Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-Απολογισμός πεπραγμένων από τον Γ.Μπέζο



ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2012
 
ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΖΟΥ 

«Μία συλλογική προσπάθεια δικαιώνεται»



Κυρίες  και κύριοι καλημέρα σας,



Όπως τα 2 προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος, υπεύθυνα και συντονισμένα, προχωράμε στον απολογισμό  δράσης, έργου και πρωτοβουλιών για το έτος  2012 και ταυτόχρονα προσδιορίζουμε  και δημοσιοποιούμε  τους στόχους που έχουν τεθεί  με βάση τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό  για το έτος 2013.

Αρχικά θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια ουσιαστική διαπίστωση  που χαρακτηρίζει τα βήματα ουσιαστικής αναβάθμισης που  έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο Καλαμάτας και τις δομές ευθύνης του.

Πρόκειται για τη δικαίωση μιας συλλογικής και δημιουργικής προσπάθειας, που δυνάμεις μέσα και έξω από το Νοσοκομείο έχουν «στρατευθεί» εθελοντικά και μεθοδικά υπηρετώντας έναν και μοναδικό σκοπό:

«Την συνεχή αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους της Μεσσηνίας και της Νότιας Πελοποννήσου»

Και αυτό βέβαια αποτελεί για ΌΛΟΥΣ ΜΑΣ μια μεγάλη κατάκτηση γιατί επιβεβαιώνουμε  στη ΠΡΑΞΗ  ότι  η ΥΓΕΙΑ  είναι υπόθεση συλλογική, κοινωνική, κυρίως όμως είναι υπόθεση της κάθε τοπικής κοινωνίας χωριστά μέσα από τις δημιουργικές της δυνάμεις και τις θεσμικές δομές που διαθέτει.

Σε αυτή λοιπόν την δημιουργική συλλογική προσπάθεια συμμετέχουν καθημερινά, ενεργά και δραστήρια, μια σειρά από  θεσμούς που με τους ανθρώπους που τους υπηρετούν συνεργαζόμαστε στενά και αποτελεσματικά. Σε όλους αυτούς λοιπόν  τους  συνεργάτες μας τους λέμε   για μια ακόμη  φορά ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Αναφερόμαστε φυσικά στην ηγεσία του Υπουργείου  Υγείας και της     6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην ηγεσία της αιρετής Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας,   στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δημάρχους της Μεσσηνίας, στους Βουλευτές του Νομού, στην Εκκλησία και προσωπικά στο Μητροπολίτη μας Χρυσόστομο, στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, σε κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς αλλά και στους απλούς Πολίτες που καθημερινά τους συναντάμε και μας  δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Φίλες και φίλοι,

Στο χρόνο που πέρασε μπορούμε να πούμε ότι έγιναν ουσιαστικά βήματα και σημαντικές παρεμβάσεις  με αποτέλεσμα να δοθούν οριστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν το νοσοκομείο μας.

Ωστόσο ο χρόνος που πέρασε μας αφήνει και μεγάλες προκλήσεις για το 2013, που από εμάς αποκλειστικά εξαρτάται αν το Νοσοκομείο μας μέσα στη δύσκολή οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας θα συνεχίσει να κάνει βήματα προόδου   και ουσιαστικής αναβάθμισης.

Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί αρκετά από αυτά που δηλώσαμε κυρίως όμως, έχουν δρομολογηθεί πολλά περισσότερα που η υλοποίηση τους χρονικά προσδιορίζεται μέσα στο τρέχον έτος εφόσον φυσικά δεν αφήσουμε ούτε μέρα και ούτε λεπτό να πάει χαμένο.

Και εξηγούμαι:

Τα 2 τελευταία χρόνια καταφέραμε μέσα από μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να διασφαλίσουμε για το Νοσοκομείο μας και τις υπόλοιπες δομές υγείας πόρους μέσα από τα ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα ύψους 11.000.000 ευρώ.

Αρκετά από αυτά έχουν υλοποιηθεί ενώ για τα υπόλοιπα καλούμαστε στη κυριολεξία να τρέξουμε τους υπόλοιπους μήνες λόγω των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν το 2013 κρίνεται πολύ κρίσιμο για το Νοσοκομείο μας μιας και η υλοποίηση όλων των ενταγμένων πράξεων θα του προσδώσουν ξεχωριστή θέση σε όλη τη Πελοπόννησο τόσο από άποψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όσο των λοιπών κτιριακών,  ενεργειακών και ηλεκτρομηχανολογικών  υποδομών.

Το αίσθημα ευθύνης λοιπόν μας επιβάλει να κινούμαστε καθημερινά με ταχύς ρυθμούς. Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης ειδικά στις μέρες μας είναι μοναδικές  και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τις αφήσουμε αναξιοποίητες.

Με αυτή τη λογική δουλέψαμε τώρα 2 χρόνια και  έτσι θα συνεχίσουμε.  Δεν δικαιολογείται καμία αδράνεια, καμία παθητικότητα και καμία ολιγωρία. Χρειάζεται μόνο δουλειά, ταχύτητα, επαγρύπνηση και ευελιξία.

