Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Η Μεσσηνία κατακτά τους ναούς της γεύσης


Μέσα στο γενικότερο απαισιόδοξο οικονομικά κλίμα της εποχής υπάρχουν και οι θετικές ειδήσεις από ελληνικές εταιρείες που διακρίνονται στο εξωτερικό.

Harrods και Dean & Deluca. Το φημισμένο πολυκατάστημα Harrods στο Λονδίνο άνοιξε επίσημα της πύλες του στα Navarino Icons τον περασμένο Δεκέμβριο. Ηδη, όμως, από το 2011 τα μεσσηνιακά προϊόντα είχαν εισέλθει με όλη τους την γκάμα στην πιο διάσημη αλυσίδα προϊόντων γαστρονομίας στον κόσμο, Dean & Deluca (το κατάστημα στη Νέα Υόρκη).
Τα μεσσηνιακά προϊόντα Navarino Icons, αφού κατέκτησαν το 2011 την πιο διάσημη αλυσίδα προϊόντων γαστρονομίας στον κόσμο Dean & Deluca (με καταστήματα από τη Νέα Υόρκη και τo Τόκιο μέχρι τη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι), πραγματοποίησαν πρόσφατα δυναμική είσοδο στο Harrods στο Λονδίνο αλλά και στο φημισμένο κατάστημα ειδών γκουρμέ, Julius Meinl am Graben στη Βιέννη.
Είχαν προηγηθεί μια σειρά από θετικά άρθρα και αναφορές για τα Navarino Icons στον ξένο Τύπο όπως στους NY Times, Wallpaper*, Monocle, LuxuryTravelMagazine.com, Time Out NY κ.ά. Η συλλογή που φιλοξενείται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο Harrods περιλαμβάνει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τις ελιές, το εξαιρετικά παρθένο ξίδι με δενδρολίβανο και θυμάρι, το αλάτι, το πετιμέζι που παράγεται από ποικιλία Chardonnay, και το σπιτικό γλυκό του κουταλιού 
ελιά. Στο Julius Meinl am Graben βρίσκονται ήδη το ελαιόλαδο, οι ψητές κόκκινες πιπεριές και το ντιπ πιπεριάς-ντομάτας, ενώ επιπλέον προϊόντα θα βρεθούν σύντομα στα ράφια του.
Ακόμα, το ελαιόλαδο του Costa Navarino σερβίρεται στην business class αεροπορικών εταιρειών όπως η Tai, η Saudi και η Aegean.
Σύμφωνα μάλιστα με τους υπεύθυνους τα πιο περιζήτητα προϊόντα της σειράς είναι το λάδι, οι ελιές και το παστέλι.
Από ντόπιους παραγωγούς 
Οι κριτικές. H γνωστή Αμερικανίδα σεφ και συγγραφέας Nτέμπορα Μάντισον και η Βρετανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας μαγειρικής Μαρλένα Σπίλερ ανήκουν στους λάτρεις των Navarino Icons. Τα πιο περιζήτητα προϊόντα της σειράς είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές και το παστέλι.
Το πολυτελές θέρετρο υψηλών προδιαγραφών Costa Navarino άνοιξε επίσημα τις πύλες του τον Μάιο του 2010, στη Μεσσηνία, κοντά στην Πύλο. Η δημιουργία του αποτέλεσε όραμα ετών του Μεσσήνιου εφοπλιστή καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Μετά τον θάνατό του το 2011, τα ηνία της συγκεκριμένης επιχείρησης ανέλαβε ο δευτερότοκος γιος του, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Εκείνος είναι πλέον ο πρόεδρος της Temes Α.Ε., της εταιρείας που διαχειρίζεται το συγκρότημα. Το Costa Navarino διαθέτει έκταση 12 χιλιάδων στρεμμάτων και περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία (The Romanos και The Westin), 20 περίπου χώρους εστιατορίων, μπαρ και καφέ, 1,5 χλμ. παραλία, γήπεδα γκολφ (τα γήπεδά του συγκαταλέγονται στα 20 καλύτερα στον κόσμο), σπα κ.ά.
Μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας του μεγάλοι σταρ, γαλαζοαίματοι και μεγιστάνες το έχουν επισκεφτεί, όπως οι Ιθαν Χοκ, Σεμπάστιαν Κοχ, ο σεΐχης του Κατάρ, η Ράνια της Ιορδανίας, η βασιλική οικογένεια του Μαρόκου, του Αμπου Ντάμπι, του Νουμπάι, ο Ράχμι Κοτς, διάσημοι γκόλφερ κ.ά. Μάλιστα το βρετανικό περιοδικό Conde Nast Traveler ανακήρυξε το 2011 το Costa Navarino, ως νούμερο ένα προορισμό για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.
Η ιδέα της δημιουργίας των Navarino Icons προέκυψε προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ξενοδοχείου. Περιλαμβάνουν παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα με βάση τη γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας και δύο κατηγορίες πολιτιστικών αντικειμένων εμπνευσμένες από τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής: τα παιδικά παιχνίδια (όπως παζλ με το παλάτι του Νέστορα) και χειροποίητα αντικείμενα τέχνης.
Αντικείμενα Τέχνης. Τα Navarino Icons περιλαμβά­νουν και χειροποίητα αντικείμενα τέχνης εμπνευσμένα από την ιστορία της Μεσσηνίας. Στη φωτό οι Κύβοι της Τύχης
Για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν μικροί και μεσαίοι παραγωγοί της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου και παραδοσιακές συνταγές. Ολα τα προϊόντα είναι αγνά χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, προσθετικών ή χρωστικών ουσιών.
Διεθνής διάκριση
Η εταιρεία κυκλοφορεί το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από δέντρα εκατοντάδων ετών, ελιές Καλαμών, παστέλι από τοπικό μέλι, παρθένο ξίδι από δενδρολίβανο και θυμάρι, μέλι με κηρήθρα, πετιμέζι, σπιτικά γλυκά του κουταλιού ελιά, πορτοκάλι και αγριόσυκο, ψητές κόκκινες πιπεριές, ψητή μελιτζάνα, μαρμελάδα μανταρίνι κ.ά.
Το μέλι με κηρήθρα και το πετιμέζι, που παράγεται από ποικιλία Chardonnay
Το 2012 τα Navarino Icons βραβεύτηκαν και για τη συσκευασία τους στον παγκόσμιο διαγωνισμό red dot awards στο Βερολίνο, στην κατηγορία communication design. Η εταιρεία χρησιμοποιεί συσκευασίες αποκλειστικά από χαρτί σε γήινα χρώματα, ενώ κάθε προϊόν συνοδεύεται από κείμενο εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Ετσι για παράδειγμα το παστέλι συνοδεύει κείμενο που εξηγεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί την πρώτη μπάρα ενέργειας, αφού στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές έτρωγαν μέλι με σουσάμι για να πάρουν δύναμη πριν από τους αγώνες.
Τα προϊόντα πωλούνται επίσης στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, στο Attica (Golden Hall), στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, στο Cellar & Bottega στην Κύπρο καθώς και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε Βρετανία και Αμερική
Διάσημοι σεφ τούς βγάζουν τον... σκούφο
διασημοι δημοσιογράφοι από τον χώρο της γαστρονομίας αλλά και σεφ έχουν εκφραστεί δημόσια για την ποιότητα των Navarino Icons δημιουργώντας έτσι ένα θετικό κλίμα για τα ελληνικά προϊόντα γενικότερα. Ανάμεσα στους θαυμαστές τους βρίσκεται η ιδιαίτερα αγαπητή βρετανίδα Μαρλένα Σπίλερ, συγγραφέας μαγειρικής, δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός.
