Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για την εκκλησιαστική περιουσία

Κατά την τρίτη θεματική των εργασιών του Συνεδρίου "Εκκλησία και Αριστερά", με τίτλο «Θέματα εκκλησιαστικής περιουσίας και μισθοδοσίας του κλήρου», ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα "Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου".Στην ίδια θεματική ενότητα συμμετείχαν ο π.Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Α.Π.Θ., ο Αν.Καθηγητής Α.Π.Θ. Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Λέκτορας Α.Π.Θ. ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου. Ακολουθεί η εισήγηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών:
1. Το δίπτυχο του θέματος : «Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου» αποτελεί ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα "σημεία τριβής" στον παρόντα διάλογο και μάλιστα όχι μόνο σε επίπεδο επικοινωνιακό αλλά και ουσίας, αφού κατακαιρούς έχουν ακουστεί αρκετές ανακρίβειες αλλά και κάποιες αλήθειες, πρέπει όμως να γνωρίζουμε, ότι η μισή αλήθεια δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια και η ανακρίβεια κατά το ήμισυ τουλάχιστον είναι ψεύδος. Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου πάνω στα δύσκολα αυτά θέματα, θα ήθελα να κάνω τρεις διευκρινήσεις : α) Με τον όρο "Εκκλησία της Ελλάδος" προσδιορίζεται το Ν.Π.Δ.Δ., το οποίο περιγράφεται στο νόμο 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος».
 β) Όσα θα αναφερθούν στην παρούσα εισήγηση αποτελούν απαντήσεις σε ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν κατά την συζήτηση των εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου (Σεβ. Μητρ. Ελασσώνος κ. Βασιλείου, Σύρου κ. Δωροθέου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου), με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής οικονομικών του Ελληνικού Κοινοβουλίου (2010), σχετικά με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και μισθοδοσία-συνταξιοδότηση των κληρικών και όχι σε όσα ανεύθυνα η ανακριβή κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί, ενώ αξιολογούνται επίσης οι θέσεις του κ. καθηγητού και βουλευτού Αναστασίου Κουράκη, υπευθύνου του ΣΥΡΙΖΑ, για θέματα παιδείας και θρησκευμάτων, στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, αλλά και του βουλευτού κ. Νικολάου Τσούκαλη, ως και το κείμενο «περί φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας», το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «αριστερόκ», στο οποίο αποτυπούνται οι θέσεις-απόψεις της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πηγή : radio936