Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

«Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, επαγρυπνούμε όμως» για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Αισιοδοξεί ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, ότι εντός δύο μηνών θα έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα που προέκυψε την τελευταία στιγμή, με τις ενστάσεις πέντε χωρών κατά της επέκτασης της ένδειξης ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Καλαμάτα…
…όσον αφορά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, από τα όρια της πρώην Επαρχίας Καλαμάτας στα όρια του Νομού Μεσσηνίας.
Ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι οι ενστάσεις έχουν υποβληθεί από τη Δανία, την Αγγλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Αίγυπτο και μάλιστα είναι πανομοιότυπες. Όπως τόνισε, το κοινό περιεχόμενο των ενστάσεων και το γεγονός ότι αυτές κατατέθηκαν μόλις δύο ημέρες προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία, ενδεχομένως φανερώνουν το πόσο σημαντική είναι η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το Νομό και πόσο ανησυχούν ανταγωνιστικά συμφέροντα.
Πάντως ήταν καθησυχαστικός, αναφέροντας ότι τα ζητήματα που βάζουν οι πέντε ενστάσεις παίρνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις από τον ίδιο τον  φάκελο της Ένωσης για την επέκταση του ΠΟΠ, ενώ σημείωσε μάλιστα ότι ήδη οι ενστάσεις της Δανίας και της Αγγλίας απορρίφθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, επαγρυπνούμε όμως, γιατί τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα, κάποιοι δεν θέλουν το ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία», είπε ο Παναγιώτης Αλευράς.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Παναγιώτης Αλευράς είχε επαφές με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προχθές στην Αθήνα.
Στο υπουργείο συζήτησε επίσης για το φάκελο της Ένωσης Μεσσηνίας όσον αφορά την επέκταση του ΠΟΠ για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών, από τα όρια του Νομού Μεσσηνίας και σε περιοχές των γειτονικών Νομών Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας. Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του φακέλου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αμέσως θα ξεκινήσει η διαβούλευση και η δίμηνη προθεσμία υποβολής ενδεχόμενων ενστάσεων. Θεωρείται βέβαιο ότι θα κατατεθούν ενστάσεις, ιδιαίτερα από τη ΠΕΜΕΤΕ που διεκδικεί το ΠΟΠ για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών να επεκταθεί στην Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα. Πάντως ο κ. Αλευράς είναι αισιόδοξος ότι η επιδίωξη αυτή της ΠΕΜΕΤΕ δεν θα ευοδωθεί γιατί υπάρχει πολύ καλή τεκμηρίωση του φακέλου που έχει καταθέσει η Ένωση Μεσσηνίας.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης είχε συνεργασία στο υπουργείο και για το φάκελο που έχει καταθέσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, για να κριθούν οι πρώιμες πατάτες της περιοχής Καλαμάτας και Μεσσήνης ως ΠΟΠ με το όνομα Καλαμάτα. Όπως σημείωσε, το υπουργείο ζητάει κάποια συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία θα αποσταλούν μαζί με άλλες διορθώσεις από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό.
Στ.Μ.
Πηγή : kalamatajournal