Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Στηρίζει το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΑΤΕΙ Καλαμάτας το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου


Τη στήριξή του και την ανάγκη ενδυνάμωσης και περαιτέρω διασύνδεσης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΑΤΕΙ Καλαμάτας με την πελοποννησιακή οικονομία και κοινωνία, αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου κατά την ειδική συνεδρίασή του, για το σχέδιο «Αθηνά» που αφορά την αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, εξέφρασε την άποψή του για μεταφορά της αρμοδιότητας και της ευθύνης λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις αιρετές περιφέρειες.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι το σχέδιο "Αθηνά" δεν δίνει καμία προοπτική στην ανάπτυξη των πανεπιστημίων και δεν προσεγγίζει το καίριο στοιχείο της διασύνδεσης με την οικονομία» τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι το ερευνητικό έργο μπορεί να υφίσταται στα πανεπιστήμια, «το ζητούμενο είναι πως αυτό συνδέεται με τις δυνάμεις της αγοράς, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν το μέλλον». Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό, ως μικρή και ανεπαρκή διόρθωση και όχι ως μεταρρύθμιση, η οποία καταδεικνύει και το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, προέβλεψε μάλιστα ότι η διόρθωση αυτή θα αποτελέσει την απαρχή νέων και γρήγορων εξελίξεων στο τομέα της παιδείας, αφού τα αποτελέσματα δεν θα είναι ικανοποιητικά. Επίσης, σημείωσε την άριστη συνεργασία της περιφέρειας Πελοποννήσου με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΑΤΕΙ Καλαμάτας. Σε ότι αφορά τις αλλαγές στις σχολές, δήλωσε ότι είναι λάθος η κατάργηση της Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής σχολής, η οποία θα είχε άμεση διασύνδεση με τις τοπικές ανάγκες της Πελοποννήσου και ότι στη σωστή κατεύθυνση κινείται η εξέλιξη σε 5ετείς σπουδές της σχολής Θετικών Επιστημών, ενώ είπε πως πρέπει να παραμείνει το τμήμα λογοθεραπείας στην Καλαμάτα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι, το επόμενο χρονικό διάστημα θα συγκροτηθεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Έρευνας, Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας, που θα έχει έδρα την Κόρινθο.

Ο αναπληρωτής πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μασσέλος μιλώντας στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου σημείωσε ότι είναι καλή επιλογή η συγχώνευση αλλά απαραίτητη η δημιουργία ενός δυνατού πανεπιστημίου και για να γίνει αυτό είπε, θα πρέπει να επεξεργαστούμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον. Τέλος, το περιφερειακό συμβούλιο μετά από πολύωρη συζήτηση εξέφρασε την στήριξή του στα αιτήματα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξή τους και διασύνδεσή τους με την οικονομία και την κοινωνία της Πελοποννήσου.

Πηγή : newsmessinia