Τώρα πάμε να δούμε τι έγινε το 2012 και ποιοι στόχοι μπαίνουν για το 2013.



1.  Προμήθεια Αξονικού Τομογράφου Π/Υ 450.000 €

Τον  Ιούνιο μήνα παραλαμβάνεται με πόρους του ΕΣΠΑ ο νέος Αξονικός Τομογράφος που έρχεται να αντικαταστήσει το από 12ετίας υφιστάμενο και ξεπερασμένο τεχνολογικά.



2.  Προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου Π/Υ 1.000.000 €

Τον Ιούλιο μήνα διαμορφώνεται ο χώρος, παραλαμβάνεται ο σύγχρονος Μαγνητικός Τομογράφος και τίθεται σε παραγωγική λειτουργία.

Τα ανωτέρω ιατρικά μηχανήματα, απολύτως απαραίτητα και αναγκαία, αποτελούν ότι πιο σύγχρονο διαθέτει στο τομέα  αυτό η Επιστήμη της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και συμβάλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας.




3.                 Προμήθεια Ψηφιακού Μαστογράφου  Π/Υ 350.000 €

Στις 5-10-2012 το ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο παραλαμβάνει ένα νέο σύγχρονο ψηφιακό Μαστογράφο που τα προηγούμενα χρόνια έλειπε από το Νοσοκομείο μας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται καθημερινά από το γυναικείο πληθυσμό για την συγκεκριμένη εξέταση επιβεβαιώνει το πόσο σημαντικός είναι για το Νοσοκομείο μας.



4.  Προμήθεια Τομογράφου Οπτικής Συνοχής (OCT) και Συστήματος Ψηφιακής Δερματοσκόπησης Π/Υ 115.000 €

Τον Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο αντίστοιχα, δυο ακόμα πολύ σημαντικά ιατρικά μηχανήματα έρχονται να αναβαθμίσουν ακόμα πιο πολύ τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει το Νοσοκομείο μας.

Οι αντίστοιχες εξετάσεις επειδή δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο με απόφαση της Διοίκησης παρέχονται με την  χαμηλότερη δυνατόν τιμή (περίπου στο 50% κάτω)



5.  Προμήθεια λοιπού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (C-ARM-Κλίβανος κ.λ.π ) Π/Υ 1.170.000 €

Έχουν παραληφθεί και παραλαμβάνονται και τις επόμενες ημέρες τα παρακάτω ιατρικά μηχανήματα:

1.            Ψηφιοποιητής ακτινολογικών

2.            Κλίβανος H2O2

3.            Φορητό ακτινοσκοπικό C-ARM

4.            Σύστημα υπερηχοτομογραφίας γενικής χρήσης (τμχ 3)

5.            Σύστημα υπερηχοτομογραφίας καρδιολογικής χρήσης

6.            Φορητό σύστημα υπερηχοτομογραφίας (τμχ 2)

7.            Τροχήλατο ακτινολογικό σύστημα (τμχ 2)

8.            Ενδοσκοπικός πύργος

9.            Πλυντήριο ενδοσκοπίων

10.       GREEN LASER Φωτοπηξίας

11.       ND YAG LASER



6.  Ένταξη πρότασης στο ΠΕΠ Πελοποννήσου για την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Π/Υ 1.004.000 €

Στις 17 Δεκεμβρίου 2012 μια ακόμα πρόταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού εντάσσεται με υπογραφή του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου.

Πρόκειται για τον κάτωθι ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό:

1.     Laser λιθοτριψίας

2.     Αναπνευστήρας φορητός (για MRI)

3.     Μόνιτορ ΜΕΘ με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης

4.     Αναπνευστήρας ΜΕΘ/Εμφραγμάτων

5.     Ακτινογραφικό Ψηφιακό Συγκρότημα, τύπου Β’

6.     Αναισθησιολογικό συγκρότημα πλήρες

7.     Μόνιτορ Εμφραγμάτων με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης

8.     Μηχάνημα τεχνητού νεφρού (κλασικής αιμοκάθαρσης)

ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013

Να ολοκληρωθούν όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες και ο ανωτέρω ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να έχει παραληφθεί από το Νοσοκομείο Καλαμάτας μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου του 2013



7. Ένταξη πρότασης στο ΠΕΠ Πελοποννήσου της αντικατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου Π/Υ 1.089.000 €

Στις 18 Οκτωβρίου εντάσσεται στο ΠΕΠ Πελοποννήσου μια σημαντική πρόταση που αφορά την προμήθεια Η/Μ με σκοπό την αντικατάσταση του γερασμένου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού μηδενίζοντας τις ενεργειακές απώλειες και μειώνοντας σημαντικά τις δαπάνες για την αγορά πετρελαίου. Τα έργα ήδη έχουν δημοπρατηθεί.



ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013

Να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες  και μέχρι τέλη Αυγούστου να έχει αντικατασταθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.

