Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

«Κόκκινη» κάρτα για το Βιολογικό των Φιλιατρών


Του Ηλία Γιαννόπουλου
Εκτός λειτουργίας της Κυπαρισσίας (;)



«Κόκκινη» κάρτα έδειξε το ΥΠ.Ε.Κ.Α. στο Δήμο Τριφυλίας για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Φιλιατρών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός λειτουργίας έχει τεθεί εδώ και μέρες ο Βιολογικός Σταθμός Κυπαρισσίας, άγνωστο γιατί…

Τις προηγούμενες μέρες, κλιμάκιο επιστημόνων – ελεγκτών του ΥΠ.Ε.Κ.Α. επισκέφθηκε το Βιολογικό Καθαρισμό Φιλιατρών, διεξάγοντας έλεγχο για τη λειτουργία του και για το αν η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) ικανοποιεί ή όχι τα κριτήρια των απαιτήσεων της συμμόρφωσης (σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ και την ΚΥΑ 5673/400/1997).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται στη Βάση Δεδομένων Παρακολούθησης Λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων - στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://ypeka.plexscape.com/Services/Pages/View.aspx?xuwcode=GR2550280119 -, ο Βιολογικός Καθαρισμός Φιλιατρών για το έτος 2012 αποτυγχάνει στην ικανοποίηση των απαιτήσεων της συμμόρφωσης και δε λειτουργεί σωστά!
Σημειώνουμε, δε, πως για το έτος 2011 αναφέρεται πως ικανοποιούνταν τα απαιτούμενα όρια εκροής από την εγκατάσταση και λειτουργούσε σωστά ο Βιολογικός Καθαρισμός!
Θυμίζουμε πως στο φύλλο του «Θ», στις 16 Δεκεμβρίου, αναδεικνύοντας το μείζον πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης της λυματολάσπης των Β.Κ. του Δήμου Τριφυλίας, είχαμε γράψει, μεταξύ άλλων, σχετικά με το Β.Κ. Φιλιατρών: «Τα προβλήματα του Β.Κ. είναι πολλά και έχουν επισημανθεί πολλάκις και στη Δημοτική Αρχή, ενώ υπάρχει κίνδυνος οι δεξαμενές να τεθούν ακόμη και εκτός λειτουργίας!».
Για το Βιολογικό Καθαρισμό Κυπαρισσίας, στην εν λόγω  Βάση δεν παρέχεται κανένα απολύτως στοιχείο, παρά μόνο χάρτης της Google που δείχνει το σημείο της θέσης του! Όπως πληροφορηθήκαμε, εδώ και μέρες, η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Κυπαρισσίας έχει τεθεί, άγνωστο γιατί, εκτός λειτουργίας και τα λύματα ανεπεξέργαστα πέφτουν στη θάλασσα.
Μέχρι και χθες αργά το μεσημέρι δεν είχε καταστεί δυνατή η επικοινωνία μας με κάποιον αρμόδιο από το Δήμο Τριφυλίας για να ρωτήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.
Πάντως, αν και από τις 16 Δεκεμβρίου, σε ρεπορτάζ του «Θ», αναδείξαμε το πρόβλημα διάθεσης της λυματολάσπης και την περιβαλλοντική αυτή «βόμβα», ουδείς από το Δήμο Τριφυλίας έχει απαντήσει. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, πως «τεράστια ερωτηματικά, έντονη ανησυχία και πολλαπλούς φόβους σε πολίτες προκαλεί στην Τριφυλία η ανεξέλεγκτη διάθεση της λυματολάσπης των Βιολογικών Καθαρισμών Κυπαρισσίας και Φιλιατρών. Για τη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας έφτασαν στο “Θ” καταγγελίες πολιτών για ανεξέλεγκτη διάθεσή της στον – παράνομο – σκουπιδότοπο (Χ.Α.Δ.Α.) της Κυπαρισσίας στο Αλιμάκι, στη θέση “Λυκοχορός” και, μάλιστα, με αποδεικτικό φωτογραφικό υλικό.
Για τη λυματολάσπη του Β.Κ. Φιλιατρών, ερευνώντας να μάθουμε τι συμβαίνει, πληροφορηθήκαμε πως αυτή εδώ και καιρό παραμένει στις κλίνες ιλύος του Βιολογικού Καθαρισμού, καθώς είναι μικρή η ποσότητά της, επειδή δεν έχει συνδεθεί με το νέο δίκτυο αποχέτευσης μεγάλος αριθμός παροχών οικιών και καταστημάτων.
Ωστόσο, κάτοικοι των Φιλιατρών εκφράζουν ερωτηματικά σχετικά με το εάν όλο το προηγούμενο διάστημα λειτουργίας του Β.Κ. έχει μεταφερθεί λυματολάσπη στην – παράνομη – χωματερή των Φιλιατρών».
Τι συμβαίνει με τους Βιολογικούς Καθαρισμούς Φιλιατρών και Κυπαρισσίας, τη λειτουργία τους και τη διάθεση της λυματολάσπης;

Πηγή : tharrosnews