Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

14 εκατ. ευρώ ”έφαγαν” συνδικαλιστές αγρότες

Ενα πάρτι αδιαφάνειας, όπου δαπάνες ταξιδιών πληρώνονται δύο και τρεις φορές και χρήματα καταβάλλονται χωρίς παραστατικά, αλλά και συνδικαλιστικής χλιδής, με την ενοικίαση διαμερισμάτων για τους… προέδρους και τους συμβούλους των οργανώσεων, αποτυπώνουν τα πρώτα πορίσματα των ελέγχων στις τρεις τριτοβάθμιες αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, που έχει στην κατοχή της η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή οι πορισματικές εκθέσεις αφορούν την οικονομική διαχείριση της πενταετίας 2007 – 2011 και την τύχη των 14 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον που έλαβαν συνολικά οι τρεις οργανώσεις από τον ΕΛΓΑ. Τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων που αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς στον χορό εισέρχονται πλέον οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει και οι οικονομικοί εισαγγελείς κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού όταν, προ ημερών, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία των κ. Αθ. Τσαυτάρη και Μ. Χαρακόπουλου, προανήγγειλε τη διακοπή χρηματοδότησης των τριών οργανώσεων από τον ΕΛΓΑ. Τα χρήματα αυτά, άνω των 3.000.000 ευρώ για το 2012, θα διατεθούν σε δράσεις ενίσχυσης των πολύτεκνων αγροτικών οικογενειών, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
  Απουσία νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των εκατομμυρίων
Μία ανάγνωση των πορισματικών εκθέσεων αποκαλύπτει την πλήρη απουσία νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των εκατομμυρίων που εισέρρευσαν στα ταμεία των τριών οργανώσεων από τον ΕΛΓΑ, επιτρέποντας επί παραδείγματι στην ΠΑΣΕΓΕΣ να διατηρεί, σύμφωνα με το πόρισμα, πλήρες διαμέρισμα για τη διαμονή του προέδρου της στην Αθήνα με μίσθωμα 900 ευρώ και πληρωμένα κοινόχρηστα, να χορηγεί κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης στο προσωπικό με αποζημιώσεις που υπερβαίνουν τα νόμιμα και χορήγηση επιπλέον ποσών για εξαγορά ενσήμων, αλλά και έξοδα κίνησης ύψους 18.000 ευρώ ετησίως ως έξοδα παραστάσεως για τους προϊσταμένους των υπηρεσιών της. Και αυτά ενώ ο έλεγχος στη μεγαλύτερη αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση ήταν, όπως αναγνωρίζουν και οι ελεγκτές, μερικός, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ελέγχθηκε ενδεικτικά ποσοστό μόλις 4,3% των δαπανών.

Πηγή : kalamatanews

ΔΟΥΛΕΙΑ, ΚΟΣΜΟ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΤΗΝ ανάγκη η Πολιτική ηγεσία να ακούσει την νεολαία εξέφρασαν οι νέοι Τριφυλίας κάνοντας παράλληλα τις ευχές τους για την νέα χρονιά αλλά αποτυπώνοντας και το στίγμα τους για τις ανάγκες τους. Οι νέοι άνθρωποι που βιώνουν το φάσμα της ανεργίας ήταν σοφοί στις δηλώσεις παρά το νεαρό της ηλικίας τους και οι ατάκες που ακούσαμε ήταν ενδεικτικές του κλίματος που κυριαρχεί. 
Ο νεαρός Πανανγιώτης ευχήθηκε "υγεία, αλλά και μια δουλειά γιατί όλοι περνούν δύσκολα" ενώ ο Γιώργος εξήγησε ότι 'εύχομαι υγεία και πάνω από όλα να δούμε ανάπτυξη από το Ελληνικό κράτος, επιτέλους να δούμε ανάπτυξη στην πράξη, περισσότερες δουλειές και θα δούμε καλύτερες μέρες μόνο αν οι Έλληνες επιστρέψουν στις δουλειές τους και αυτή είναι η μόνη αλήθεια που αξίζει". 
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ...
Στις παρέες τους συζητούν για το μέλλον εκφράζοντας το φόβο τους για τις επόμενες γενιές όπως ο Κώστας που δήλωσε ότι "επιτέλους αν έρθουν να μας μιλήσουν οι πολιτικοί άρχοντες που τριγυρνούν από κανάλι σε κανάλι και ο Ελληνικός λαός τους πληρώνει από πάνω" ενώ ο Γ. Τρουπάκης εξήγησε ότι "η καλύτερη ευχή μας είναι να μην πεινάει ο κόσμος, νομίζω ότι τα λέει όλα και το 2013 που είναι δύσκολο θα είναι εξίσου δίσεκτο" και συμπληρώνει ότι "ο κόσμος πρέπει να βγει ξανά στις πλατείες όπως παλιά και να ζωντανέψει η ελληνική περιφέρεια" ενώ ο Τάσος υπογράμμισε ότι "χρειάζεται υγεία πάνω από όλα και δουλειές για όλους". Αρκετοί νέοι είπαν ότι τις γιορτές "ο κόσμος δεν βγήκε γιατί δεν έχει χρήματα, εμείς ως νέοι δεν κάνουμε σπατάλες και βγαίνουμε για βόλτα λιγότερες φορές την εβδομάδα οπότε είμαστε ισορροπημένοι" ενώ ο Τάσος είπε ότι "έχει περιοριστεί ο τρόπος που βγαίνουμε ή διασκεδάζουμε σε σχέση με παλιά οπότε πίνουμε 1 καφέ και όχι 2 ή 3 όπως παλιά". Η Μαρία μας ευχήθηκε "υγεία πάνω από όλα, οι οικογένειες περνούν δύσκολα και πρέπει να στηριχθούν από τη Πολιτεία, περιμένω το 2013 περισσότερες δουλειές και να σωθεί ο κόσμος μας" ενώ ο Αντρέι μας είπε 'χρόνια πολλά και χρήματα για όλους, αγάπη πάντα σε όλους και δουλειές για όλους μας". Ο κ. Γιώργος ευχήθηκε "καλύτερη χρονιά για την πατρίδα μας και να αρχίσουμε να κυκλοφορούμε όπως παλιά" ενώ ο κ. Λάκης κατέληξε ότι "ας δώσει ο Κύριος φώτιση σε αυτούς που μας κυβερνούν για να δούμε άσπρη μέρα οπότε υγεία και φώτιση σε όλο τον κόσμο".

Πηγή : radio936

Ο Δήμος Μεσσήνης θα δαπανήσει 46.500 ευρώ για την τουριστική του προβολή


Στις 46.500 ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα δαπανήσει για τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο της τουριστικής του προβολής, ο Δήμος Μεσσήνης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου-Μουρούφα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δίνοντας βαρύτητα στην τουριστική προβολή και εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν, ο Δήμος Μεσσήνης προάγει δράσεις με βασικό στόχο να καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός και να αποκτήσει στρατηγική προβολής του τουρισμού του, με σύγχρονο περιεχόμενο, χρονοδιαγράμματα και διασφαλισμένους πόρους.
Ήδη προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης προώθησης των τουριστικών επιχειρήσεων του Δήμου, ενώ επιχειρείται η απόλυτη διεθνοποίηση συγκεκριμένων εκδηλώσεων (π.χ. Μαραθώνιος Μεσσήνης, Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος μέσω του ΝΠΔΔ-Αρχαία Μεσσήνη). Επίσης, έχει προγραμματιστεί η ολοκληρωμένη καταγραφή του πολιτισμικού αποθέματος και του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με ίδια μέσα, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, καθώς και η προβολή του Δήμου μέσω διευρυμένων ενεργειών σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού (συμμετοχή σε εκθέσεις, διαφημιστικές καταχωρήσεις σε ξένα έντυπα).

Στόχος είναι η δημιουργία διαδραστικής διαδικτυακής πύλης που θα βασίζεται στην πλοήγηση μέσω χάρτη και στη χρήση ποικίλων εφαρμογών, καθώς και η διαδικτυακή διαφήμιση που αφορά στην προβολή και προώθηση μέσα από τις μηχανές αναζήτησης και διαδικτυακούς κόμβους ενδιαφέροντος.
Με βάση τα ποσά που ψηφίστηκαν, πρόκειται να διατεθούν για τις δράσεις ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης 4.000 ευρώ, για το Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας 3.000 ευρώ, για τη συμμετοχή του Δήμου σε εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες 3.000 ευρώ, για τη δημιουργία και εκτύπωση χαρτών 1.500 ευρώ,
για τέλη κινηματογράφησης και φωτογράφησης αρχαιολογικών χώρων 500 ευρώ, για
καταχωρίσεις σε εξειδικευμένα τουριστικά έντυπα - εκδόσεις 1.000 ευρώ, για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα τουριστικής προβολής της ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας 15.000 ευρώ, για σχεδιασμό, εκτύπωση- ανατύπωση διαφημιστικών εντύπων και ηλεκτρονικού υλικού 17.500 ευρώ και για υπηρεσίες μάρκετινγκ μέσω ιστοσελίδων και διαφημιστικών πινακίδων 1.000 ευρώ.

Επίσης, έχει ήδη δρομολογηθεί σε συνέχεια απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου η υποβολή πρότασης ένταξης στο πρόγραμμα Leader αναφορικά με την τουριστική προβολή του Δήμου Μεσσήνης, με 17.500 ευρώ.