8. Υλοποιείται το έργο -ενταγμένο στο ΕΠΠΕΡΑΑ – που αφορά  την εξοικονόμηση ενέργειας Π/Υ 760.000 €

Πρόκειται για την εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση χώρων και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με ηλιακή ενέργεια. Η ετήσια μείωση των δαπανών προμηθείας καυσίμων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 150.000€. 

ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013

Το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου 2013

9.  Κατασκευή και Λειτουργία της Νέας Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ

Μέσα στο 2012 ξεκίνησε να κατασκευάζεται και ολοκληρώθηκε η νέα Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Μέχρι σήμερα έχουν μπει σε προγράμματα βουπρενορφίνης 20 άτομα.

10.             Ολοκλήρωση της κτιριακής, ενεργειακής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του Κ.Υ Πύλου Π/Υ 234.000 €



11.            Ολοκλήρωση της κτιριακής, ενεργειακής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του Κ.Υ Αγίου Νικολάου Π/Υ 121.00.000 €



12.            Ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και έναρξη υλοποίησης του έργου της κτιριακής,  ενεργειακής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του Κ.Υ Μεσσήνης Π/Υ 230.000 €



Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η αναβάθμιση του Κ.Υ Μεσσήνης ύστερα από προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μέχρι 15 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εργασίες.

ΣΤΟΧΟΣ 2013

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 να έχει ολοκληρωθεί το έργο



13.            Πλήρης δυνατότητα εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλες  τις δομές υγείας του νομού

Μέσα στο 2012 επιτεύχθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στο τελευταίο χωριό της Μεσσηνίας ώστε να αποφεύγεται η κάθε ταλαιπωρία για τους Πολίτες.



14.            Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας

Δημιουργήθηκαν 40 θέσεις απασχόλησης 5μηνης διάρκειας ύστερα από συμμετοχή του Νοσοκομείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας



15.            Διασφάλιση δωρεάν μετακίνησης του προσωπικού προς και από το Νοσοκομείο

Με συντονισμένες ενέργειες το Δεκέμβριο του 2012, το Νοσοκομείο κατάφερε να αποκτήσει μέσω δωρεάς το δικό του μέσο μεταφοράς (λεωφορείο 50 θέσεων) για το προσωπικό του.

ΣΤΟΧΟΣ 2013

Μέχρι το Μάρτιο μήνα να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και το λεωφορείο να εκτελεί καθημερινά την αποστολή του.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ



16.            Πλήρης ολοκλήρωση των φακέλων για ένταξη των προτάσεων κατασκευής των τεσσάρων νέων περιφερειακών ιατρείων Πεταλιδίου-Μεθώνη-Βλαχόπουλου και Άριος

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2013

Να έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και τέλη του 2013 να πλησιάζει η ολοκλήρωσή τους

17.             Σύνταξη της μελέτης και ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου της ανακατασκευής του Π.Ι Κορώνης



18.            Σύνταξη της μελέτης και ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου της κατασκευής νέου  περιφερειακού ιατρείου στη Βαλύρα



Φίλες και φίλοι,



Αυτά σε γενικές γραμμές πραγματοποιήθηκαν το 2012 για το Νοσοκομείο Καλαμάτας και τις δομές ευθύνης του. Και βέβαια αυτός είναι ο σχεδιασμός και οι στόχοι που καλούμαστε να υλοποιήσουμε το 2013.



Θέλω να υπογραμμίσω κάτι για αποφυγή παρεξηγήσεων. Ποτέ δεν θα πούμε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν υπάρχουν προβλήματα. Σαφέστατα και υπάρχουν. Πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό και μία συλλογικότητα με τα δικά της χαρακτηριστικά και προβλήματα.



Εμείς πάνω σ’αυτό ως Διοίκηση έχουμε ένα διπλό χρέος.



1ο Να παλεύουμε καθημερινά, να δίνουμε λύσεις σ’όποια προβλήματα ανακύπτουν διασφαλίζοντας την πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Ιδρύματος και

2ο Να προσπαθούμε να ανοίγουμε νέους δρόμους αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που μας παρουσιάζεται και που συμβάλλει στην πρόοδο του Νοσοκομείου μας.



Και εκτιμούμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.



Φίλες και φίλοι,



Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και να πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σ’όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείο μας (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό). Πρόκειται για τους συνεργάτες μου. Είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της καθημερινής προσπάθειας που γίνεται. Είναι οι άνθρωποι που καταθέτουν όλες τους τις δυνάμεις στο ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟ, είναι αυτοί που οδηγούν με πολύ δουλειά και μεράκι το Νοσοκομείο μας σε νοσηλευτικό ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών.



Μπροστά μας έχουμε πολύ δουλειά ακόμη.



Πιστεύουμε στους στόχους μας.



Αγαπάμε το Νοσοκομείο μας.



Θα καταφέρουμε και το 2013 να είναι χρόνος δημιουργίας.



Οι καιροί ου μενετοί.



Ευχαριστώ.

Πηγή : newsmessinia