Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Λυκαίου και σύνδεση του βουνού με τη Νέδα


Επίσκεψη Γιαννακούρα- Αλευρά σε δύο σημαντικούς δρόμους που πρέπει να ολοκληρωθούν

Δύο σημαντικά σημεία στο Λύκαιο Όρος - που όταν ολοκληρωθούν τα οδικά έργα που πρέπει να γίνουν- θα εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της Β.Μεσσηνίας και της Αρκαδίας και θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη του Λύκαιου Όρους, αφού θα υπάρξει ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, επισκέφτηκαν σήμερα οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας και Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.

Η πρώτη επίσκεψη των δύο αντρών που συνοδεύονταν από τεχνικό κλιμάκιο αλλά και τοπικούς παράγοντες ήταν στο δρόμο που ενώνει τη Β.Μεσσηνία με την Αρκαδία συγκεκριμένα τη Νέδα με το Λύκαιο. Εκεί ο δρόμος είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2000, ολοκληρώθηκε πριν 4 περίπου χρόνια αλλά υπάρχει ένα τμήμα του όπου σημειώνονται διαρκώς κατολισθήσεις- καθιζήσεις.Το τμήμα αυτό είναι περίπου 300-400 μέτρα αλλά θα πρέπει να γίνει γεωλογική μελέτη ώστε να αποφευχθεί μελλοντική κατολίσθηση. Προσωρινά όπως ειπώθηκε θα φτιάξουν έναν παλιό δρόμο που υπάρχει και που με κάποιες μικρές βελτιώσεις μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των χωριών της Β.Μεσσηνίας.

Η δεύτερη επίσκεψη αφορούσε στο όρος Λύκαιο, όπου απαιτείται να κατασκευαστεί ένας δρόμος που θα συνδέσει την κορυφή του βουνού με τον Επικούρειο Απόλλωνα και θα ενοποιήσει τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο δρόμος αυτός είναι τώρα κάκιστος χωματόδρομος και τα 3 χιλιόμετρα ανήκουν στην Αρκαδία ενώ τα 4 στη Μεσσηνία. Για την Αρκαδία έχουν ήδη εξασφαλιστεί πόροι από τα πυρόπληκτα- 1200.000 ευρώ, αφού βρέθηκε μία παλιά μελέτη αλλά απομένει να συνταχθεί αντίστοιχη μελέτη και από την ΠΕ Μεσσηνίας για να κατασκευαστεί και το υπόλοιπο τμήμα. 



Και οι δύο αντιπεριφερειάρχες χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψη, αφού διαπιστώθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν και τόνισαν πως άμεσα θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για να προχωρήσουν τα έργα και οι διαδικασίες, αφού πρόκειται για δρόμους που θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη και των δύο περιφερειακών ενοτήτων. 

Πηγή : messiniaportal