Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

23η Μαρτίου 1821 -Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας

Η Καλαμάτα φορεί τα γιορτινά της για τη λαμπρή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, που ξεκίνησε με την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μαρτίου του 1821. Στις φετινές εκδηλώσεις, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Ευάγγελος Ζαχαράκης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτριος Σαμπαζιώτης. Το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 15.00 στην πλατεία 23ης Μαρτίου, θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις,

με τερματισμό του Δρόμου Θυσίας και άφιξη του σκυταλοδρόμου που θα μεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς. Θα ακολουθήσουν η τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών του Εικοσιένα και ο πανηγυρικός της ημέρας, τον οποίο θα εκφωνήσει ο δρ. Ιωάννης Πλεμμένος, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα, θα γίνει αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας από τους Έλληνες, με τη συμμετοχή μελών πολλών πολιτιστικών και εθνικοτοπικών Συλλόγων. Η εκδήλωση θα κλείσει με παρέλαση μαθητών και όσων θα μετάσχουν στην Αναπαράσταση.

Την επέτειο του Εθνικού Ξεσηκωμού θα λαμπρύνουν δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλου ενδιαφέροντος, από τη χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης και τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.


Πηγή : best-tv