Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Στουρνάρας: Το παράδειγμα της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στη Μεσσηνία, μπορεί να επαναληφθεί


Οκτώ πυλώνες ενός νέου δεκαετούς αναπτυξιακού σχεδίου παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ για τη βράβευση του πρώην πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, για την εφαρμογή ενός “Ελληνικού Προγράμματος Ανάπτυξης», όπως το ονόμασε.

“Θα επιχειρήσω να σκιαγραφήσω την Ελλάδα του αύριο. Την οικονομικά βιώσιμη Ελλάδα που θα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στου οκτώ τομείς που πρέπει να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας:
1 -Κατ' αρχάς, η χώρα μας, πρέπει και μπορεί να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Αλλά παράλληλα πρέπει να έχει εκτελέσει ένα σοβαρό σχέδιο αξιοποίησης των πηγών ενέργειας που θα την καταστήσει από τα πλέον αυτόνομα ενεργειακά κράτη. Και δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες που θα δυνητικά θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο, αλλά ένα σημαντικό φάσμα ορυκτών καυσίμων.

2-Η ελληνόκτητη ναυτιλία, όπως κατέδειξε και η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, μπορεί να συνδράμει τα μέγιστα, στην έξοδο της χώρας από την ύφεση. Η πρωτιά μας σε χωρητικότητα στην παγκόσμια ναυτική αγορά δεν αρκεί. Η προσέλκυση αλλά και επιστροφή ναυτιλιακών επενδύσεων μπορεί να έχει σημαντικότατες ωφέλειες, για τη χώρα και πολύ θετική επίδραση στην απασχόληση. Σήμερα, και κυριολεκτώ στο σήμερα, διεξάγουμε εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτοί στην εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας, αφενός με αύξηση της συμμετοχής τους στα δημοσιονομικά βάρη και αφετέρου με αυξημένες ναυτιλιακές επενδύσεις στη χώρα.

-3 Η χώρα μας, πρέπει και μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια διακίνηση και εμπορία αγαθών. Το παράδειγμα της συμφωνίας της Cosco με τη Hewlett-Packard, αλλά και της συμβολής που μπορεί να έχει η ΤΡΑΙΝ-ΟΣΕ, είναι χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που έχουν τα λιμάνια και ο σιδηρόδρομος της χώρας μας. Μπορούμε να γίνουμε μια μεγάλη εμπορική πύλη της Ευρώπης και όχι μόνο. Σε αυτό τον τομέα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα και ο Διεθνής Αερολιμένας μας να προσελκύσει περισσότερες εμπορικές πτήσεις.

4 - Επιπρόσθετα, η χώρα μπορεί να κάνει άλματα στην επισκεψιμότητα της αν επιτρέψει στην Τουριστική Βιομηχανία να επεκταθεί. Η συνεισφορά του Τουρισμού στο ΑΕΠ έχει πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Το παράδειγμα της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στη Μεσσηνία, μπορεί να επαναληφθεί με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όπως, π.χ. της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές, αυξάνοντας την προσέλευση στη χώρα μας τουριστικής πελατείας υψηλής αγοραστικής δύναμης. Σε αυτό θα συμβάλλει η αξιοποίηση των μικρών λιμανιών και μαρίνων μας που θα ευνοήσει την ανάπτυξη του ιστιοπλοϊκού αλλά και ναυταθλητικού- τουρισμού.

5-Το νέο, υγιές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θεμελιώνεται τη στιγμή αυτή θα μπορεί να συνδράμει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.

6- Ο αγροτικός τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας μας χαρακτηρίζεται αργά αλλά και σταθερά όλο και περισσότερο από εξωστρέφεια. Οι πλέον κερδισμένοι παραγωγοί και έμποροι θα είναι αυτοί που θα διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα με ταυτότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Οι ταχείες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως σε συνδυασμό με τις δημογραφικές μεταβολές δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην αγορά τροφίμων και ποτών. Αν αφουγκραστούμε τις αλλαγές και προσαρμοστούμε στη διεθνή ζήτηση θα ωφεληθούμε πολύ.

7-Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες είναι ένα κομμάτι τις ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση. Η Ελλάδα στο μέλλον μέσα από συγκέντρωση δυνάμεων μπορεί να δημιουργήσει διεθνείς πρωταθλητές και σε αυτόν τον κλάδο.

8 - Η οικονομική μας διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς μας σχέσεις μπορούν να συνδράμουν στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών που θα ενδιαφερθούν για την εγχώρια παραγωγή.

Πηγή : tharrosnews