Πηγή : tharrosnews

Ματιές στην Ιστορία του τόπου: Πώς το τρένο δεν πήγε σε Γαργαλιάνους - Πύλο


Στην επικαιρότητα το θέμα της Ολυμπίας Οδού και δίνει μια ευκαιρία να θυμηθούμε μια άλλη παρόμοια ιστορία, αυτή του τρένου που θα έφθανε μέχρι την Πύλο. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δικτύου μέχρι την Καλαμάτα στα τέλη του 19ου αιώνα, τέθηκε το ζήτημα της επέκτασης του δικτύου προς τους Γαργαλιάνους. Μαρτυρίες για το θέμα αυτό, βρίσκουμε στα "Πρακτικά της Βουλής" το 1904.
Ειδικότερα στις 17 Φεβρουαρίου 1904 ο πρόεδρος της Βουλής διάβασε "αναφοράν του λαού των Φιλιατρών εν συλλαλητηρίω συνελθόντος και εκφράζοντος την ευχήν προς την Κυβέρνησιν, όπως επεκταθή η σιδηροδρομική γραμμή Κυπαρισσίας μέχρι Γαργαλιάνων".
Και την αμέσως επόμενη ημέρα με έγγραφό τους οι βουλευτές Πονηρόπουλος, Κεφαλάς, Κοκκέβης (Τριφυλίας) και Σάκκης (Πυλίας) "συνηγορούσι θερμώς υπέρ του ψηφίσματος του λαού Φιλιατρών, του υποβληθέντος εις την Βουλήν, προς επέκτασιν σιδηροδρομικής γραμμής Κυπαρισσίας μέχρι Γαργαλιάνων".
Το αίτημα αυτό δεν ικανοποιήθηκε, αλλά αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης για πάρα πολλά χρόνια ακόμη. Ετσι για παράδειγμα στη μελέτη του Αντωνίου Κ. Μάτσα "Το Κράτος και οι σιδηρόδρομοι εν Ελλάδι" και στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, συνεχίζει να προτείνεται η κατασκευή της γραμμής Κυπαρισσία-Γαργαλιάνοι.
Γιατί όμως δεν έγινε η γραμμή Κυπαρισσίας-Γαργαλιάνων; Δεν είμαστε σε θέση σήμερα να απαντήσουμε με βεβαιότητα. Ομως υπάρχει ένα κείμενο του δημοσιογράφου Μιχ. Ροδά, ο οποίος έκανε περιοδεία στη Μεσσηνία το 1925 και έγραψε τις εντυπώσεις του:
«Εις παράταξιν τ' αυτοκίνητα προ του σιδηροδρομικού σταθμού Κυπαρισσίας. Περιμένουν ταξιδιώτες, άνδρες, γυναίκες, βαλίτσες και μικρά κιβώτια -κατά το "δέκα άνδρες και οκτώ ίπποι" των βαγονιών του σιδηροδρόμου- για να τους μεταφέρουν εις τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και εκείθεν προς τον ακραίον σταθμόν, την Πύλον. Η σιδηροδρομική επέκτασις από τον μικρόν σταθμόν Καλό Νερό τερματίζεται εις την Κυπαρισσίαν και κατά συνέπεια δύο μεγάλες περιφέρειες, όπως τα Φιλιατρά και οι Γαργαλιάνοι, με την άφθονον σταφιδοπαραγωγήν των, μένουν χωρίς σιδηροδρομική συγκοινωνία!
Οι πληθυσμοί υποφέρουν πολύ διότι με τ' αυτοκίνητα δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν την παραγωγήν των και καταρώνται εκείνους οι οποίοι διέκοψαν την σιδηροδρομικήν γραμμήν μέχρι της Κυπαρισσίας. Η γραμμή ήτο εύκολον να κατασκευασθή διότι το έδαφος δεν είνε ανώμαλον αι δε απολαβαί της εταιρείας του σιδηροδρόμου θα ήταν εξαιρετικώς μεγάλαι. Αλλά και εις το ζήτημα αυτό επεκράτησεν ο μικροκομματισμός του παλαιοτέρου καιρού, αι τοπικαί αντιζηλίαι, η αβουλία και η εγκληματική αδράνεια του κράτους.
Εδώ ισχυρίζονται ότι ο πολιτευτής Κυπαρισσίας Πονηρόπουλος αντέδρασε να μη επεκταθή η σιδηροδρομική γραμμή προς Φιλιατρά-Γαργαλιάνους, απόστασις 30 χιλιομέτρων, διά να διατηρήση η Κυπαρισσία όλην την κίνησιν. Επίσης αι αυταί κατηγορίαι ακούονται εις  τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους εναντίον του Παύλου Καραπαύλου, πολιτευτού Πυλίας και επί της εποχής του Θεοτόκη υπουργού Δικαιοσύνης, διότι η σιδηροδρομική γραμμή επρόκειτο να φθάση μόνον μέχρι Γαργαλιάνων. Διά να μη την στερηθούν δε και οι πληθυσμοί της Πύλου επροτίμησε ν' αντιδράση κατά της επεκτάσεώς της μέχρι των Γαργαλιάνων.
Ακόμη λέγεται ότι οι πολιτευταί Σπάρτης αντέδρασαν πάντοτε εις την επέκτασιν της γραμμής πέραν της Κυπαρισσίας διότι έχουν την αξίωσιν να επεκταθή συγχρόνως η σιδηροδρομική συγκοινωνία εκ Τριπόλεως προς την Σπάρτην και το Γύθειον. Δεν γνωρίζω αν όλαι αυταί αι κατηγορίαι ανταποκρίνονται προς την αλήθεια, αλλά το γεγονός είνε ότι μια ολόκληρος πλουτοφόρος χώρα στερείται μεταφορικών μέσων, στερείται λιμένων, και σήμερον ενεπιστεύθη την τύχην της εις τα καουτσούκ των αυτοκινήτων.
Ηκουσα ακόμη ότι η εταιρεία του ΣΠΑΠ προθύμως εδέχετο την επέκτασιν της σιδηροδρομικής γραμμής, και αι σχετικαί μελέται εγένοντο, διότι από τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους είχε πολλά να καρπωθή κέρδη, αλλ' η πολιτική αντίδρασις ήτο επίμονος, και την αντίδρασιν διεδέχθη η αδράνεια και η μοιρολατρεία.
Και σήμερον οι πληθυσμοί ευρίσκονται εις την κατάστασιν των ελευθέρων πολιορκουμένων διότι η απομόνωσίς των είνε τραγική και η έλλειψις σιδηροδρομικής συγκοινωνίας αποτελεί τον χειρότερον εχθρόν των. Η έλλειψις σιδηροδρόμου πέραν της Κυπαρισσίας, μέχρι των Γαργαλιάνων, αποτελεί πραγματικήν δολοφονίαν διά την χώραν και ισοδυναμεί με εξόντωσιν των πληθυσμών. Η κυβέρνησις, οιαδήποτε κυβέρνησις, στρατιωτική ή πολιτική, επαναστατική ή κοινοβουλευτική, δεν θα έπρεπε να βραδύνη ούτε μια ημέρα προκειμένου ν' απελευθερώση την περιφέρειαν Φιλιατρών και Γαργαλιάνων από τα ασφυκτικά δεσμά της απομονώσεως.
Η παραγωγή είνε άφθονος εις σταφίδα, κρασιά και λάδι, και οι φόροι των πληθυσμών πληρώνονται εις το δημόσιον ταμείον χωρίς δισταγμούς.
Κατά συνέπειαν και η αξίωσις των κατοίκων διά την επέκτασιν της σιδηροδρομικής γραμμής πέραν της Κυπαρισσίας, είνε επίμονος και επιτακτική, αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου. Γίνομαι η ηχώ των πόνων, των στεναγμών, της αφορήτου τυραννίας την οποία υφίστανται, των διαμαρτυριών των και των απειλών των ακόμη».
Οι απόψεις τις οποίες μεταφέρει -με επιφύλαξη ασφαλώς-, ο Ροδάς, αντανακλούν σίγουρα το "κοινό αίσθημα" σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους το 1925. Αντικειμενικά έχουν βάση αν σκεφθεί κανένας και το κλίμα ακραίου τοπικισμού που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια, το οποίο εκδηλωνόταν με αφορμή την "κούρσα" γειτονικών οικισμών να αναδειχθούν σε κέντρα της ευρύτερης περιφέρειας.
Λίγο αργότερα επανήλθε το θέμα κατασκευής της γραμμής:
"Η επέκτασις της σιδηροδρομικής γραμμής Κυπαρισσίας-Γαργαλιάνων μέχρι Πύλου, την οποίαν συνέστησεν ο κ. Βογόπουλος και απεδέχθη ο υπουργός Συγκοινωνιών κ. Ταβουλάρης, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα που ενδιαφέρουν την Μεσσηνίαν. Η γραμμή αυτή θα υπηρέτηση σπουδαία συμφέροντα της Μεσσηνίας. Οι ενεργούντες την πραγμάτωσιν του παμμεσσηνιακού τούτου πόθου είναι άξιοι παντός επαίνου" ["Σημαία" 24.3.1926]
Για να επεκταθεί αργότερα το αίτημα για τη δημιουργία "σιδηροδρομικής θηλιάς" στη Μεσσηνία:
"Από τον υπουργόν της Συγκοινωνίας κ. Μεταξάν η Μεσσηνία αναμένει την ταχείαν επίλυσιν των εξής ζητημάτων [...] την συμπλήρωσιν του σιδηροδρομικού δικτύου Κυπαρισσίας-Πύλου-Νησίου" ["Σημαία" 9.12.1926]
Βρισκόμαστε ήδη στην εποχή της δικτατορίας του Πάγκαλου. Και φαίνεται ότι υπήρχε ένα πλήθος υποσχέσεων που συνδέονται με το γεγονός πως στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών είχε τοποθετηθεί ο Καλαματιανός νομομαθής Γεώργιος Βογόπουλος, ο οποίος αργότερα διώχθηκε μαζί με άλλους συνυπουργούς του.
Χωρίς να έχει καν εξασφαλισθεί η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Κυπαρισσίας-Γαργαλιάνων, μοιράζονταν υποσχέσεις για... επέκτασή της μέχρι την Πύλο. Και πάνω στις... υποσχέσεις εμφανίζονταν και τα αιτήματα για την επέκταση της γραμμής και πέραν της Πύλου μέχρι τη Μεσσήνη.
Βεβαίως πέρα από τα ζητήματα του "ρεαλισμού" ή των ψεύτικων υποσχέσεων της εποχής, θα πρέπει να τονιστεί πως μέσα από τα γεγονότα που προαναφέρθηκαν, ξεπηδούσε η αγωνία για την ανάπτυξη του νομού και την "ενιαιοποίησή" του, μέσα από το σιδηροδρομικό δίκτυο. Το τρένο είχε εδραιωθεί πλέον και οι περιοχές που συνδέονταν σιδηροδρομικά, αποκτούσαν πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα.
Πηγή : eleftheriaonline

