Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Στο όριο της υπερχείλισης ποτάμια της Μεσσηνίας


Στο όριο της υπερχείλισης βρέθηκαν χθες πολλά από τα ποτάμια, τους χειμάρρους και τα ρέματα στη Μεσσηνία, λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης στο νομό μας από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι και χθες το μεσημέρι. Εξ άλλου, η χιονόπτωση στον Ταΰγετο -στην περιοχή της Αρτεμισίας- προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των τροχοφόρων μετά το 26ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαμάτα - Σπάρτη, ωστόσο εκχιονιστικά της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κράτησαν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, κάνοντας απολογισμό των επιπτώσεων που είχε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη στάθμη των νερών στα ποτάμια του νομού μας, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι στις περιοχές που καταγράφηκε επικίνδυνη άνοδος μετέβησαν μηχανικοί της Π.Ε., προκειμένου να κάνουν εκτίμηση της κατάστασης.
Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, ο Π. Αλευράς παραδέχθηκε ότι σημαντικό πρόβλημα υφίσταται στο Λαγκούβαρδο, στο γεφύρι, όπου εκδηλώθηκε πλημμυρικό φαινόμενο με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία.
Ο αντιπεριφερειάρχης απέδωσε τα προβλήματα αυτά στο προσωρινό χαρακτήρα που είχε η παρέμβαση για τη δημιουργία του υφιστάμενου γεφυριού και ανακοίνωσε -με την ευκαιρία- ότι ήδη έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας, που θα εξυπηρετεί με σωστό και ασφαλή τρόπο την περιοχή.
Οσον αφορά σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, ο Π. Αλευράς γνωστοποίησε ότι χθες το πρωί, στη Μικρομάνη, σημειώθηκε υπερχείλιση του Ξερίλα, σε μήκος 2 χιλιομέτρων εκατέρωθεν στις όχθες του χειμάρρου. Τα προβλήματα ήταν μικρά, είπε ο αντιπεριφερειάρχης, και αντιμετωπίστηκαν με τη συμβολή και μηχανημάτων της κοινοπραξίας «Μορέας».
Ο Π. Αλευράς γνωστοποίησε επίσης, ότι από τη συνεχή βροχόπτωση είχε φθάσει χθες σε οριακό σημείο η στάθμη των νερών του Χάραδρου στον Δήμο Οιχαλίας, αλλά και της Μαυροζούμαινας, στο Δήμο Μεσσήνης - ιδιαίτερα στο σημείο που το ποτάμι αυτό συμβάλλει στον Πάμισο.
Λιγότερο επίφοβη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη ήταν χθες η κατάσταση στη Νέδα, στην περιοχή της Ελαίας, όπου μηχανικός της Π.Ε. Μεσσηνίας παρακολουθεί την εξέλιξη στη ροή του ποταμού, ενώ μηχανήματα της Π.Ε. βρίσκονται σε επιφυλακή.
Εξ άλλου, η βροχόπτωση, πρόσθεσε ο Π. Αλευράς, είχε ως συνέπεια να υποστεί καθίζηση σε μήκος τριων μέτρων η 29η επαρχιακή οδός, από τα Πλατάνια στις πηγές της Νέδας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Στην περιοχή επενέβησαν μηχανήματα της Π.Ε.
Η Π.Ε. Μεσσηνίας χρειάστηκε να επέμβει επίσης, συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, στον δρόμο Θουρία - Πολιανή, ο οποίος έφραξε από την κατακρήμνιση ενός μεγάλου βράχου στο οδόστρωμα. Τα μηχανήματα της Π.Ε. απομάκρυναν τον βράχο και αποκατέστησαν την κυκλοφορία, ωστόσο οι κατακρημνίσεις συνεχίζονται αφού πιο αποτελεσματική παρέμβαση στα πρανή -όπως είπε ο Π. Αλευράς- μπορεί να γίνει μόνο όταν σταματήσουν οι βροχοπτώσεις.
«Η Περιφερειακή Ενότητα, με την Πολιτική Προστασία και τις άλλες υπηρεσίες της, βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή και με κλιμάκια μηχανικών, αλλά και γεωπόνων, επιθεωρεί την κατάσταση και αναλόγως προβαίνει στις ενδεικνυόμενες ενέργειες» είπε ο αντιπεριφερειάρχης.
Καταλήγοντας, ο Π. Αλευράς δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα κλιμάκια των γεωπόνων που διενήργησαν αυτοψίες, οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή δεν είναι σοβαρές - με εξαίρεση αυτές που προκάλεσε στους Αμπελόκηπους η χαλαζόπτωση, στις 9 Ιανουαρίου.
Πηγή : eleftheriaonline