Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥΣ 21.000 ΤΟΝΟΥΣ ΤΟ ΛΑΔΙ- ΤΟ ΠΟΠ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΤΟΥΣ 21.000 τόνους ξεπέρασε παρά τις αρχικές συγκρατημένες προβλέψεις, η παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία όπως επιβεβαίωσε στο www.kyparissianews.com, o Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος όταν ρωτήθηκε για την αποτίμηση της φετινής ελαιοκομικής περιόδου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ποιότητα σε πολλές περιοχές κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ η άνοδος της τιμής βοήθησε στην μελλοντική παρουσία του είδους ώστε να καθιερωθεί στην αγορά.
Στην ορεινή Τριφυλία πάντως η κατάσταση ήταν ανάμικτη όπως μας δήλωσαν παραγωγοί και ελαιοτριβείς. Ο παραγωγός κ. Τάσος μας δήλωσε ότι "ήταν μια καλή χρονιά, η περιοχή είχε καλή παραγωγή με σχετικά καλές αποδόσεις παρά την τιμή του ελαιολάδου που αρχικά κινήθηκε χαμηλά, τα έξοδα ήταν υψηλά όπως ακριβά λιπάσματα και φάρμακα και το λάδι φθηνό" για να προσθέσει ότι "η φράση χρυσάφι της Μεσσηνίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς τα αγροτικά προιόντα δεν έχουν την θέση που τους αξίζει από τους πολιτικούς μας άρχοντες, οι αγρότες σπαρταρούν περιμένοντας να κάνουν πράξη την επιβίωση για το μέλλον που μας ανησυχεί".
Ο Παναγιώτης Γκόγκας εξήγησε ότι "φέτος η περιοχή Καλονερού και την ορεινή Τριφυλία κλείνει με μέτριο πρόσημο καθώς οι ποιότητες του λαδιού αρχικά κινήθηκαν με μεγαλύτερες οξύτητες, δυσκολευτήκαμε αρκετά με τους παραγωγούς για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου με το χαλάζι δεν βοήθησε γενικά την κατάσταση" για να προσθέσει ότι "σημειώθηκε πτώση καρπού περίπου στο 40%, οι τιμές στην αρχή δεν ήταν καλές και μόνο προς το τέλος ενισχύθηκε αλλά είναι αλήθεια ότι αυτό ήταν ανώφελο καθώς οι παραγωγοί είχαν πουλήσει τις ποσότητες που συγκέντρωσαν με την τιμή αγοράς τότε να κυμαινόταν από 2,20 εως 2,40 το κιλό". Παράλληλα υπογράμμισε ότι "οι αποδόσεις στο τέλος με τρία δέκατα ήταν θετικές ενώ η εθνική στρατηγική στο λάδι απουσιάζει με ένα κράτος χωρίς υποστήριξη για τον αγρότη και μόνο το ΠΟΠ μπορεί να κάνει πράξη την ολοκληρωμένη διαχείριση του είδους το οποίο υποβαθμίστηκε και δεν προωθείται σωστά στην αγορά" για να καταλήξει ότι "όταν το προιόν δεν προωθείται σωστά δεν μπορούν οι ελαιοτριβείς να κάνουν απόσβεση του κεφαλαίου τους καθώς ετησίως ζητούν περισσότερη γραφειοκρατία από όλους μας".

Πηγή : radio936