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν καταγραφεί 473 αυθαίρετα


Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου. Σύμφωνα με την “Καθημερινή” μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.047 αυθαίρετα σε 12 νομούς και έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, η οποία φθάνει ώς τον ακριβή εντοπισμό τους στον χάρτη. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν καταγραφεί 473 αυθαίρετα! Πρώτος σε αυθαίρετα είναι ο Δήμος Ευρώτα Λακωνίας με 136 αυθαίρετα, εκ των οποίων τα 125 στον αιγιαλό και 11 σε δάση. Ακολουθεί ο Δήμος Κέρκυρας με 129 αυθαίρετα, όλα πλην ενός στον αιγιαλό. Κατόπιν, ο Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων με 94 αυθαίρετα (54 σε δάση, 40 στον αιγιαλό), ο Δήμος Κεφαλονιάς με 87 αυθαίρετα (τα 82 στον αιγιαλό), ο Δήμος Πατρέων με 78 αυθαίρετα (60 στον αιγιαλό, 18 σε δάση) και ο Δήμος Μεσολογγίου με 73 αυθαίρετα (όλα στον αιγιαλό). Παράλληλα, γίνεται χρήση ενός λογισμικού που αξιολογεί την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ώστε να καθορίζεται η προτεραιότητα στις κατεδαφίσεις. Το σύστημα έχει γνωστοποιηθεί σε όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ώστε να καταρτιστεί ένα κοινό πλαίσιο κριτηρίων βαρύτητας για τα αυθαίρετα.

Πηγή : kalamatanews

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ ΤΟ 2013

Τρέχουμε μελέτες για ένταξη έργων σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα και δε θα υπάρχει κενός χρόνος- έχουμε εξασφαλίσει πιστώσεις εκατομμυρίων ευρώ για την Περιφέρεια."Το 2012 ήταν ένας εφιαλτικός χρόνος για τη χώρα και το 2013 είναι δύσκολη χρονιά αλλά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκινά με τις καλύτερες των προϋποθέσεων αφού έχουν εξασφαλισθεί χρήματα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και θα τρέχουν μελέτες για ένταξη έργων τόσο στο α' εξάμηνο του 2013 όσο και στην επόμενη προγραμματική περίοδο ώστε να μην υπάρξει κενός χρόνος". Αυτό ανέφερε στην αρχή της εισήγησής του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην πρώτη του συνέντευξη τύπου για το νέο έτος. Ο κ. Τατούλης ξεκίνησε την αναφορά του με τις πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί για την Περιφέρεια, ενώ μίλησε για "ξαναζωντάνεμα" του ταμείου Μολυβιάτη από το οποίο μετά το ΦΕΚ που αναμένεται η Περιφέρεια έχει να λάβει 18 εκ. ευρώ για τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας. Επίσης έχουν εξασφαλιστεί 101 εκ ευρώ για τα απορρίμματα και μέχρι το 2015 θα έχει δημιουργηθεί η ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης, θα έχουν αποκατασταθεί οι ΧΑΔΑ και θα έχουν προχωρήσει η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Υπάρχουν επίσης πόροι από το λιγνιτόσημο, αφπό το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που είναι 5ετές και περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 75 εκ ευρώ Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τατούλης στο θέμα των οδικών αξόνων οι οποίοι όπως είπε προχωρούν κανονικά και ήδη τρέχουν μελέτες για τον ανατολικό άξονα. Επεσήμανε πως η περιφέρεια έχει γίνει πιλότος- περιφέρεια και εργάζεται με μεθοδικότητα, γνώσεις και εμπειρία και σύντομα θα διαθέτει την μεγαλύτερη κινητικότητα στο ΕΣΠΑ. Μίλησε ακόμα για τις σχέσεις με την Ευρώπη που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια και ανακοίνωσε πως η Πελοπόννησος θα είναι η τιμώμενη Περιφέρεια στην έκθεση Ανούγκα της Γερμανίας και όλο το κόστος της συμμετοχής θα καλυφθεί από τους διοργανωτές. Χαρακτήρισε ακόμα κομβικό το 2013 αφού στόχος τους είναι να λειτουργήσει στην Πελοπόννησο το κέντρο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι. Το α' 4μηνο του 2013 θα πραγματοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός για το αεροδρόμιο και θα υπάρξει επανεκίννηση του σιδηροδρομικού δικτύου σε συνεργασία με την Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα εντός των ημερών στην Τρίπολη θα γίνει μία συνάντηση με τους εμπλεκόμενους για διαδικαστικά θέματα.
  Σύσκεψη στην Τρίπολη με ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές για Τσιγγάνους
 Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τατούλης υπεραμύνθηκε των απόψεών του για τους τσιγγάνους και τόνισε πως με την παρέμβασή του κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές για ελέγχους και έρευνα ενώ σύντομα θα υπάρξει στην Τρίπολη συνάντηση για το θέμα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Κατηγόρησε για αδράνεια τα προηγούμενα χρόνια όλους όσους σήμερα κάνουν τους υποστηρικτές των ΡΟΜΑ και τόνισε ότι κατασπαταλήθηκαν κονδύλια χωρίς να γίνει τίποτα όταν σε άλλες χώρες τρέχουν πάρα πολλά προγράμματα για την ενσωμάτωση των τσιγγγάνων στην κοινωνία. Ενώ κάλεσε τους διαφωνούντες και τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ όπως είπε να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και να πουν τις δικές τους απόψεις για το θέμα. Για τα απορρίμματα τόνισε πως όλα βαίνουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Περιφέρεια και τόνισε πως στην Πελοπόννησο θα υπάρχει η πρώτη ολοκληρωμένη δομή με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες ενώ επεσήμανε πως υπήρξαν αρκετές συγκρούσεις μέχρι σήμερα για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
 Η αποκεντρωμένη πρέπει να παραμείνει αλλά δεν χρειάζεται γενικός γραμματέας
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε την αποκεντρωμένη διοίκηση απαραίτητη ως δομή αλλά τόνισε πως δεν απαιτείται η ύπαρξη ενός κομματικού γενικού γραμματέα. Μίλησε για πλήρη αποκομματικοποίηση των δομών γιατί η εμπλοκή των κομμάτων αποτελεί πισωγύρισμα και νομιμοποιεί αντιλήψεις του παρελθόντος. Τόνισε ακόμα πως η αποκεντρωμένη έχει ταλαιπωρήσει πολλάκις την αιρετή περιφέρεια κυρίως σε θέματα περιβαλλοντικών μελετών και ως παράδειγμα ανέφερε την στροφή Λαγγουβάρδου στη Μεσσηνία. Ενώ για την αρνητική απόφαση Αγγελάκα για το λιγνιτωρυχείο στην Φαλάνθη Μεσσηνίας σημείωσε πως η απόφασή του είναι πολιτική και είναι σεβαστή.
 Δεν εκβιάζομαι και δεν κιοτεύω
 Τέλος με αφορμή ερώτηση σχετικά με απευθείας αναθέσεις έργων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τόνισε πως και όταν ήταν στην κεντρική πολιτική σκηνή και τώρα που είναι στην Περιφέρεια (μία Περιφέρεια στην οποία δίνει την ψυχή του και ασχολείται μόνο με αυτήν, έστω και αν με τις παρεμβάσεις τους δημιουργούν και μία ατζέντα θεμάτων πανελλαδικά) δεν εκβιάζεται από κανέναν και δεν κιοτεύει...

Πηγή : simaianews

Φιλιατρά: Οι τεχνητές λίμνες του γηπέδου basket στο Λύκειο.

Τεχνητές λίμνες εξακολουθούν να σχηματίζονται μετά από βροχή στο ολοκαίνουριο γήπεδο basket του νέου Λυκείου Φιλιατρών.

Πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα 30 Νοεμβρίου, είχαμε κάνειρεπορτάζ με φωτογραφίες (κλίκ) με τις κακοτεχνίες του εργολάβου που κατασκεύασε το κλουβί με το συρματόπλεγμα (!!!) στο γήπεδο basket του νέου Λυκείου, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που υπάρχει.

Σήμερα μετά από πληροφορίες μας η κατάσταση...........

