάς,ο98
Τοπική Κοινότητα Χρυσοχωρίου251
Χρυσοχώριον,το251
Τοπική Κοινότητα Ψαρίου502
Άγιος Νικόλαος,ο13
Κάτω Μέρη,τα24
Ψάριον,το465
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΡΑΣ433
Τοπική Κοινότητα Αγίου Σώστου106
Άγιος Σώστης,ο98
Τσουράκι,το8
Τοπική Κοινότητα Αμπελιώνας41
Αμπελιώνα,η41
Τοπική Κοινότητα Κακαλετρίου52
Κακαλέτριον,το41
Μαρίνα,η11
Τοπική Κοινότητα Νέδας42
Νέδα,η42
Τοπική Κοινότητα Πέτρας37
Πέρα Ρούγα,η15
Πέτρα,η22
Τοπική Κοινότητα Σκληρού54
Πανοχώρι,το18
Σκληρός,ο36
Τοπική Κοινότητα Στασίμου50
Στάσιμον,το50
Τοπική Κοινότητα Συρρίζου51
Διμάνδρα,η25
Σύρριζον,το26
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ3.385
Τοπική Κοινότητα Ανθούσης139
Ανθούσα,η139
Τοπική Κοινότητα Ζευγολατείου346
Ζευγολατείον,το346
Τοπική Κοινότητα Καλλιρρόης273
Καλλιρρόη,η273
Τοπική Κοινότητα Μαγούλας97
Μαγούλα,η97
Τοπική Κοινότητα Μελιγαλά1.296
Μελιγαλάς,ο1.296
Τοπική Κοινότητα Μίλα76
Κάστρον,το8
Μίλα,το68
Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου Ιθώμης232
Κροντηρές,ο21
Νεοχώριον,το211
Τοπική Κοινότητα Πολίχνης156
Πολίχνη,η156
Τοπική Κοινότητα Σκάλας418
Σκάλα,η251
Σταθμός,ο167
Τοπική Κοινότητα Στενυκλάρου46
Στενύκλαρος,ο46
Τοπική Κοινότητα Τσουκαλαιίκων306
Τσουκαλαίικα,τα306
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ2.100
Τοπική Κοινότητα Ανδανίας93
Ανδανία,η93
Τοπική Κοινότητα Καλυβίων76
Καλύβια,τα76
Τοπική Κοινότητα Κατσαρού380
Κατσαρός,ο380
Τοπική Κοινότητα Λουτρού84
Λουτρόν,το84
Τοπική Κοινότητα Μερόπης603
Αλλαγή,η97
Μερόπη,η485
Μούστα,η21
Τοπική Κοινότητα Οιχαλίας381
Οιχαλία,η381
Τοπική Κοινότητα Πεύκου52
Αγριλιές,οι13
Πεύκον,το39
Τοπική Κοινότητα Σιάμου118
Σιάμον,το118
Τοπική Κοινότητα Σολακίου96
Σολάκιον,το96
Τοπική Κοινότητα Φίλια217
Φίλια,το217
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ (Έδρα: Πύλος,η)21.077
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΩΝΗΣ4.366
Τοπική Κοινότητα Ακριτοχωρίου195
Ακριτοχώριον,το195
Τοπική Κοινότητα Βασιλιτσίου630
Άγιος Γεώργιος,ο13
Βασιλίτσιον,το517
Κούκουρας,ο33
Λακούλες,οι7
Λιβαδάκια,τα37
Φανερωμένη,η23
Τοπική Κοινότητα Βουναρίων181
Βουνάρια,τα165
Γιαλικά,τα16
Τοπική Κοινότητα Καπλανίου163
Εξοχικόν,το32
Ζιζάνιον,το56
Καπλάνιον,το75
Τοπική Κοινότητα Κόμπων108
Κόμποι,οι95
Περούλια,τα13
Τοπική Κοινότητα Κορώνης1.409
