Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Συνελήφθησαν οι ληστές της Εθνικής Κυπαρισσίας - Εξαρθρώθηκε συμμορία που δρούσε σε όλη την Ελλάδα


Συμμορία ληστών που δρούσε σε διάφορες περιοχές της χώρας και μεταξύ άλλων είχε "χτυπήσει" τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην Κυπαρισσία και τη Σπάρτη την άνοιξη του 2011, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. Συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής 7 μέλη της συμμορίας, εκ των οποίων 2 Αλβανοί, ένας Ρουμάνος και 4 Ελληνες. Αναζητούνται δύο ακόμα άτομα, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει επίσης 2 Αλβανούς που είναι κρατούμενοι σε ελληνική φυλακή της χώρας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη και μία 54χρονη από την Αλβανία επειδή εκκρεμούσε σε βάρος της ένταλμα για κλοπή κατά συναυτουργία.

Πιο συγκεκριμένα εξιχνιάστηκαν οι εξής υποθέσεις: 9 ληστείες και απόπειρες σε τράπεζες - από τις οποίες οι ληστές αφαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ. 6 εκρήξεις και διαρρήξεις Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανών (ΑΤΜ). 10 κλοπές από σπίτια, αλλά και οχημάτων.
Η συμμορία, που χρησιμοποιούσε βαρύ οπλισμό, δραστηριοποιείτο σε Αττική, Βοιωτία και Πελοπόννησο και ειδικότερα στις πόλεις Αργος, Πύργος, Σαλαμίνα, Σπάρτη, Κυπαρισσία και Βοιωτία.
Να θυμίσουμε πως η ληστεία στη Σπάρτη έγινε στις 4 Μαρτίου 2011, όταν ένοπλοι κουκουλοφόροι έσπασαν με βαριοπούλα την τζαμαρία του υποκαταστήματος και άδειασαν τα ταμεία απειλώντας τους υπαλλήλους. Η ληστεία στην τράπεζα της Κυπαρισσίας έγινε ένα μήνα αργότερα με παρόμοιο τρόπο. 
Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας επισημαίνεται πως οι συλληφθέντες παραδέχτηκαν τη δράση τους.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: καλάσνικοφ, πιστόλια, εκατοντάδες φυσίγγια, γεμιστήρες, καθώς επίσης πιστόλια-στυλό, χειροβομβίδες, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, γιλέκα-εξαρτύσεις μεταφοράς οπλισμού, χρηματικό ποσό 17.000 ευρώ, κομπρεσέρ, μανόμετρο, ηλεκτρικός τροχός, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim.
Σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση των υποθέσεων έπαιξε και η ταύτιση των ευρημάτων DNA από κάθε υπόθεση με το βιολογικό υλικό των συλληφθέντων.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας: 
Τα μέλη της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια των εγκληματικών τους πράξεων, είχαν διακριτούς ρόλους (επιτηρητές - τσεκαδόροι, τσιλιαδόροι, συντονιστές επικοινωνιών κ.λπ.), ενώ συχνά, ανάλογα με το στόχο, άλλαζε ο ρόλος του καθενός. Σε περιπτώσεις, μάλιστα, σύλληψης παλαιότερων μελών στην οργάνωση, στρατολογούνταν νέα μέλη.
Πριν διαπράξουν τις ληστείες, οι δράστες χαρτογραφούσαν την κάθε περιοχή, επόπτευαν τους στόχους, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των υπαλλήλων τραπεζών και των χρηματαποστολών. Αφού εντόπιζαν τα τρωτά σημεία των κτηρίων, στα οποία στεγάζονται τα υποκαταστήματα των τραπεζών, τα εκμεταλλεύονταν προκειμένου να εισέλθουν με ευκολία στο εσωτερικό τους.
Σε πολλές περιπτώσεις πριόνιζαν, από τις προηγούμενες μέρες, τα κάγκελα παραθύρων των υποκαταστημάτων, ώστε να είναι εύκολη η είσοδός τους σε αυτά. Επισημαίνεται ότι μετά το πριόνισμα κολλούσαν πρόχειρα τα κάγκελα στη θέση τους με σιδερόστοκο, ώστε να μην γίνει η πράξη τους αντιληπτή από τους υπευθύνους.
Τα μέλη της οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα και δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τον βαρύ οπλισμό τους είτε για εκφοβισμό είτε με δολοφονική πρόθεση εναντίον οποιουδήποτε θα παρεμπόδιζε την επίτευξη του σκοπού τους. Επίσης, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους και εναντίον αστυνομικών σε περιπτώσεις που εγκλωβίστηκαν κατά τη διαφυγή τους. Επιπλέον, διέθεταν τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και τα μέσα για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, τους οποίους χρησιμοποιούσαν για τη διάρρηξη των ΑΤΜ.
Κατά τη διάρκεια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, χρησιμοποιούσαν είτε κλεμμένα αυτοκίνητα, τα οποία άλλα μέλη της συμμορίας είχαν κλέψει από διάφορες περιοχές της Αττικής και τους είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, είτε αυτοκίνητα με πλαστογραφημένα έγγραφα.
Παράλληλα, για την επίτευξη του σκοπού τους νοίκιαζαν χώρους και διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου έκρυβαν τα μέσα και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των εγκληματικών τους πράξεων (οπλισμός, κλεμμένα οχήματα, υλικά για τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, φορητοί ηλεκτρικοί αεροσυμπιεστές, μανόμετρα, ηλεκτρικοί τροχοί, είδη ρουχισμού κ.λπ.).
Τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις ληστείες τα επένδυαν σε ακίνητα και καταστήματα, ενώ ζούσαν με πολυτελή τρόπο.
Πηγή : eleftheriaonline