δεν έχει αλλάξει καθόλου και με την παραμικρή βροχή οι λίμνες εντός του γηπέδου εμφανίζονται ξανά.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς όσο υπάρχουν οι λίμνες συνεπεία κακοτεχνιών του εργολάβου δεν μπορούν να αθληθούν τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου, Δεν μπορούν να αθληθούν οι αθλητές του τμήματος Καλαθοσφαίρισης της Εράνης,

Συνεργάτης του Φιλιατρά News βρέθηκε το απόγευμα στο γήπεδο του basket, μαζί με τον Υπεύθυνο Τμημάτων Καλαθοσφαίρισης της Εράνης κ. Γιώργο Γριβοκωστόπουλο όπου μας επισήμανε τα προβλήματα του γηπέδου.
Η εικόνα μιλάει πραγματικά μόνη της. Μετά από μία περίπου εβδομάδα από την τελευταία βροχή, το πρόβλημα είναι ακόμα εμφανές στο νέο γήπεδο του Λυκείου.

Σημαντική αναφορά έγινε στον κίνδυνο ατυχήματος εν ώρα παιχνιδιού εντός του γηπέδου, τόσο με το ενδεχόμενο να χτυπήσει κάποιο παιδί είτε στους μεταλλικούς στύλους, είτε στο χαμηλό τσιμεντένιο στηθαίο περιμετρικά του γηπέδου.
Όπως μας είπε ο Υπεύθυνος Τμημάτων καλαθοσφαίρισης της Εράνης κ. Γιώργος Γριβοκωστόπουλος το κουβούκλιο αυτό είναι 100% παράνομο βάση νόμου. Και μας είπε πως κάποτε που ήθελε να περιφράξει γήπεδο στο προαύλιο του Λυκείου δεν τον άφησαν γιατί υπάρχει Νόμος που απαγορεύει την ύπαρξη τέτοιας κατασκευής ΕΝΤΟΣ Σχολικού προαυλίου.

Εμείς πραγματικά αναρωτιόμαστε. Αν πράγματι είναι παράνομο το κουβούκλιο όπως λέει ο κ. Γριβοκωστόπουλος, πως ο μελετητής συμπεριέλαβε μια παράνομη κατασκευή στην μελέτη???
Μπορεί το συρματόπλεγμα να είναι μέσα στην μελέτη ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου... ΠΟΣΟ ΜΥΑΛΟ ΘΕΛΕΙ για να αντιληφθεί ο εργολάβος ότι το συρματοπλεγμένο κουβούκλιο που συμπεριέλαβε στην μελέτη κάποιος Περιοριεμένης Νοητικής Αντίληψης μελετητής ελοχεύει κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού κάποιου παιδιού και να παραβλέψει την κατασκευή του ακόμα και παράτυπα από ότι λέει η μελέτη για το σημείο???
Εισαγγελέας υπάρχει να παρέμβει αυτεπάγγελτα στο θέμα???
ΠΩΣ αύριο οι γυμναστές του λυκείου και του γυμνασίου θα βάλουν τα παιδιά να αγωνιστούν στο κλουβί με τις τελικές γραμμές του γηπέδου να είναι κοντά στο συρμαατόπλεγμα???

Δείτε το ρεπορτάζ όπως το κατέγραψε η κάμερα του Φιλιατρά News.


Πηγή : filiatranews

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Τριφυλία

Με λαμπρότητα και κατάνυξη ετοιμάζεται η Τριφυλία αύριο Κυριακή 6 Ιανουαρίου να γιορτάσει τον Αγιασμό των υδάτων σε κάθε πόλη και χωριό της Τριφυλίας.
Στην Κυπαρισσία θα γίνει η θεία Λειτουργία στον ναό της Ευαγγελίστριας χοροστούντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου.
Μετά την Θεία Λειτουργία θα γίνει ο ..........

Αγιασμός των υδάτων στο Λιμάνι της Κυπαρισσίας.

Στα Φιλιατρά ο Αγιασμός των υδάτων θα γίνει στο συντριβάνι της πλατείας Καποδιστρίου όπως γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια περίπου στις 11:00.
Μετά την πλατεία θα γίνει Αγιασμός των υδάτων στην Αγία Κυριακή στις 12 περίπου το μεσημέρι.

Στους Γαργαλιάνους θα τελεστεί στις 11:15 ο Αγιασμός στην δεξαμενή της Πόλης ενώ γύρω στις 12:00 θα γίνει αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Μαραθούπολης.


Πηγή : filiatranews

ΑΡΧΕΛΩΝ: Η Ευρώπη «στριμώχνει» την Ελλάδα για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου

Ως γνωστόν η Ελλάδα είναι μέλος της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπάρχει μάλιστα και σχετική νομοθεσία που επικυρώνει τη Σύμβαση στη χώρα μας (Νόμος 1335/83).Η Σύμβαση αυτή που έχει σκοπό την προστασία της άγριας ζωής και των βιοτόπων της στην Ευρώπη, έχει πολλές φορές βοηθήσει στη λήψη μέτρων για τις θαλάσσιες χελώνες. Στην πρόσφατη Ετήσια Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης (Στρασβούργο, 27-30 Νοεμβρίου 2012), συζητήθηκε και το θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου που παρουσίασε η οργάνωση MEDASSET.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Αιτιολογημένη Γνώμη προς την ελληνική κυβέρνηση, που προηγείται της έγκλησης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, για τις παραλείψεις της στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην σημαντική αυτή περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Πράγματι, η δεύτερη σε αριθμό φωλιών περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα στη Μεσόγειο υφίσταται μεγάλες πιέσεις για οικοπεδοποίηση και εκμετάλλευση. Από το τέλος της δεκαετίας του 90 ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητάει από την πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας για αυτόν τον εξαιρετικό βιότοπο. Δυστυχώς όμως, η ατολμία του κράτους και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες άφησαν την κατάσταση στην τύχη της για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σήμερα τετελεσμένα γεγονότα που θα δυσκολέψουν την όποια προσπάθεια βελτίωσης. Κτίσματα κοντά στον αιγιαλό, καντίνες με φώτα πάνω στην παραλία, διάβρωση παραλίας, και παράνομοι δρόμοι που φέρνουν τα αυτοκίνητα στη ζώνη των αμμόλοφων δημιουργούν ένα τέλειο σενάριο υποβάθμισης. Χρειάζονται άμεσα κατάλληλες πρωτοβουλίες και νομοθετική ρύθμιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να γίνει αποκατάσταση των ζημιών και σωστή διαχείριση του ευρύτερου βιοτόπου. Η παρέμβαση της Σύμβασης της Βέρνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κυπαρισσιακό κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, ασκώντας πίεση προς τις κρατικές υπηρεσίες για να προχωρήσουν στα αυτονόητα.

Πηγή : http://kyparissiotis.blogspot.com/2013/01/blog-post_3899.html

Φυτεύουν για την άνοιξη σε Πρέβεζα και Πελοπόννησο οι παραγωγοί


Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι τιμές για τα κηπευτικά θερμοκηπίου της Κρήτης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν, στα αγγούρια, τις τομάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές κατά μέσο όρο γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από το νησί, αυτό το διάστημα έντονο είναι και το εξαγωγικό ενδιαφέρον στο οποίο προσδοκούν να διαθέσουν την παραγωγή τους όταν μετά τις γιορτές θα μειωθεί η κατανάλωση στην ελληνική αγορά. Αυτή την περίοδο η Κρήτη είναι η κύρια παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου αφού σε άλλες περιοχές όπως την Πελοπόννησο και την Πρέβεζα οι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει την συγκομιδή των προϊόντων τους και ετοιμάζουν τις καλλιέργειες τους που θα ξεκινήσουν να συγκομίζουν την άνοιξη.

Κρήτη

Για την κίνηση στην αγορά κηπευτικών θερμοκηπίου στο νησί της Κρήτης ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Αντώνη Ζαχαριαδάκη, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Την περίοδο των εορτών είχαμε πτώση της ποσότητας και παράλληλη άνοδο των τιμών. Τα προϊόντα που συγκομίζουμε είναι τα αγγούρια, οι τομάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Σε όλα αυτά τα προϊόντα οι τιμές κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στο 1 ευρώ/κιλό (από 80 λεπτά/κιλό έως 1,20 ευρώ/κιλό). Οι ποσότητες παρουσιάζουν μείωση λόγω του καιρού και σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης στις γιορτές είχαμε αυτή την αύξηση στις τιμές».

Εξαγωγές

Και προσθέτει: «Ο παραγωγός αυτή την περίοδο προσπάθησε να βγάλει τα “σπασμένα” αλλά σε 15 ημέρες αυτό δεν είναι δυνατόν. Εμείς στην Κρήτη συγκομίζουμε συνεχόμενα μέχρι και τον Ιούλιο. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα και για εξαγωγές. Αυτό το διάστημα μάλιστα έχει ξεκινήσει ένα έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον προς τις αγορές της Ευρώπης. Αυτό θα βοηθήσει τους παραγωγούς όταν μετά τις γιορτές μειωθεί η ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Συγκεκριμένα ο συνεταιρισμός μας έχει ξεκινήσει τις εξαγωγές στην Ουκρανία, την Πολωνία, την Αλβανία και την Βουλγαρία. Ενδιαφέρον υπάρχει και από την Γερμανία».