Κορώνη,η1.397
Ρίον,το12
Τοπική Κοινότητα Υαμείας115
Υάμεια,η115
Τοπική Κοινότητα Φαλάνθης196
Μυστράκιον,το12
Φαλάνθη,η105
Χωματερόν,το79
Τοπική Κοινότητα Χαρακοπίου802
Αγία Τριάδα,η40
Άγιος Ισίδωρος,ο17
Άγιος Ιωάννης,ο17
Κοτρωνάκια,τα8
Μυρτιά,η20
Ποταμιά,η20
Χαρακοπιό,το680
Τοπική Κοινότητα Χρυσοκελλαριάς567
Άγιοι Ανάργυροι,οι35
Χρυσοκελλαριά,η532
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΘΩΝΗΣ2.598
Τοπική Κοινότητα Ευαγγελισμού408
Αμουλάκι,το11
Δεντρούλια,τα0
Ευαγγελισμός,ο259
Καβουριανό,το24
Καμάρια,τα109
Παλιάλωνα,τα5
Τοπική Κοινότητα Καινούργιου Χωρίου54
Βαράκες,οι32
Καινούργιον Χωρίον,το22
Τοπική Κοινότητα Λαχανάδας147
Ασπροχόρτι,το9
Λαχανάδα,η138
Νεραντζιές,οι0
Τοπική Κοινότητα Μεθώνης1.209
Γεφύρι,το16
Κοκκινιά,η13
Κρητικά,τα4
Μεθώνη,η1.103
Σαπιέντζα,η (νησίς)2
Τάπια,η71
Τοπική Κοινότητα Φοινίκης103
Λάμπες,οι6
Φοινίκη,η97
Τοπική Κοινότητα Φοινικούντος677
Αγία Μαρίνα,η (νησίς)0
Ανεμόμυλος,ο22
Γριζόκαμπος,ο25
Λούτσα,η13
Σχίζα,η (νησίς)0
Φοινικούς,ο592
Χουνάκια,τα25
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΣΤΟΡΟΣ5.042
Δημοτική Κοινότητα Χώρας3.498
Στυλιανός,ο44
Χώρα,η3.454
Τοπική Κοινότητα Αμπελοφύτου263
Αμπελόφυτον,το263
Τοπική Κοινότητα Κορυφασίου471
Κορυφάσιον,το459
Πισάσκιον,το12
Τοπική Κοινότητα Μεταξάδας109
Μεταξάδα,η109
Ποταμιά,η0
Σταυρός,ο0
Τοπική Κοινότητα Μυρσινοχωρίου190
Μυρσινοχώριον,το190
Τοπική Κοινότητα Παλαιού Λουτρού13
Παλαιόν Λουτρόν,το13
Τοπική Κοινότητα Ρωμανού425
Πετροχώριον,το135
Ρωμανός,ο290
Τοπική Κοινότητα Φλεσιάδος73
Φλεσιάς,η73
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ1.316
Τοπική Κοινότητα Βλαχοπούλου789
Βλαχόπουλον,το733
Κούμαρον,το56
Τοπική Κοινότητα Μανιακίου101
Μανιάκιον,το34
Τουλούπα Χάνι,το67
Τοπική Κοινότητα Μαργελίου42
Μαργέλιον,το42
Τοπική Κοινότητα Μεταμορφώσεως313
Μεταμόρφωσις,η313
Τοπική Κοινότητα Παπαφλέσσα71
Άγιοι Απόστολοι,οι15
Κοντογόνιον,το18
Παπαφλέσσας,ο38
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΥΛΟΥ5.287
Δημοτική Κοινότητα Πύλου2.767
Γιάλοβα,η275
Ελαιόφυτον,το81
Παλαιόνερον,το19
Πύλος,η2.345
Σφακτηρία,η (νησίς)0
Σχινόλακκα,η47
Τοπική Κοινότητα Αμπελοκήπων99
Αμπελόκηποι,οι35
Κάτω Αμπελόκηποι,οι64
Τοπική Κοινότητα Γλυφάδας219
Γλυφάδα,η219
Τοπική Κοινότητα Ικλαίνης313
Ίκλαινα,η313
Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας664
