Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Μαθητές από Φιλιατρά και Πεταλίδι μιλούν για το πως τα παιδιά βιώνουν την κρίση


Μόρφωση με… νύχια και με δόντια


  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Τα παιδιά καταλαβαίνουν την κρίση, γνωρίζουν τις συνέπειές της, η ανεργία έχει πλήξει την οικογένειά τους και μαζί εισόδημα, έξοδα, επίπεδο διαβίωσης, ενώ ήδη αρκετοί γονείς συζητούν για τη λύση της μετανάστευσης. Δεν είναι άγνωστη η εικόνα αυτή. Τη γνωρίζουμε καλά και την επιβεβαιώνουμε, όλοι μας, κάθε μέρα που περνάει.
Αυτή τη φορά, όμως, μίλησαν τα ίδια τα παιδιά. Απαντώντας σε ερωτήσεις φτιαγμένες από παιδιά. Για την ακρίβεια, από τους έφηβους συμβούλους του Συνηγόρου του Παιδιού, οι οποίοι διαμόρφωσαν ένα ερωτηματολόγιο με τη συμβολή των επιστημόνων του Συνηγόρου και το μοίρασαν σε 1.211 μαθητές και μαθήτριες (396 Γυμνασίου και 815 Λυκείου) σε 22 σχολεία περιοχών ανά την Ελλάδα,  μεταξύ των οποίων στα Φιλιατρά και στο Πεταλίδι.
Τα συμπεράσματα, όπως παρουσιάστηκαν από την «Εφημερίδα των Συντακτών», είναι εντυπωσιακά και ρεαλιστικά.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι μαθητές πιστεύουν ότι η κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους, στην κοινωνία, στη χώρα (89% στην οικογένεια, 82% στο σχολείο, 92% στην υπόλοιπη κοινωνία). Μάλιστα, το 29% των μαθητών συζητούν στις οικογένειές τους την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό.
Τα περισσότερα βιώνουν τις συνέπειες της ανεργίας, αφού το 82% αναφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην εργασιακή κατάσταση των γονέων του (η σημαντική μείωση εσόδων αφορά το 50%), ενώ περίπου το 20% απάντησε ότι ο ένας ή και οι δύο γονείς του έχουν χάσει τη δουλειά τους. Το δε 70% δηλώνει ότι υπάρχουν αρνητικές αλλαγές στη ζωή του (τρόπος διαβίωσης, οικογενειακά έξοδα κ.ά.), ενώ το 59% παίρνει μικρότερο ή καθόλου χαρτζιλίκι.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα προσωπικά του δεδομένα (ξένες γλώσσες, μαθήματα, φροντιστήρια), το 33% δηλώνει ότι υφίσταται αρνητικές αλλαγές. Το 62% λέει όχι και το 5% δεν έχει καταλάβει. Μοιρασμένα τα ποσοστά σε ό,τι αφορά τις λοιπές εξωσχολικές δραστηριότητες. Το 40% έχει επηρεαστεί, το 55% όχι. Με αυτά και με αυτά, ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν αλλιώς το μέλλον τους. Το 61% δηλώνει ότι η κρίση έχει επηρεάσει τον επαγγελματικό προσανατολισμό του.
Κατά τα άλλα, δεν έχουν την αναγκαία υποστήριξη από το σχολείο (57% αρνητικό), το 76% περιμένει έμπρακτη συμπαράσταση (διανομή φαγητού κ.ά.), ενώ είναι ήδη δυσαρεστημένο και στριμωγμένο από τις συγχωνεύσεις (77% έχει υποστεί αλλαγές, 63% ενοχλείται από τις αρνητικές συνέπειες, όπως όχι σωστό μάθημα, πολλά παιδιά, φασαρία).
Προτείνουν, δε, λύσεις. Κοινωνικές δράσεις από την Εκκλησία αλλά και από το σχολείο, το οποίο θέλουν να είναι πιο κοινωνικό και συμμετοχικό. Να τους ενημερώνει καλύτερα για τις επαγγελματικές τους προοπτικές, αλλά και για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Θέλουν καλύτερες υποδομές (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς), αυτονόητες παροχές, όπως δωρεάν ή φθηνότερο φαγητό από το κυλικείο, αλλά και δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία και θέατρα.

Πηγή : tharrosnews