Πελοπόννησος

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Λυκουνός, παραγωγός από τα Φιλιατρά κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο για την δύσκολη χρονιά που ολοκληρώθηκε ενώ παράλληλα προβαίνει σε εκτιμήσεις και για την νέα χρονιά οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι ενθαρυντικές. «Εμείς έχουμε ολοκληρώσει την συγκομιδή των θερμοκηπιακών κηπευτικών και τώρα ξεκινάμε την καλλιέργεια για τα προϊόντα που θα συγκομίσουμε την άνοιξη. Η προηγούμενη περίοδος δεν πήγε καθόλου καλά και πιστεύω ότι αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί και η καλλιέργεια φέτος. Όταν για παράδειγμα στην καλλιέργεια αγγουριού μόνο για το φυτό χρειάζεται να δαπανήσεις 1.800 ευρώ το στρέμμα τότε μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο έχουν αυξηθεί τα κόστη. Εμείς θα ξεκινήσουμε την συγκομιδή σιγά – σιγά στις αρχές Μαρτίου», μας αναφέρει ο κ. Λυκουνός. Agrotikanea

Πηγή : kyparissiotis

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Καλαματιανός κορυφαία προσωπικότητα στην Αυστραλία


Ομογενής επιστήμονας, που ανακάλυψε ένα γενετικό τεστ το οποίο μπορεί να προβλέπει αν ένα παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να είναι αυτιστικό, ψηφίστηκε από την εφημερίδα «The Age» ως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστραλίας που «θα γράψουν ιστορία στα χρόνια που έρχονται».

Το γενετικό τεστ που προβλέπει αν ένα παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να είναι αυτιστικό θα είναι διαθέσιμο σε πέντε χρόνια χάρη σε ανακάλυψη ομογενούς επιστήμονα της Μελβούρνης.

Ο Σταν Σκαφίδας, καθηγητής Νανοτεχνολογίας, και η ομάδα του υποστηρίζουν ότι το τεστ αυτό θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τον αυτισμό έγκαιρα και να τον θεραπεύουν.

Σύμφωνα με την ανακάλυψή τους, με τεστ αίματος θα είναι δυνατόν να εντοπίζεται ο αυτισμός με πιθανότητα επιτυχίας 70%. Ο καθηγητής Σταν Σκαφίδας είπε ότι η ανακάλυψη είναι «εντυπωσιακή» γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να παρασκευάσουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του αυτισμού σε πρόωρο στάδιο.

Πρόσθεσε, όμως, ότι οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Molecular Psychiatry.
Ο Σταν Σταφίδας γεννήθηκε το 1971 στη Μελβούρνη. Πήγε σχολείο στο Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο «Άγιος Ιωάννης» και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης. Το μικρόβιο της τεχνολογίας το είχε από παιδί και, όπως αναφέρει, «τα δώρα που ζητούσα να μου κάνουν στα γενέθλιά μου ή στην ονομαστική μου εορτή είχαν πάντα σχέση με ηλεκτρονικές μηχανές και υπολογιστές. Επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα, γιατί, όπως λέει, «οι περισσότεροι συγγενείς μου είναι εκεί. Και οι δύο γονείς μου είναι από την Ελλάδα. Η μητέρα μου είναι από το Νομό Ηλείας και ο πατέρας μου από την Καλαμάτα».

Πηγή : tharrosnews

Μειώσεις 20% οι Δήμοι στα τέλη Μικροπωλητών.


Με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχο Αγ.Αναργύρων κ.Ν.Σαράντη συναντήθηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδος κ.Σ.Μέλλος και συζήτησαν για τα τέλη των πανηγυριών – παζαριών καθώς και για τα μόνιμα υπαίθρια πόστα των Μικροπωλητών που αφορούν όλους τους δήμους της Αττικής. Ο κ.Σαράντης βρήκε λογικά τα αιτήματα...

μιας που η κρίση βαθαίνει περισσότερο και 'δεσμεύτηκε' πως θα αποστείλει το αίτημα μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής σε όλους του δήμους ενώ παράλληλα θα φέρει το θέμα και στο Δ.Σ. Ο υπ.Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδος θα συνεχίσει τις επαφές του και με άλλους φορείς έως το Σάββατο 12 Ιανουαρίου όπου και διεξάγονται οι συνδικαλιστικές εκλογές του δευτεροβάθμιου οργάνου του κλάδου των Μικροπωλητών.

Πηγή : best-tv

Τριφυλία: Αλλαγές στους αντιδημάρχους απαιτούν σύμβουλοι της συμπολίτευσης


«Νέα πρόσωπα, αλλαγή πορείας, έξοδος από το τέλμα και την ανυποληψία», το ηχηρό μήνυμα στο δήμαρχο
Του Ηλία Γιαννόπουλου

 Την ανάγκη για σαρωτικές αλλαγές στους αντιδημάρχους Τριφυλίας έθεσε ευθέως στο δήμαρχο Κώστα Κόλλια η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του, σε σύσκεψη που διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής στα Φιλιατρά.

Στη σύσκεψη, όπου η συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους και φορτισμένη ατμόσφαιρα, δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης διατύπωσαν το αίτημά τους για αλλαγές στους αντιδημάρχους και ορισμό σε αυτές τις θέσεις νέων προσώπων, που πρακτικά και σημειολογικά θα σηματοδοτούν την αλλαγή πορείας που έχει ανάγκη ο Δήμος Τριφυλίας για την έξοδό του από το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί δύο χρόνια και την ανυποληψία που έχει περιέλθει.
Μάλιστα, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Καλκαβούρας, όπως και ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Πούλος, η θητεία των οποίων έληξε την 31η Δεκεμβρίου, δήλωσαν ευθέως πως δεν επιθυμούν να παραμείνουν στις θέσεις ευθύνης που κατείχαν, διευκολύνει το δήμαρχο Κώστα Κόλλια να προχωρήσει σε αλλαγές και να δώσει σε άλλους συνεργάτες του δημοτικούς συμβούλους την ευκαιρία και τη δυνατότητα να υπηρετήσουν το Δήμο Τριφυλίας και τους πολίτες από θέσεις ευθύνης, που δικαιούνται κιόλας στο πλαίσιο των ίσων ευκαιριών, της αξιοκρατίας και της ανοιχτής και δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου, χωρίς στεγανά και «κλειστές πόρτες, ομάδες διοίκησης και παράκεντρα εξουσίας!».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», η παράξενη εμμονή του δημάρχου να μην αλλάξει κανέναν από τους 6 αντιδημάρχους που είχε ορίσει στις αρχές της θητείας της δημοτικής περιόδου, το 2011, η περίεργη ακαμψία που επέδειξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και η έλλειψη επιχειρημάτων υποστηρικτικά για την επιλογή του να μην κάνει καμία αλλαγή, έκαναν τους δημοτικούς συμβούλους «να βγουν από τα ρούχα τους»! Η στάση και η συμπεριφορά του δημάρχου, που επί πέντε τουλάχιστον ώρες δεν μπορούσε να δεχθεί το λογικό και να αντιληφθεί το αυτονόητο για τις αλλαγές, προκάλεσε έκρηξη οργής και αντίδρασης των δημοτικών συμβούλων, που έκαναν λόγο για «άδικη, μη έντιμη και καθαρή στάση του δημάρχου απέναντι σε όσους επιθυμούν τη διαφάνεια, το φως, το άνοιγμα στην κοινωνία και το νέο ξεκίνημα, με αλλαγή στους αντιδημάρχους, νέα πρόσωπα, νέες αντιλήψεις και νέα πορεία με αλλαγή πλεύσης!».

Δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης «κατήγγειλαν» το δήμαρχο ότι χρησιμοποιεί ξεπερασμένες, παλαιοκομματικού χαρακτήρα, πρακτικές και μεθοδεύσεις, ότι δεν αφουγκράζεται την κοινωνία και τη βάση της παράταξής του, ότι αγνοεί προκλητικά και περιφρονεί προσβλητικά την αγωνία και πρόσκληση της συντριπτικής πλειοψηφία των συμβούλων του για ριζικές αλλαγές στα πρόσωπα των αντιδημάρχων, ότι έχει απολέσει κάθε έρεισμα στο λαό και τη δεδηλωμένη της κοινωνίας και της βάσης της παράταξής του, ότι δεν μπορεί, πια, να κρύβεται πίσω από μια μικρή ομάδα «εκλεκτών και εξωθεσμικών», αγνοώντας τους συμβούλους του, τη βάση και την κοινωνία, και αναρωτιούνται πώς θα συνεχίσει έτσι στο Δήμο, εάν δε σέβεται τη γνώμη της κοινωνίας, της βάσης και των συμβούλων του.

Συνεχίζοντας, δε, ένα βήμα παραπέρα την οργισμένη αντίδρασή τους προς το δήμαρχο, σημείωναν πως «έντιμο είναι είτε να παραιτηθεί και να φύγει είτε, επιτέλους, να ακούσει την αγωνία της κοινωνίας, της βάσης και των συμβούλων για ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα, δομές και πρακτικές!».
Η κατάσταση στο εσωτερικό της συμπολίτευσης του Δήμου Τριφυλίας θυμίζει ηφαίστειο που έχει εκραγεί και ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες ακριβώς θα είναι οι εξελίξεις, που σε κάθε περίπτωση αναμένονται ραγδαίες.