Αραπόλακκα,η35
Καλλιθέα,η629
Τοπική Κοινότητα Κυνηγού258
Βοζικέικα,τα13
Κυνηγός,ο245
Τοπική Κοινότητα Μεσοχωρίου157
Μεσοχώριον,το157
Τοπική Κοινότητα Παππουλίων187
Παππούλια,τα103
Πλάτανος,ο84
Τοπική Κοινότητα Πηδάσου166
Πήδασος,η166
Τοπική Κοινότητα Πύλας147
Μπαλοδημαίικα,τα26
Πύλα,η121
Τοπική Κοινότητα Χωματάδας310
Περιβολάκια,τα125
Χωματάδα,η185
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΛΙΟΧΩΡΙΩΝ2.468
Τοπική Κοινότητα Κουκκουνάρας575
Κουκκουνάρα,η129
Στενωσιά,η446
Τοπική Κοινότητα Κρεμμυδίων516
Κρεμμύδια,τα516
Τοπική Κοινότητα Μεσοποτάμου307
Μεσοπόταμος,ο307
Τοπική Κοινότητα Σουληναρίου373
Σουληνάριον,το373
Τοπική Κοινότητα Χανδρινού697
Πλατανόβρυση,η61
Χανδρινός,ο636
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ (Έδρα: Κυπαρισσία,η)27.373
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΕΤΟΥ1.915
Τοπική Κοινότητα Αγριλιάς Τριφυλίας59
Νέα Αγριλιά,η59
Τοπική Κοινότητα Αετού360
Αετός,ο360
Τοπική Κοινότητα Αρτικίου22
Αρτίκιον,το22
Τοπική Κοινότητα Γλυκορριζίου83
Γλυκορρίζιον,το83
Τοπική Κοινότητα Καμαρίου41
Καμάριον,το41
Τοπική Κοινότητα Κεφαλόβρυσης97
Κεφαλόβρυση,η88
Τσερτσαίικα,τα9
Τοπική Κοινότητα Κοπανακίου1.042
Αγιάννης,ο5
Άγιος Δημήτριος,ο31
Κοπανάκι,το931
Ριζοχώριον,το60
Τρουπακέικα,τα15
Τοπική Κοινότητα Κρυονερίου39
Κρυονέριον,το39
Τοπική Κοινότητα Μοναστηρίου25
Μοναστήριον,το25
Τοπική Κοινότητα Πολυθέας117
Πολυθέα,η117
Τοπική Κοινότητα Σιτοχωρίου30
Σιτοχώριον,το30
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΥΛΩΝΟΣ1.922
Τοπική Κοινότητα Αγαλιανής306
Αγαλιανή,η207
Βλασσάδα,η42
Ξυφάρα,η12
Παλιοβλασσάδα,η12
Πηγαδούλια,τα33
Τοπική Κοινότητα Αυλώνος145
Αυλών,ο125
Πανόραμα,το19
Πτέρη,η1
Τοπική Κοινότητα Βανάδας51
Βανάδα,η51
Τοπική Κοινότητα Ελαίας282
Αγιαννάκης,ο37
Ελαία,η228
Φόνισσα,η17
Τοπική Κοινότητα Καλιτσαίνης13
Καλίτσαινα,η13
Τοπική Κοινότητα Καλού Νερού686
Άνω Καλόν Νερόν,το38
Βουνάκι,το3
Δρεκολαίικα,τα16
Κάκκαβας,ο56
Καλόν Νερόν,το543
Μάρμαρο,το12
Στάση Σιδηροκάστρου,η18
Τοπική Κοινότητα Καρυών64
Καρυαί,αι64
Τοπική Κοινότητα Πλατανίων123
Πλατάνια,τα123
Τοπική Κοινότητα Προδρόμου52
Πρόδρομος,ο52
Τοπική Κοινότητα Σιδηροκάστρου200
Σιδηρόκαστρον,το200
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ7.940
Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων5.569
