Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Στην θαλάσσια περιοχή των Φιλιατρών το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer


Στην θαλάσσια περιοχή των Φιλιατρών βρέθηκε σήμερα το Νορβηγικό Ερευνητικό Σκάφος "Nordic Explorer" της εταιρείας PGS, προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.

Το σκάφος, κινήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε μία απόσταση περίπου τριών μιλίων από την ακτή, στην περιοχή μεταξύ της Νήσου Πρώτης και των Φιλιατρών, συνοδευόμενο από 2 μικρότερα βοηθητικά σκάφη.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν λίγες ημέρες, οι έρευνες στην περιοχή του Ιονίου θα ολοκληρωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα επεκταθούν στα 12.000 τ.χλμ από τα αρχικά προγραμματισμένα των 8.500 τ.χλμ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται έρευνες στην περιοχή μας, καθώς και παλιότερα όπως είπαν στο filiatranet κάτοικοι της περιοχής, έχουν παρατηρήσει τέτοιου είδους σκάφη στον θαλάσσιο χώρο. 

Η επίσκεψη του Nordic Explorer οφείλεται στην αλλαγή των καλωδίων μήκους 10 χλμ. που σέρνει πίσω του και τα οποία φέρουν τα ηχοβολιστικά μηχανήματα που απαιτούνται, προκειμένου να ρυθμιστούν τα νυν ή να τοποθετηθούν νέα μηχανήματα ικανά να "κτυπηθούν" σε μεγάλο βάθος οι περιοχές στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου που έχει ζητήσει η Total. 

Τα κρουστικά κύματα που εκτοξεύονται από τα ηχοβολιστικά μηχανήματα διαπερνούν τον πυθμένα και αναζητούν το κοίτασμα στα στρώματα των πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια του βυθού. 

Ο φακός του filiatranet κατέγραψε το ερευνητικό σκάφος την στιγμή που βρισκόταν στο θαλάσσιο χώρο της Αγία Κυριακής.

Παρακολουθήστε παρακάτω το βίντεο:
(Διαθέσιμο και σε HD, από την επιλογή ποιότητας)


Πηγή : filiatranet