Πηγή : tharrosnews

Δενδροφύτευση στον Ταΰγετο με Ορειβατικό Σύλλογο


Δενδροφύτευση στον Ταΰγετο πραγματοποιεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας αύριο Σάββατο.
Όπως αναφέρει σχετικά: «Η συμμετοχή όλων σας είναι απαραίτητη για να συνεισφέρουμε στην αναβίωση του βουνού, το οποίο έχει πληγεί από τις πρόσφατες φωτιές. Όλοι μπορούμε να δώσουμε ένα πράσινο χρώμα στον πνεύμονα αυτό της Μεσσηνίας, στου οποίου τις πλαγιές κυριαρχεί το μολυβί ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών.
Ας συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη μεταμόρφωση των νεκρών τοπίων, βάζοντας ο καθένας από ένα δενδράκι και λέγοντας ένα ηχηρό ναι στη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής που προσφέρει και θα προσφέρει το βουνό. Η συμμετοχή σας στη δενδροφύτευση αποτελεί στάση απέναντι στη ζωή.
Αναχώρηση από τα γραφεία του Ορειβατικού στις 8.00 το πρωί του Σαββάτου. Τηλέφωνο επικοινωνίας και συμμετοχών 6944574797».

Πηγή : tharrosnews

“Κωφάλαλη” η ΒΙΠΕ από επιδρομή τσιγγάνων - Τηλεπικοινωνιακό "μπλακ-άουτ" σε 150 επιχειρήσεις


Σε πολύωρη τηλεφωνική και διαδικτυακή διακοπή υποχρεώθηκαν χθες -από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 6 το απόγευμα- το σύνολο των επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας, όπως και η ευρύτερη περιοχή γύρω της.
Οι 150 συνδρομητές του ΟΤΕ έπεσαν θύματα της καταστροφής καλωδίου του Οργανισμού, στη γέφυρα του Αρι, στο Ασπρόχωμα, η οποία -σύμφωνα με καταγγελίες- προκλήθηκε μετά από απόπειρα κλοπής του από τσιγγάνους.
«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπεύθυνοι φέρονται να είναι τσιγγάνοι μικρής ηλικίας, που εθεάθησαν στο σημείο» δήλωσε στην «Ε» ο Νίκος Φοίφας, τεχνικός προϊστάμενος του τηλεπικοινωνιακού διαμερίσματος Μεσσηνίας.
Οπως είπε ο Ν. Φοίφας, στην περιοχή έσπευσε αμέσως συνεργείο του ΟΤΕ προκειμένου να προβεί στην επιδιόρθωση του καλωδίου, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες επικοινωνίας των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Καλαμάτας.
«Η βλάβη είναι εξαιρετικά σοβαρή, όπως και οι συνέπειές της για τους επιχειρηματίες της ΒΙΠΕ, που έχασαν τη δυνατότητα επικοινωνίας και συναλλαγών με την υπόλοιπη χώρα» πρόσθεσε ο τεχνικός προϊστάμενος.
Σημείωσε μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΤΕ καλείται να αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις -τόσο στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας και Μεσσήνης, όσο και στην υπόλοιπη Μεσσηνία.
Μάλιστα αποκάλυψε ότι χθες το μεσημέρι, ανάλογο πρόβλημα -με την ίδια αιτία- προκλήθηκε και στην περιοχή του οικισμού Βλασάδα, κοντά στην Ελαία.
«Στην περιοχή της Βλασάδας είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο τον Δεκέμβριο του 2012, με αγνώστους να κόβουν και να αφαιρούν το εναέριο καλώδιο που συνδέει την Βλασάδα με το τηλεπικοινωνιακό κέντρο της Ελαίας» καταγγέλλει ο Ν. Φοίφας.
Ο τεχνικός προϊστάμενος είπε στην «Ε» ότι και στη χθεσινή του κατάθεση -ως μηνυτής- στην Αστυνομία, ζήτησε από τις διωκτικές Αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να προστατευθεί η ευαίσθητη υποδομή του ΟΤΕ και τα δίκτυα κοινής ωφελείας εν γένει.
Πηγή : eleftheriaonline

Αποζημιώσεις για Ολυμπία Οδό με το έργο… σταματημένο!


Αυτό και αν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία! Το ελληνικό δημόσιο πληρώνει αποζημιώσεις, εκατομμύρια ευρώ στον παραχωρησιούχο για την Ολυμπία Οδό που έχει σταματήσει(!!!): Θα καταβάλλει 4,2 εκ. ευρώ, «λόγω καθυστέρησης της έναρξης παραχώρησης και της καθυστερημένης καταβολής των δύο πρώτων δόσεων της χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου» και τόκους υπερημερίας ποσού 1,6 εκ. ευρώ, «λόγω της καθυστερημένης καταβολής των δύο πρώτων δόσεων της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης 4.222.225 ευρώ για τη σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, «για την καταβολή εκ μέρους του Δημοσίου του τελευταίου τμήματος της 4ης δόσης των δαπανών και εξόδων του παραχωρησιούχου, λόγω καθυστέρησης της έναρξης παραχώρησης του έργου».
Οπως αναφέρεται στην απόφαση, με τη συμφωνία της σύμβασης παραχώρησης προσδιορίστηκε πρόσθετη καταβολή του Δημοσίου για δαπάνες και έξοδα του παραχωρησιούχου, λόγω καθυστέρησης της έναρξης παραχώρησης για ποσό ύψους 91.119.000 ευρώ. Επίσης, προσδιορίστηκαν και οι ημερομηνίες επί μέρους καταβολής του άνω ποσού ως ακολούθως: 1η δόση 4/8/2009, ποσό 22.779.750 ευρώ (καταβλήθηκε). 2η δόση 4/6/2011, ποσό 13.667.850 ευρώ (καταβλήθηκε). 3η δόση 4/8/2012, ποσό 27.335.700 ευρώ (καταβλήθηκε ποσό 26.596.843,25 ευρώ στις 28/2/2011, λόγω αφαίρεσης τόκων εξαιτίας της ενωρίτερης καταβολής). 4η δόση 4/8/2013 ποσό 27.335.700 ευρώ (καταβλήθηκε συνολικό ποσό 21.234.092,17 ευρώ, ως ακολούθως: 9.647.926,15 στις 30/7/2012, 2.145.341,70 στις 9/10/2012, 6,5 εκ. στις 6/11/2012 και 2.940.824,32 στις 26/11/2012).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της απόφασης, το ελληνικό δημόσιο καθυστέρησε να καταβάλει την πρώτη δόση ύψους 22.779.750 ευρώ (στις 24/9/2009 αντί 4/8/2009), η "Ολυμπία Οδός Α.Ε." παραιτήθηκε από την είσπραξη τόκων για την καθυστερημένη καταβολή της πρώτης δόσης, σε περίπτωση που η δεύτερη δόση καταβαλλόταν νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία (4/6/2011). Τελικά και η δεύτερη και η τρίτη και η τέταρτη δόση καταβλήθηκαν νωρίτερα και με βάση την απόφαση το ελληνικό δημόσιο ωφελήθηκε 4.444.447 ευρώ από τόκους, λόγω ενωρίτερης καταβολής των δόσεων.
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι «προϋπόθεση επανεκκίνησης του έργου αποτελεί η άμεση δισφάλιση της κατ’ ελάχιστον απαιτούμενης ρευστότητας προς διατήρηση της βιωσιμότητας του παραχωρησιούχου για την καταβολή τόκων δανείων και swaps, όπως αυτή προκύπτει και μετά από πρόσθετη θεώρηση των καταστάσεων ταμειακών ροών του παραχωρησιούχου από τους οικονομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ».
Με άλλη απόφασή της η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων, ενέκρινε τη διάθεση ποσού 1.625.396,80 ευρώ για την κάλυψη τόκων υπερημερίας, που προβλέπονται στο άρθρο της σύμβασης παραχώρησης. λόγω της καθυστερημένης καταβολής των δύο πρώτων δόσεων της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου». Η πρώτη δόση ποσού 91.146.572 ευρώ έπρεπε να καταβληθεί στις 4/12/2008 και καταβλήθηκε στις 30/1/2009 και η δεύτερη ποσού 151.910.953 ευρώ καταβλήθηκε στις 24/9/2009 αντί στις 24/8/2009.
Με έγγραφό του στις 10/12/2012 ο παραχωρησιούχος αιτήθηκε την καταβολή τόκων υπερημερίας ποσού 1.625.396,80 ευρώ, λόγω της προαναφερθείσας καθυστέρησης και στο ίδιο έγγραφο δηλώνει ότι στην περίπτωση που οι οφειλόμενοι τόκοι υπερημερίας καταβληθούν άμεσα, «θα παραιτηθεί του δικαιώματός του να εισπράξει τόκους επί των τόκων υπερημερίας ποσού 194.784,36 ευρώ (με ημερομηνία υπολογισμού την 7/12/2012)»!!!.
Πηγή : eleftheriaonline

Μουσείο Ελιάς στο Αμάρι Ρεθύμνου


Δρομολογείται η δημιουργία Μουσείου Ελιάς στο Αμάρι Ρεθύμνου, με πρώτη στάση
φιλοξενίας τον Αγροτουριστικό Πολυχώρο Πάνακρον, στη Σχολή Ασωμάτων Αμαρίου
Ρεθύμνου.

Στόχος είναι η διατήρηση και η διαφύλαξη όλων των πολιτιστικών στοιχείων που
αφορούν στο «ιερό» δέντρο της ελιάς. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη σχετικό
πρωτόκολλο μεταξύ του δημάρχου Ρεθύμνης και προέδρου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών
Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), Γιώργου Μαρινάκη και του δημάρχου Αμαρίου, Στέφανου
Σημαντήρα, και παραχωρήθηκε στο δήμο Αμαρίου αρχειακό υλικό που θα φιλοξενηθεί
μόνιμα στο Μουσείο Ελιάς.

