Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Μεσσηνιακό πρωινό με ελιές, σύκα, σταφίδα και παστό!



Ελιές, μαύρη σταφίδα, φρέσκια ρίγανη, παστέλι, σύκα, τοπικά φρούτα εποχής, ακόμη και μανιάτικο παστό περιλαμβάνει το μεσσηνιακό πρωινό που, όπως μας λέει ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Σπύρος Λαγωνικάκος, έχει ξεκινήσει να προσφέρεται σε ξενοδοχεία της Μεσσηνίας.
Η προσπάθεια προβολής της τοπικής κουζίνας εντάσσεται στην πρωτοβουλία που είχε η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας να κηρύξει τη φετινή χρονιά «Μεσσηνία 2013 - Έτος Γαστρονομίας».
«Έχουμε αποφασίσει μαζί με το Επιμελητήριο να προχωρήσουμε σε ορισμένες δράσεις, όχι μόνο στη Μεσσηνία, για την προβολή των μεσσηνιακών προϊόντων. Κάναμε την έναρξη ως Ένωση Ξενοδόχων και μαζί μας ήρθε και το Επιμελητήριο, πράγμα πολύ σημαντικό, γιατί σηματοδοτεί ότι όλοι οι επαγγελματίες θα κάνουν τις προσφορές που χρειάζεται, ώστε να γίνουν εκθέσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να διαφημίσουμε ό,τι παράγεται στο νομό και να δείξουμε τη δική μας μεσογειακή κουζίνα, που έχει διαφοροποιήσεις από τις άλλες» μας λέει ο κ. Λαγωνικάκος.
«Θέλουμε να πείσουμε τον Έλληνα και ξένο τουρίστα ότι εδώ υπάρχει πράγματι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος διατροφής, που εντάσσεται στη μεσογειακή δίαιτα, ξεκινώντας βέβαια από το ελαιόλαδο. Γι’ αυτό καλέσαμε και τους σεφ του Costa Navarino, που φτιάχνουν πολύ ωραία πράγματα χρησιμοποιώντας τα δικά μας προϊόντα, και βγάλαμε έναν εξαιρετικό μπουφέ, με καταπληκτικές γεύσεις. Όλη αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει διάφορες δράσεις. Για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία έχουμε πάρει απόφαση να χρησιμοποιούμε παντού ελαιόλαδο και όχι μαγειρικά λίπη κ.λπ.
Στη συνάντηση με τους σεφ, είχαμε καλέσει τον καθηγητή κ. Κατσαρό, ο οποίος ήταν και πρόεδρος στον ΕΦΕΤ, καθώς και την κα Ιγγλέζου από το Μανιατάκειον Ίδρυμα, οι οποίοι μίλησαν για την ελληνική γαστρονομία, εστιάζοντας κυρίως στο λάδι και τις ελιές της Μεσσηνίας».
Ειδικά για το μεσσηνιακό πρωινό: «Στα ξενοδοχεία μας, εκτός από το κυρίως φαγητό με τις δικές μας τοπικές γεύσεις και προϊόντα, έχουμε και μεσσηνιακό πρωινό. Με παστό μανιάτικο, ελιές, σταφίδα μαύρη μεσσηνιακή, ρίγανη φρέσκια, παστέλι, σύκα, φρούτα που παράγονται εδώ, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.λπ., καθώς και άλλα, αναλόγως με την εποχή. Γενικά το πρωινό θέλει μεγάλη προσοχή. Αν δεν έχεις καλό πρωινό, το ξενοδοχείο δε δουλεύει πλέον. Όσο για τους επισκέπτες, τους αρέσει πάρα πολύ το μεσσηνιακό πρωινό και βλέπουμε ότι τα τοπικά προϊόντα καταναλώνονται ιδιαίτερα».

Πηγή : tharrosnews