Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Εφοριακός εμπλέκει συνεργάτη του Κουσελά

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Πρόσωπο από το γραφείο του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, φωτογραφίζεται από τις καταγγελίες του -συνταξιοδοτημένου πλέον- εφοριακού από τη Θεσσαλονίκη, ως το άτομο που μεσολάβησε ώστε να μειωθούν τα πρόστιμα που είχαν βεβαιωθεί εις βάρος γνωστής εταιρείας που ασχολείται με πετρελαιοειδή. Τον Νοέμβριο του 2012, προτού συνταξιοδοτηθεί, ο εφοριακός από τη συμπρωτεύουσα απέστειλε αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, στην οποία έκανε λόγο για «άνωθεν παρεμβάσεις» κατά τη διάρκεια ελέγχου επιχείρησης.

Ο έλεγχος και η εισήγηση

Το 2009, ο εφοριακός ξεκίνησε να πραγματοποιεί φορολογικό έλεγχο σε πετρελαϊκή εταιρεία. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου καταλόγισε πρόστιμα, τα οποία ξεπερνούσαν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκθέσεις ελέγχου, όμως, λιγότερο από έναν χρόνο μετά ακυρώθηκαν από την ίδια την υπηρεσία του. Προηγήθηκε η εισήγηση ενός υπηρεσιακού παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, ονόματι Α. Ν., με την οποία δινόταν η δυνατότητα να μειωθούν τα πρόστιμα πάνω από 80%.

Στην αναφορά που απέστειλε στον κ. Πεπόνη, ο πρώην εφοριακός ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου δέχθηκε κρούσεις από άλλους εφοριακούς στη ΔΟΥ ανωνύμων εταιρειών Θεσσαλονίκης, όπου υπηρετούσε, προκειμένου να μην καταλογίσει μεγάλα πρόστιμα στην εν λόγω επιχείρηση, για να εγκριθεί άμεσα η επιστροφή φόρου, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως υποστηρίζει, η εταιρεία ευνοήθηκε και μάλιστα το πρόστιμο μειώθηκε στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στη συνέχεια κατάφερε και πήρε επιστροφές ΦΠΑ. Η zougla επικοινώνησε με τον κ. Κουσελά, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θυμάται τίποτα σχετικά με την υπόθεση, χαρακτηρίζοντάς την πρωτάκουστη.


Πηγή : radio 936