Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Αγωγή κατά του Δήμου Καλαμάτας για παραβίαση δικαστικών αποφάσεων στη «Μαραθόλακκα»


ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ 
Συζητήθηκε το πρωί στο Πρωτοδικείο η αγωγή 14 κατοίκων του Κάτω Καρβελίου κατά του Δήμου Καλαμάτας, για την παραβίαση δικαστικών αποφάσεων, σύμφωνα με τις οποίες απαγορευόταν η εναπόθεση σκουπιδιών στη «Μαραθόλακκα» του Ταϋγέτου…
Ο μάρτυρας του Δήμου Καλαμάτας, πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιάννης Καμβυσίδης, παραδέχτηκε ότι στη «Μαραθόλακκα» ο Δήμος συνέχιζε να ρίχνει ή να επεξεργάζεται σκουπίδια, παρά τις απαγορευτικές δικαστικές αποφάσεις! Επιχείρησε ωστόσο να εξηγήσει ότι αυτό γινόταν «εξ ανάγκης», προκειμένου να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από τους δρόμους της πόλης, τονίζοντας επιπλέον ότι άλλες ήταν οι αρμόδιες διοικητικές αρχές που είχαν την ευθύνη να υποδείξουν στο Δήμο χώρους εναπόθεσης.
Ωστόσο ο αντιδήμαρχος δεν μπόρεσε να δώσει μια πειστική απάντηση στον δικηγόρο των κατοίκων του Κάτω Καρβελίου, Αντώνη Κατσά, όταν τον ρώτησε γιατί ο Δήμος δεν διαχειριζόταν και τότε τα σκουπίδια του με τον τρόπο που τα διαχειρίζεται σήμερα. Όπως ο κ. Καμβυσίδης είπε, σήμερα τα σκουπίδια μεταφέρονται σε «νόμιμους χώρους», κάτι που προκάλεσε τον κ. Κατσά να παρατηρήσει ότι αντί και τότε ο Δήμος να στέλνει τα σκουπίδια σε «νόμιμους χώρους» προτιμούσε να τα πηγαίνει στους κατοίκους του Κάτω Καρβελίου.
Όσο για την διαχείριση των απορριμμάτων με το σύστημα Σούκου στη Μαραθόλακκα, ο κ. Καμβυσίδης κατέθεσε ότι καθημερινά γινόταν η επεξεργασία περίπου της μισής ποσότητας σκουπιδιών του Δήμου και απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κατσά παραδέχτηκε ότι τα υπόλοιπα έπεφταν στη «Μαραθόλακκα».
Εν τέλει ο πρώην αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι ο Δήμος συνέχισε να λειτουργεί τη «Μαραθόλακκα» για μεγάλο διάστημα μετά τις απαγορευτικές δικαστικές αποφάσεις είτε εναποθέτοντας χύμα σύμμεικτα σκουπίδια είτε εφαρμόζοντας μεθόδους επεξεργασίας (RAM και Σούκος). Επίσης παραδέχτηκε ότι δύο φορές πήρε φωτιά ο σκουπιδότοπος μετά τις δικαστικές αποφάσεις, την οποία έσβησε ο Δήμος με τη συμβολή και των κατοίκων του Καρβελίου.
Μάρτυρας από την πλευρά των κατοίκων ήταν ο Χρήστος Ζερίτης, που απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων του Δήμου, Αθανασίας (Νάσας) Δημοπούλου και Χαράλαμπου Δημητρόπουλου, ανέφερε ότι η Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο, στην οποία συμμετείχαν Καρβελαίοι, Καλαματιανοί και Αλαγόνιοι, προσπάθησαν να ελέγξουν, με την παρουσία τους στο πλάτωμα της Εθνικής Οδού Καλαμάτας-Σπάρτης, την εφαρμογή των απαγορευτικών δικαστικών αποφάσεων από τη μεριά του Δήμου. Τόνισε ότι ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας, στις 18 Φεβρουαρίου 2010, απόρριψης σκουπιδιών στη «Μαραθόλακκα» από απορριμματοφόρα με τα διακριτικά του Δήμου Καλαμάτας. Ο Δήμος πολλές φορές ακόμη έριξε σκουπίδια, οι κάτοικοι αντέδρασαν καταθέτοντας μηνύσεις και προκαλώντας συλλήψεις, ωστόσο, σημείωσε ο μάρτυρας, έφτασε η στιγμή που εξαντλήθηκαν και δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Δήλωσε όμως ότι οι κάτοικοι ποτέ δεν ήρθαν σε συμφωνία με το Δήμο για την εναπόθεση σκουπιδιών στη «Μαραθόλακκα».
Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι ζητούν αποζημίωση ύψους 5.900 ευρώ, ποσό που ορίζεται σε απαγορευτική δικαστική απόφαση,  για τη συνέχιση της λειτουργίας του σκουπιδότοπου της Μαραθόλακκας. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε τρεις μήνες περίπου.
Στ.Μ.
Πηγή : kalamatajournal