Είναι αναγνωρισμένη διεθνώς μέσω των βιβλίων της και των συμμετοχών της σε προγράμματα μαγειρικής και έχει στο ενεργητικό της περισσότερα από 70 βιβλία (περιλαμβάνοντας συμμετοχές). Μάλιστα το βιβλίο της «Classic Barbecue and Grill Cookbook» έχει γίνει το νούμερο ένα best seller στη Μ. Βρετανία. Η κ. Σπίλερ δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Το πρώτο που ερωτεύτηκα στην Ελλάδα ήταν το ελαιόλαδο. Γι' αυτό το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το λάδι το οποίο έχω συνηθίσει και χρησιμοποιώ ως μέτρο σύγκρισης για όλα τα υπόλοιπα. Μου μιλά, με γαληνεύει και χαρίζει σε ό,τι μαγειρεύω, σε ό,τι το αναμειγνύω, τη γεύση που θα έπρεπε να έχει η ζωή μου: νόστιμη, πλούσια, υγιεινή.
Λάδι με γεύση ποίησης
Το ελαιόλαδο του Navarino διακρίνεται για αυτές του τις αρετές: παίρνοντας μια μικρή μυρωδιά, βλέποντας τη λάμψη του πάνω στο μαρουλόφυλλο, ρίχνοντας μια κουταλιά ελαιόλαδο στα λαχανικά που έχω μαζέψει από τον κήπο μου μεταφέρομαι στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στο ίδιο το Costa Navarino, όπου μια φορά είχα την τύχη να βοηθήσω και στη συγκομιδή της ελιάς. Είναι δύσκολο να μη σε διακατέχει η λυρικότητα και η ποιητικότητα για αυτό το όμορφο λάδι, επειδή κλείνω τα μάτια μου, εισπνέω την ποιότητά του και έχει από μόνο του τη γεύση της ποίησης».
Αλλά και η Αμερικανίδα σεφ, συγγραφέας και δασκάλα μαγειρικής Ντέμπορα Μάντισον, η οποία έχει αναγνωριστεί ως ειδήμων σε θέματα χορτοφαγικής διατροφής, ανάδειξης φρέσκων και τοπικών προϊόντων καθώς και στο κίνημα του slow food (σε αντιδιαστολή με το fast food, η κυριότερη αποστολή του κινήματος είναι η διάσωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης), αποτελεί μεγάλη θαυμάστρια των μεσσηνιακών προϊόντων. Με περισσότερα από 10 βιβλία στο ενεργητικό της, αρθρογραφεί σε διεθνείς αναγνωρισμένους τίτλους, και έχει βραβευθεί από θεσμούς όπως το Andre Simon Memorial Prize, James Beard Foundation, International Association of Culinary Professionals.
Η κ. Μάντισον δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Στο Costa Navarino υπάρχει μια ασυνήθιστη δέσμευση στο τοπικό αλλά και παραδοσιακό φαγητό, όχι μόνο στο λάδι του αλλά και στο ξίδι, το θαλασσινό αλάτι, τα γλυκά του κουταλιού, τα κουλουράκια λαδιού, τις ελιές Καλαμών σε άλμη από μούστο και σε μια σειρά ακόμα από τρόφιμα εξαιρετικής ποιότητας που μπορείς να βρεις στο ξενοδοχειακό συγκρότημα με διάφορους τρόπους.
Μπορεί να περάσεις ημέρες μέσα στην άνετη πολυτέλεια ατενίζοντας τη θάλασσα του Ιονίου και επιπλέον να φας καλά σε ένα συγκρότημα που παράγει και χρησιμοποιεί το δικό του ελαιόλαδο. Σπάνιο, πράγματι, αλλά σίγουρα κάνει τον κόσμο πιο γευστικό και ενδιαφέροντα αυτή η προσπάθεια που γίνεται στο Costa Navarino».
ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ -ΕΘΝΟΣ

Πηγή : newsmessinia