Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Πάνε να καλύψουν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με γιατρούς του ήδη υποστελεχωμένου Νοσοκομείου Καλαμάτας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ

«Πάνε να καλύψουν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με γιατρούς του ήδη υποστελεχωμένου Νοσοκομείου Καλαμάτας»

Της Μαρίας Νίκα

Όσοι φώναζαν να μην καταργηθεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, με τις διάφορες συγχωνεύσεις, προφανώς δεν εννοούσαν ότι πρέπει να λειτουργεί παίρνοντας το προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Κάτι τέτοιο καταγγέλλει ότι συμβαίνει σήμερα ο πρόεδρος των Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης. «Η Διοίκηση, μην έχοντας άλλο τρόπο αντίδρασης ή μη θέλοντας να βρει άλλον τρόπο, προσπαθεί να καλύψει τα κενά του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Δηλαδή, από ένα ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό στο άλλο. Όταν παίρνεις το γιατρό από την Καλαμάτα, δημιουργείς μεγαλύτερα προβλήματα εδώ. Ένας γιατρός που έχει κλινική και παρακολουθεί κάποιους ασθενείς, εάν μεταφερθεί ξαφνικά να κάνει τακτικό ιατρείο ή να συμμετέχει στη λειτουργία κλινικής ενός άλλου νοσοκομείου, πραγματικά χάνει την επαφή με τους ασθενείς. Έχουν πάρει χειρουργούς από εδώ για να καλύψουν εφημερίες στην Κυπαρισσία. Ο γιατρός άλλες φορές εφημερεύει εδώ και άλλες εκεί».

Χωρίς αναισθησιολόγο!

Με αφορμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, όσον αφορά θέσεις ιατρικού προσωπικού που μένουν ακάλυπτες λόγω ασθενείας γιατρών, αλλά ακόμη και παραιτήσεων λόγω φόρτου εργασίας και ψυχικής πίεσης, όπως γράφαμε και στο χθεσινό φύλλο του «Θ», ο κ. Μάκαρης μας μίλησε και για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: «Υπάρχουν κλινικές χωρίς τον αντίστοιχης ειδικότητας γιατρό, δηλαδή η Παθολογική δεν καλύπτεται το βράδυ από επιμελητή, αλλά από ειδικευόμενο ή αγροτικό, επειδή δεν επαρκούν οι εφημερίες. Επίσης, δεν υπάρχει σε ενεργό εφημερία αναισθησιολόγος. Είναι μια ειδικότητα απαραίτητη. Δε νοείται νοσοκομείο, χωρίς να έχει αναισθησιολόγο σε ενεργό εφημερία, γιατί αν τύχει το επείγον, δεν μπορεί να περιμένει ο ασθενής για τη διασωλήνωση. Ο αναισθησιολόγος στην Κυπαρισσία έχει εφημερία ετοιμότητας, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τον καλέσουν να έρθει. Δηλαδή, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Καρδιολόγος στην Κυπαρισσία υπάρχει ένας επικουρικός, ο οποίος κάνει εφημερίες ετοιμότητας, και αναγκαστικά όλα τα περιστατικά μετά τη λήξη του ωραρίου, έρχονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας».

Κίνδυνος για λάθη

Όσο για την Καλαμάτα, ο πρόεδρος των γιατρών κάνει λόγο για κλινικές που τα βράδια μένουν χωρίς ειδικευμένους γιατρούς απαραίτητων ειδικοτήτων ή για ολόκληρες κλινικές με έναν μόνο επιμελητή σε εφημερία ετοιμότητας, χωρίς ειδικευόμενο, να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με 30 - 40 ασθενείς. «Ο συνάδελφος γαστρεντερολόγος που παραιτήθηκε ήταν μόνος του σε όλο το Νοσοκομείο, από τα τακτικά ιατρεία μέχρι τα επείγοντα. Στην Παιδιατρική, οι τρεις γιατροί κάνουν 10 εφημερίες ο καθένας. Όπως μας είπαν, τον Απρίλιο αρνούνται να καλύψουν όλο το μήνα λόγω κόπωσης. Στη Β΄ Παθολογική οι άνθρωποι ήταν χωρίς ρεπό από τις 25 Ιανουαρίου. Και το ρεπό μετά την εφημερία είναι κάτι απαραίτητο. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να δουλεύει 24 ώρες και να συνεχίζει το ωράριό του κανονικά την επόμενη μέρα μέχρι από το απόγευμα. Το να υποβάλεις το γιατρό σε υπερεργασία ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία του κόσμου. Δε θα έχει καθαρό μυαλό να πάρει σωστές αποφάσεις. Πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται και στην υγεία του ίδιου του γιατρού».

Όσο για προσλήψεις, οι θέσεις επικουρικών γιατρών που προκηρύσσονται κατά καιρούς, είναι με σύμβαση ενός χρόνου. Δηλαδή, μετά τον ένα χρόνο, ο γιατρός πηγαίνει στο ταμείο ανεργίας και περιμένει να καταθέσει τα χαρτιά του για να ξαναπροσληφθεί. Εκτός, βέβαια, εάν στραφεί στον ιδιωτικό τομέα ή μεταναστεύσει στο εξωτερικό…


Πηγή : tharros news