Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Βολές κατά του Δήμου Μεσσήνης οι μεταπτυχιακοί φοιτητές


Σε υπόμνημα που εξέδωσαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποδοκιμάζουν τη Δημοτική Αρχή Μεσσήνης για την επιδίωξή της να επιστρέψει σε αυτή η κυριότητα του κτηρίου που εδρεύει το Φιλοσοφικό Κέντρο «Ευάγγελος Μουτσόπουλος». Οι υπογραφόμενοι φοιτητές που μετέχουμε στο Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΔΠΜΣ) «Ηθική Φιλοσοφία», που οργανώνουν με επιτυχία για τέταρτη συνεχή χρονιά τα Τμήματα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εδρεύει το Φιλοσοφικό Κέντρο «Ευάγγελος Μουτσόπουλος» στη Μεσσήνη, υποστηρίζουμε σθεναρά την παραμονή στον χώρο αυτό των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Μεσσήνης μετέγραψε στο Κτηματολόγιο του Δήμου το κτήριο αυτό και έχει εγείρει δικαστική διαμάχη με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διεκδικώντας την επιστροφή της κυριότητας του κτηρίου σε αυτόν. Αποδοκιμάζουμε με σθένος μια τέτοια ενέργεια για τους εξής ουσιαστικούς λόγους: Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και ιδιαιτέρως το Τμήμα Φιλολογίας, με τη λειτουργία δύο σημαντικών μεταπτυχιακών, και από το προσεχές έτος ενός τρίτου, βοηθεί καθοριστικά την ενίσχυση του επιστημονικού οπλισμού των νέων της Μεσσηνίας και της χώρας μας γενικότερα. 

Συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας για εξειδικευμένους επιστήμονες, καταρτισμένους σε θεωρία, έρευνα και πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που προσφέρει, ζητήματα καίρια για τους νέους σήμερα. Βοηθεί την πνευματική και πολιτισμική αναβάθμιση του ευρύτερου μεσσηνιακού χώρου, την επαφή της τοπικής κοινωνίας με τους μετεκπαιδευόμενους φοιτητές και την ανταλλαγή γόνιμων απόψεων για καίρια θέματα πολιτισμού. Στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ιδιαίτερα η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, λόγω των επαπειλούμενων συγχωνεύσεων, η απομάκρυνση από τις κτηριολογικές υποδομές της σχολής του Φιλοσοφικού Κέντρου «Ευάγγελος Μουτσόπουλος» θα αποτελέσει ολέθριο πλήγμα, δεδομένου ότι το κτηριολογικό οπλοστάσιο κάθε σχολής αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την μη συγχώνευση ή απομάκρυνσή της. Σημειώνουμε ότι το Φιλοσοφικό Κέντρο, χάρη στη μέριμνα και τις δαπάνες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποκλειστικά, έχει ανακαινισθεί σε όποιο βαθμό ήταν αυτό δυνατόν, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, και εξοπλιστεί με την απαραίτητη για τη διδασκαλία υλικοτεχνική υποδομή, ώστε τα μαθήματά μας να διενεργούνται με απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο. Ο Δήμος θα έπρεπε να ήταν αρωγός και να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανακαίνισης. 


Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον λόγο για τον οποίο ο Δήμος Μεσσήνης επιθυμεί να μας αφαιρέσει τον χώρο αυτό της πνευματικής μας κατάρτισης και της πολιτιστικής αναβάθμισης. Θα περιμέναμε, αντιθέτως, αντί για δικαστική αντιπαράθεση, εξεύρεση ικανοποιητικής για όλους λύσης με συναινετική προσέγγιση από πλευράς του Δήμου, στον οποίο εδρεύει ο χώρος όπου διδασκόμαστε τις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Ζητούμε να επικρατήσει η λογική, να γίνει αντιληπτή εκ μέρους του Δήμου Μεσσήνης η πολύπλευρη ανάγκη να παραμείνει το Φιλοσοφικό Κέντρο στην κατοχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί η λειτουργία του τόσο επιτυχημένου μεταπτυχιακού μας προγράμματος. ΥΓ. Το Υπόμνημα υπογράφεται από 60 μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Πηγή : tharrosnews