Ήδη στον Αγροτουριστικό Πολυχώρο Πάνακρον λειτουργεί το Μουσείο Αγροτικής Ζωής,
όπου σε συνάρτηση με το Μουσείο Ελιάς αλλά και το όμορο περιβάλλον με τον
πανάρχαιο ελαιώνα στον δήμο Αμαρίου, δημιουργείται πλέον μία ενότητα «ζωντανή»,
μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η διατήρηση της ιστορίας του δέντρου της ελιάς,
αλλά και η ερευνητική διάσταση που επιθυμεί η τοπική κοινότητα να
«ενεργοποιηθεί». Παράλληλα, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εκπαιδευτικές
κοινότητες θα μπορούν μέσω της έκθεσης και του οικείου περιβάλλοντος να
αντλήσουν γνώση αλλά και εκπαιδευτικά ερεθίσματα σχετικά με την ιστορία, τον
πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται γύρω από το
δέντρο της Ελιάς.

Ήδη το υλικό -όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου, Στέφανος Σημαντήρας-
τακτοποιείται και αφορά σε φωτογραφίες, ενημερωτικό υλικό για την ελιά από τα
Μινωικά χρόνια μέχρι και σήμερα. «Σημαντικό είναι ότι ο δήμος μας που είναι
κατεξοχήν περιοχή παραγωγής λαδιού και καλλιέργειας της ελιάς, θα δημιουργήσει
το συγκεκριμένο Μουσείο, το οποίο στη συνέχεια θα στεγαστεί στο κτίριο του
παλαιού δημοτικού σχολείου της Αγίας Παρασκευής στην Αμπαδιά. Είναι η περιοχή
όπου υπάρχει η ελιά θρούμπα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν της περιοχής με
ονομασία προέλευσης» ανέφερε ο κ. Σημαντήρας.

Στο δήμο Αμαρίου ξεκίνησε και η υλοποίηση του έργου ανάπλασης των 13 παλαιών
κτιρίων που λειτουργούσαν σχολεία και τα οποία θα μετατραπούν σε εκθεσιακούς
χώρους. «Μέσα στο 2013 όλα τα κτίρια θα μπορούν να φιλοξενήσουν θεματικές
εκθεσιακές ενότητες, όπως για παράδειγμα η Πανίδα του Ψηλορείτη, οι τέχνες της
περιοχής, θεματική ενότητα για τη χειροτεχνία, τη χλωρίδα του τόπου μας,
έκθεση με τα ντόπια προϊόντα για τον τοπικό πολιτισμό, αλλά και παρατηρητήρια
για τον Ψηλορείτη. Οι εκθεσιακοί αυτοί χώροι, προβλέπεται να ενισχυθούν με
μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη μεταξύ τους σύνδεση και
συνεργασία, γεγονός που θα διευκολύνει τόσο τους επισκέπτες μας όσο και τους
ερευνητές που θα θελήσουν να αντλήσουν ερευνητικά στοιχεία» επεσήμανε ο
δήμαρχος Αμαρίου.

Πηγή : newsmessinia

Τριφυλία: Επίσκεψη Αλευρά σε Θερμοκηπιακές Μονάδες

Στις 3-12-2012 ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Παναγιώτης Αλευράς επισκέφθηκε τα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και ενημερώθηκε από τον Δ/ντή κ. Α. Παρασκευόπουλο για την πορεία τωνδιαφόρων προγραμμάτων (βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία, σχέδια βελτίωσης, νέοι γεωργοί κ.λ.π) που υλοποιούνται στην περιοχή. 
              
Στη συνέχεια ο κ. Αλευράς επισκέφθηκε πρότυπες θερμοκηπιακές μονάδες και την μονάδα παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού στην περιοχή.
             
Η ενημέρωση στην θερμοκηπιακή μονάδα παραγωγής σποροφύτων «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.» έγινε από τον κ. Θεοδωρόπουλο Κων/νο γεωπόνο-εκπρόσωπο της εταιρείας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η πρότυπη οργάνωση της μονάδας και στο κομμάτι της παραγωγής αγροτικών προϊόντων αλλά και στο κομμάτι της παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού όπου η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ο σύγχρονος εξοπλισμός, οι νέοι τρόποι παραγωγής αλλά και τα μέτρα υγιεινής εξασφαλίζουν την ποιότητα και φυτοϋγεία των νεαρών φυταρίων.
             
Ο  Αντιπεριφερειάρχης επαίνεσε την προσπάθεια αυτή η οποία μάλιστα υλοποιήθηκε εν μέσω κρίσης και τόνισε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα αυτές είναι πετυχημένες όταν είναι καινοτόμες και σχεδιασμένες από ανθρώπους έμπειρους, ειδικούς, καταξιωμένους όπως στην περίπτωση της «Γεωργικής Ανάπτυξης Α.Ε». 

Η Περιφέρεια  Πελοποννήσου στηρίζει τέτοιες προσπάθειες γιατί πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας, εφαρμόζοντας σύγχρονα καλλιεργητικά πρότυπα, μπορεί να μας «βγάλει» από την κρίση.
             
Τόνισε επίσης ότι η Τριφυλία αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές του Νομού και της Χώρας.

                                               Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Πηγή : filiatranet

Τα πέλετ ξύλου και το ελαιοπυρηνόξυλο θεωρούνται πλέον τα καλύτερα βιοκαύσιμα


Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ανακοίνωσε μετά από έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα ότι τα πέλετ ξύλου και το ελαιοπυρηνόξυλο θεωρούνται πλέον οι αποδοτικότερες και πιο συμφέρουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσον αφορά την αποτελεσματική θέρμανση αλλά και τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, βοηθώντας παράλληλα και στη προστασία του περιβάλλοντος.
Σημαντικό αβαντάζ των πέλετ είναι η χαμηλή υγρασία και η υψηλή θερμαντική απόδοση. Υπολογίζεται ότι 2.5 κιλά πέλετ ξύλου ισοδυναμούν με 1 λίτρο πετρελαίου. Παρόλα αυτά η παραγωγή πέλετ, που σκοπεύει να χρησιμοποιηθεί είτε για τα σπίτια είτε για τις βιομηχανίες, έχει πολύ αυξημένα έξοδα. Όμως επειδή........................
τα πέλετ δίνουν πολύ αυξημένες αποδόσεις ουσιαστικά υπάρχει στη τελική όφελος, ιδιαίτερα για τα μεγάλα συγκροτήματα, όπως τα θερμοκήπια και οι βιομηχανίες χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι και οι κατοικίες δεν έχουν όφελος.
Από την άλλη το ελαιοπυρηνόξυλο αποτελεί περίσσευμα της παραγωγής ελαιολάδου και παράλληλα θεωρείται το ιδανικότερο καύσιμο για μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα. Για αυτό το λόγο, μεγάλο ποσοστό της ντόπιας παραγωγής του έως τώρα εξαγόταν προς τη Μεγάλη Βρετανία και τις Σκανδιναβικές χώρες για την εξυπηρέτηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα αυτών των χωρών. Βέβαια υπάρχει ένα μειονέκτημα διότι το ελαιοπυρηνόξυλο εκπέμπει μικροσωματίδια κατά την καύση, μεταξύ των οποίων πολύ πιθανόν να υπάρχει και διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
 Τα πέλετ ξύλου και το ελαιοπυρηνόξυλο θεωρούνται πλέον τα καλύτερα βιοκαύσιμα
Το ελαιοπυρηνόξυλο έχει και αυτό χαμηλή υγρασία και πολύ υψηλή θερμαντική απόδοση, συνίσταται δηλαδή να χρησιμοποιείται και στις κατοικίες και δίνεται στην αγορά σε μορφή απλή για να χρησιμοποιηθεί. Πάντως και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εκδώσει καινούργια νομοθεσία όπου θα προωθείται πλέον η μείωση της παραγωγής βιοκαυσίμων από βρώσιμες καλλιέργειες και αυτό θα έχει ως συνέπεια τα πέλετ ξύλου και το ελαιοπυρηνόξυλο να προωθηθούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην ευρωπαϊκή αγορά.
Εφόσον πλέον οι παραδοσιακές μορφές παραγωγής θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας, έχουνε τιμές απλησίαστες για τη πλειοψηφία του κόσμου, η περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση των σωστών εναλλακτικών μορφών ενέργειας αποτελεί σίγουρα μία πολύτιμη εναλλακτική λύση, αν δεν …φορολογηθεί.

Πηγή : pyrgostrifylias

Στο Εθνικό διαδημοτικό δίκτυο Υγείας ο Δήμος Πύλου - Νέστορος


Συμμετοχή του Δήμου Πύλου- Νέστορος στην 3η Ετήσια Συνάντηση Εργασίας των Δήμων Μελών του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Πόλεων που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Πολιτικός εκπρόσωπος για το Δήμο Πύλου – Νέστορος ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ιατρός Πετρόπουλος Παναγιώτης και συντονιστής εκπρόσωπος ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πύλου- Νέστορος ιατρός Χρονάς Άγγελος. Συζητήθηκαν αναλυτικά προγράμματα συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, περιβαλλοντολογικά προγράμματα που είναι σε θέση να υλοποιήσει το Δίκτυο, προγράμματα προληπτικής υγείας καθώς και σύσταση συντονιστικής επιτροπής από τον κάθε Δήμο Μέλος, ώστε να γίνει εκπαίδευση ομάδων εργασίας.

