Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: «ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΤΟΥΛΗ»


Νικολάκου για Κυβέρνηση - Πετράκο:
Δεν ξέρουν τι θα πει μικρομεσαίος…



  •  Θ. Πετράκος για ΕΣΠΑ Μικρομεσαίων: "Δεν πέρασαν οι επικίνδυνες προτάσεις του κου Τατούλη να υπάρξουν ανισότιμοι και επιβλαβείς όροι για τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου και να δημιουργηθεί «παρατράπεζα» που επεδίωκε."

  • Ντίνα Νικολάκου: "Δυστυχώς η κεντρική εξουσία αλλά και διάφορες αντιπολιτευόμενες φωνές στην περιοχή μας όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων αλλά προωθούν και επικίνδυνες προτάσεις και ιδέες".


«Προκηρύχθηκε επιτέλους το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για ¨Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων¨» και «το πρώτο θετικό στοιχείο στην διακήρυξη είναι ότι δεν απαιτείται από τους αιτούντες να αποδείξουν την χρηματοοικονομική τους επάρκεια προκαταβολικά με την κατάθεση  της πρότασης τους, απαίτηση που αποτελούσε εμπόδιο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλλουν προτάσεις» σχολιάζει με δημόσια δήλωση του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος.

Ο Βουλευτής δεν ξεχνάει όμως στη δήλωση του να «επιτεθεί» για άλλη μια φορά στον Πέτρο Τατούλη: «Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι δεν πέρασαν οι επικίνδυνες προτάσεις του κου Τατούλη να υπάρξουν ανισότιμοι και επιβλαβείς όροι για τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου και να δημιουργηθεί «παρατράπεζα» που επεδίωκε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ισχύει με τους ίδιους όρους για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Προφανώς μετά τις παρεμβάσεις των φορέων και τις δικές μας έγιναν κατανοητές οι αδικίες που θα παρατηρούνταν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αν γινόταν αποδεκτές οι καταστροφικές προτάσεις κου Τατούλη».  


Από την πλευρά της Περιφέρειας η απάντηση ήλθε αμέσως «δια στόματος» της αντιπεριφερειάρχου Ανάπτυξης Ντίνας Νικολάκου, η οποία απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σήμερα τόνισε ότι «Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης Κύριος Τατούλης δουλεύουν αδιάκοπα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα  των μικρών επιχειρήσεων».

Δεν παρέλειψε όμως να απαντήσει εμμέσως και στον Θ. Πετράκο κάνοντας λόγο για έλλειψη αντίληψης των πραγματικών προβλημάτων των επιχειρήσεων, προσάπτοντας την ίδια έλλειψη κατανόησης και στην Κυβέρνηση: «Δυστυχώς η κεντρική εξουσία αλλά και διάφορες αντιπολιτευόμενες φωνές στην περιοχή μας όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων αλλά προωθούν και επικίνδυνες προτάσεις και ιδέες. Οι μεν επιμένουν σε παρωχημένες πρακτικές επιδοτούμενων προγραμμάτων που το μόνο που προσφέρουν είναι εφήμερα πολιτικά οφέλη καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά για να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις. Οι δε οραματίζονται την πλήρη κρατικοποίηση και άρα τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων που ευτυχώς δεν βρίσκει εκφραστές στην ελληνική κοινωνία».


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ


Θέμα: «Δεν πέρασαν στο ΕΣΠΑ τα σχέδια Τατούλη για ανισότιμους και επιβλαβείς όρους για τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου»

«Επιτέλους προκηρύχτηκε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 22,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα 15,75 εκατομμύρια θα διατεθούν για την ενίσχυση των υπαρχουσών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για σύσταση νέων. Στον τομέα της μεταποίησης θα διατεθούν 6,3 εκατ., στον τουρισμό 4,725 εκατ. και στο εμπόριο 4,725 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  και της αγοράς το ποσό της ενίσχυσης αποτελεί σταγόνα στο ωκεανό.  Οι ανάγκες στην περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πολύ μεγαλύτερες από τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ και τα αποτελέσματα μιας τόσο μικρής ενίσχυσης δεν θα επηρεάσουν θετικά την τοπική οικονομία.

Το πρώτο θετικό στοιχείο στην διακήρυξη είναι ότι δεν απαιτείται από τους αιτούντες να αποδείξουν την χρηματοοικονομική τους επάρκεια προκαταβολικά με την κατάθεση  της πρότασης τους, απαίτηση που αποτελούσε εμπόδιο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλλουν προτάσεις.  

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι δεν πέρασαν οι επικίνδυνες προτάσεις του κου Τατούλη να υπάρξουν ανισότιμοι και επιβλαβείς όροι για τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου και να δημιουργηθεί «παρατράπεζα» που επεδίωκε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ισχύει με τους ίδιους όρους για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Προφανώς μετά τις παρεμβάσεις των φορέων και τις δικές μας έγιναν κατανοητές οι αδικίες που θα παρατηρούνταν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αν γινόταν αποδεκτές οι καταστροφικές προτάσεις κου Τατούλη.

Εξακολουθεί  όμως να παραμένει το πρόβλημα της ρευστότητας που παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθότι έχει περιοριστεί δραματικά ο δανεισμός από τις τράπεζες παρά την χρηματοδότηση που λάβανε με την επανακεφαλαιοποίηση τους. Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι το κόστος της επανακεφαλαιοποίησης το πληρώνει ο Ελληνικός Λαός βιώνοντας καθημερινά τις δραματικές συνέπειες του μνημονίου».


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ


Θέμα: Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου θα είναι έτοιμο να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στις επιχειρήσεις όταν ολοκληρωθούν τα ΠΕΠ
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με το ΠΕΠ Πελοποννήσου, η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης Κύριος Τατούλης δουλεύουν αδιάκοπα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα  των μικρών επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης  αλλά και εργαλεία στήριξης της επιχειρηματικότητας.  Δυστυχώς η κεντρική εξουσία αλλά και διάφορες αντιπολιτευόμενες φωνές στην περιοχή μας όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων αλλά προωθούν και επικίνδυνες προτάσεις και ιδέες. Οι μεν επιμένουν σε παρωχημένες πρακτικές επιδοτούμενων προγραμμάτων που το μόνο που προσφέρουν είναι εφήμερα πολιτικά οφέλη καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά για να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις. Οι δε οραματίζονται την πλήρη κρατικοποίηση και άρα τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων που ευτυχώς δεν βρίσκει εκφραστές στην ελληνική κοινωνία.

Η Περιφέρεια μένοντας πιστή στο στρατηγικό σχεδιασμό της θα εποπτεύει το πρόγραμμα ΠΕΠ μικρών επιχειρήσεων καθώς και τα υποστηρικτικά προγράμματα του ΕΤΕΑΝ και του Jeremie αν και θεωρούμε ότι η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές ρευστότητας για να καλύψουνε την ιδία συμμετοχή των επενδύσεων παραμένει πολύ δύσκολη. Παράλληλα συνεχίζουμε την διαβούλευση και τον σχεδιασμό του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου η δημιουργία του οποίου σύντομα θα προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων που είναι η δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης.

Όταν οι ανακοινώσεις εκατομμυρίων παρέλθουν και το πρόγραμμα ΠΕΠ μικρών επιχειρήσεων ενισχύσει κάποιες επιχειρήσεις που ήδη έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου θα είναι έτοιμο να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Πηγή : pelopsnews