Άγιος Στέφανος,ο27
Βατιάς,ο13
Βρομονέριον,το34
Βρυσόμηλος,ο – Αγία Σωτήρα,η2
Γαργαλιάνοι,οι5.007
Κάναλος,ο84
Κοκκινοχωραφά,η5
Λαγκούβαρδος,ο110
Λιβάρτζι,το5
Πελεκητός,ο70
Πηγάδια,τα49
Ρίκια,τα31
Χοχλαστή,η132
Τοπική Κοινότητα Βάλτας277
Βάλτα,η277
Τοπική Κοινότητα Λεύκης228
Λεύκη,η130
Τραγάνα,η98
Τοπική Κοινότητα Μαραθοπόλεως729
Γεφυράκι,το5
Μαραθόπολις,η646
Μπάρλα,η50
Νεροβίγλι,το28
Πρώτη,η (νησίς)0
Τοπική Κοινότητα Μουζακίου321
Μουζάκιον,το321
Τοπική Κοινότητα Πύργου Τριφυλίας768
Πύργος,ο768
Τοπική Κοινότητα Φλόκας48
Φλόκα,η48
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ7.728
Δημοτική Κοινότητα Κυπαρισσίας5.784
Βαθύ,το22
Καρτελάς,ο43
Κυπαρισσία,η5.131
Μαύρη Λίμνα,η16
Μεμί,το206
Μεταλλείο,το38
Μπλεμενιάνοι,οι30
Μύλοι,οι52
Ρουζάκιον,το78
Σεργιάνι,το20
Τερψιθέα,η90
Φαρμάκα,η58
Τοπική Κοινότητα Αρμενιών314
Αρμενιοί,οι314
Τοπική Κοινότητα Βρυσών115
Βρύσαι,αι115
Τοπική Κοινότητα Μουριατάδας54
Καρβούνιον,το22
Μουριατάδα,η32
Τοπική Κοινότητα Μύρου9
Αλιμάκιον,το4
Μύρον,το5
Τοπική Κοινότητα Ξηροκάμπου53
Ξηρόκαμπος,ο53
Τοπική Κοινότητα Περδικονερίου212
Περδικονέριον,το212
Τοπική Κοινότητα Ραχών182
Ράχαι,αι182
Τοπική Κοινότητα Σπηλιάς511
Σπηλιά,η511
Τοπική Κοινότητα Στασιού160
Στασιόν,το160
Τοπική Κοινότητα Φαρακλάδας334
Λιθαρορίξι,το14
Φαρακλάδα,η320
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΠΥΛΗΣ354
Τοπική Κοινότητα Καλογερεσίου32
Καλογερέσιον,το32
Τοπική Κοινότητα Λαντζουνάτου23
Λαντζουνάτον,το23
Τοπική Κοινότητα Λυκουδεσίου33
Κλώνιον,το6
Λυκουδέσιον,το27
Τοπική Κοινότητα Ραπτοπούλου78
Παλαιά Βρύση,η2
Ραπτόπουλον,το76
Τοπική Κοινότητα Ροδιάς78
Δάρας,ο20
Ροδιά,η58
Τοπική Κοινότητα Σελλά76
Άνυδρον,το2
Σελλάς,ο74
Τοπική Κοινότητα Τριπύλας34
Τριπύλα,η34
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ7.514
Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών6.791
Αγία Κυριακή,η197
Αγία Πεθαμένη,η23
Άγριλος,ο128
Βρύσες,οι34
Γιόλακα,η36
Κουντρίον,το49
Λαγκουβάρδος,ο59
Λεμπεστενά,τα81
Λιμενάριον,το102
Μερολίθι,το81
Στόμιον,το32
Φιλιατρά,τα5.969
Τοπική Κοινότητα Εξοχικού179
Εξοχικόν,το179
Τοπική Κοινότητα Μάλης17
Μάλη,η17
Τοπική Κοινότητα Πλάτης71
Πλάτη,η71
Τοπική Κοινότητα Χαλαζονίου154
Χαλαζόνιον,το154
Τοπική Κοινότητα Χριστιανουπόλεως302
Χριστιανούπολις,η302


Πηγή  : messinea