Πηγή : pylosnews

Προτιμάτε τις μεσσηνιακές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα


ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΑΛΕΥΡΑ - ΕΜΠΟΡΩΝ 

Να ψωνίζουν από τα ντόπια καταστήματα μόνο τοπικά προϊόντα, παρότρυναν ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, και οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, σε συνάντηση που είχαν στο Διοικητήριο.
Ειδικότερα, τον αντιπεριφερειάρχη επισκέφθηκαν η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη καθώς και ο αντιπρόεδρος Φώτης Μπουγάς και ο επίτιμος πρόεδρος Γιώργος Λαγανάκος.
Αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος, ενώ τόνισαν ότι είναι απαραίτητο οι καταναλωτές να στηρίζουν την τοπική οικονομία, κάτι που είπαν ότι μπορεί να γίνει μόνο αν στηρίζουν τις ντόπιες επιχειρήσεις και τα εξαιρετικά μεσσηνιακά προϊόντα που παράγει ο τόπος.
Πηγή : kalamatajournal

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ… ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Τα έσοδα του Δήμου Καλαμάτας, κατά το 2012, ήταν περισσότερα από τα έξοδα κατά 6,1 εκατομμύρια ευρώ… Έτσι λένε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική αρχή.. Ειδικότερα, τα έσοδα ήταν 51.437.394,64 ευρώ και τα έξοδα 45.337.794,37 ευρώ, δηλαδή πρέπει να υπάρχει χρηματικό υπόλοιπο 6.99.600,27 ευρώ . Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας σημειώνεται: «την Τετάρτη «έκλεισε» το ταμείο του Δήμου Καλαμάτας και ο Δήμαρχος προσυπόγραψε το σχετικό βιβλίο, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του, προς τον ταμία κ. Σαρδέλη Σπύρο, τη Διευθύντρια κ. Ηλιοπούλου Γεωργία και όλη τη Διεύθυνση Οικονομικού, μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μπούχαλη Δημήτριο»

Πηγή : simaianews

11 ΥΠΟΧΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Με αρκετά να είναι εκείνα που τρέχουν στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο για τον έλεγχο του νέου σχήματος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, οδεύεουμε προς τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής. Από αυτές θα αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα είναι 11μελές, και για το οποίο, έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα 19 άτομα. Η μετάβαση σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό και η οριακή κατάσταση στην οποία κινούνται τα οικονομικά της οργάνωσης, πάντως είναι εκείνα που κυριαρχούν, ως βασικά ζητήματα.

Πηγή : simaianews

Αντίθετος ο Δήμος Καλαμάτας με την κατάργηση του ΤΑΣ


Δίδεται στη δημοσιότητα το Υπόμνημα της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας, με το οποίο προβάλλεται η αναγκαιότητα διατήρησης του συγκεκριμένου τομέα στην περιοχή μας, προς όφελος του λαού της Μεσσηνίας.
O Δήμαρχος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης του ΤΑΣ για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, γιατί είναι σεισμογενής, με σεισμόπληκτες περιοχές και γιατί οι διαδικασίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων του τελευταίου σεισμού, που αφορά και στο Δήμο Καλαμάτας δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Ανάλογο σε επιχειρήματα και περιεχόμενο έγγραφο, με αυτό των υπαλλήλων του ΤΑΣ αποστέλλεται από το Δήμαρχο στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη Αντώνη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Καλογιάννη Σταύρο.
Διαβάστε το υπόμνημα ΕΔΩ
Πηγή : messiniaportal

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ταύτιση απόψεων για την πορεία του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας


Εθιμοτυπική επίσκεψη με την ευκαιρία του νέου χρόνου πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας στην Τριφυλία. Αρχικά έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Τριφυλίας-Ολυμπίας όπου αντάλλαξαν ευχές για ευόδωση του έργου τόσο της εκκλησίας όσο και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ αργότερα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Εκεί έγινε δεκτός από τον αναπληρωτή Διοικητή των νοσοκομείων του Νομού
κ. Πάνο Μπόζο παρουσία της εκπροσώπου των εργαζομένων του ιδρύματος, του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Μπακούρου αλλά και του Διευθυντή των Διοικητικών υπηρεσιών κ. Θεόδωρου Ντέντε.
Στο θερμό κλίμα που επικράτησε ο κ. Μπόζος απευθυνόμενος στον Αντιπεριφερειάρχη τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των θεσμικών οργάνων λέγοντας ότι "η επίσκεψη ήταν συμβολική και ουσιαστική με το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και παρά τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον και με τη βοήθεια του κ. Αλευρά να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί με τη περιφέρεια να είναι πάντα μπροστά με το προσωπικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος".
AΡΩΓΟΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ
Ο κ. Αλευράς εξήγησε ότι "αναγνωρίζουμε την μεγάλη συμβολή του Νοσοκομείου στη περιοχή και το Νομό, για το οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να αναβαθμιστεί με όχημα τα έργα του ΕΣΠΑ για αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου σε μια τουριστική περιοχή που κατά γενική ομολογία έχει μεγάλες ανάγκες και φροντίδα στο τομέα της υγείας" για να συμπληρώσει ότι "στόχος είναι να προσφέρει το νοσοκομείο άριστες υπηρεσίες και λόγω των ημερών επισκεπτόμαστε τους ασθενείς και το προσωπικό του Νοσοκομείου με γλυκά ώστε να αποδείξουμε ότι σε μια εποχή που το Κράτος είναι κοινωνικά ανάλγητο, οι κοινωνικές παροχές υποχωρούν". Επισήμανε μάλιστα ότι "η περιφέρεια θέλει να παρασύρει τους πολίτες της Μεσσηνίας σε ένα αγώνα αλληλεγγύης και προσφοράς στους συμπολίτες μας για την κρίσιμη οικονομική συγκυρία που ζούμε καθώς το νόημα είναι να επιβιώσουν τα νοικοκυριά και οι πολίτες του τόπου". Μίλησε επίσης για κοινωνικές παροχές με επιδόματα που χάνονται εγείροντας το θέμα του δημογραφικού προβλήματος που αποτελεί μείζον θέμα για τη κοινωνία καταλήγοντας ότι "σε τέτοιες περιόδους ο βαθμός αλληλεγγύης πρέπει να αυξηθεί και αυτό θα κάνουμε πράξη ιδίως στο τομέα της υγείας" με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των Κέντρων υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών αλλά και τον εξοπλισμό του νοσοκομείου ώστε να παρέχονται ολοκληρωμένες παροχές υγείας, γνωρίζοντας παράλληλα τις ελλείψεις προσωπικού που έχουν επισημανθεί για να πεί ότι το 2013 θα μπουν τα θεμέλια για ανάκαμψη της οικονομίας και αναγέννησης της χώρας μας . ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Πηγή : best-tv

Αντιδράσεις για την κατάργηση του ΤΑΣ Μεσσηνίας


Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Υπόμνημα της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας, με το οποίο προβάλλεται η αναγκαιότητα διατήρησης του συγκεκριμένου τομέα στην περιοχή, προς όφελος του λαού του νομού, στάλθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών.
O δήμαρχος Παν. Νίκας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης του ΤΑΣ για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, γιατί είναι σεισμογενείς και σεισμόπληκτες περιοχές, αλλά και γιατί οι διαδικασίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων του τελευταίου σεισμού, που αφορά και στο Δήμο Καλαμάτας, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Ανάλογο σε επιχειρήματα και περιεχόμενο έγγραφο με αυτό των υπαλλήλων του ΤΑΣ αποστέλλεται από το δήμαρχο στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  Αντώνη Μανιτάκη και στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σταύρο Καλογιάννη.
Εν τω μεταξύ, παρεμφερές κείμενο απέστειλε και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς. Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «ζητάμε την ακύρωση της απόφασης διάλυσης της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας, που ανήκει στη Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου σας. Η Υπηρεσία υφίσταται από το 1984 και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη και αρωγή για την αποκατάσταση κτισμάτων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές), ανακουφίζοντας τους κατοίκους της Νότιας Πελοποννήσου, ιδιαίτερα της Μεσσηνίας, του νομού με τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Θεωρούμε επιβεβλημένη τη διατήρηση του ΤΑΣ Μεσσηνίας με τη σημερινή του μορφή, για την ομαλή ολοκλήρωση αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και την ανακούφιση των πληγέντων από πιθανές μελλοντικές θεομηνίες».
Τέλος, σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Θανάσης Πετράκος. Όπως αναφέρει, «ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: Γιατί είναι στις προθέσεις η κατάργηση του ΤΑΣ Μεσσηνίας, όταν είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη διατήρησής του, καθότι η Μεσσηνία με τα έως τώρα στοιχεία έχει πολύ συχνή εμφάνιση καταστροφικών θεομηνιών; Πώς είναι δυνατόν να γίνει παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης πληγέντων από φυσικές καταστροφές χωρίς να υπολογιστεί η υπέρογκη δημοσιονομική δαπάνη που θα απαιτηθεί για το σκοπό αυτό (εκτός έδρας, διαμονή, μετακινήσεις, οδοιπορικά κ.λπ.), εφόσον καταργηθούν οι τοπικές υπηρεσίες; Δεδομένου ότι το γνωστικό αντικείμενο της αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων από φυσικές αιτίες είναι εξειδικευμένο και το προσωπικό εκπαιδευμένο λόγω πολυετούς εμπειρίας, πώς γίνεται να αντικατασταθεί από ιδιώτες με τυχαία επιλογή, όπως προτείνεται στο οργανόγραμμα;».

Πηγή : tharrosnews