Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Κυπαρισσία: Ψηφίστηκε από την πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός του 2013

Ψηφίστηκε χθες βράδυ με ψήφους 18 υπέρ 11 κατά και μία αποχή ο προϋπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας για το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Καλκαβούρας της σύμπολίτευσης στην τοποθέτηση του είπε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό αλλα κατα την ώρα της ψηφοιφορίας λόγω τροποποίησης του θέματος αποφάσισε να απέχει απο την ψηφοφορία. Πολλοί από τους συμβούλους της συμπολίτευσης εξέφρασαν τον ... προβληματισμό τους για το αν θα έπρεπε να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι γενικά η Δημοτική ομάδα δεν πάει καθόλου καλά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αποτύχει στο να καλυτερεύσει την καθημερινότητα του πολίτη, έχει αποτύχει να μαζέψει έσοδα για τον Δήμο από οφειλές σε Δημοτικά τέλη Δημοτικό φόρο καθώς το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται σε οφειλές ενός έτους αλλα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τριών ετών.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας είπε ότι είναι ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος καθώς οι κανόνες σύνταξης του είναι ασφυκτικοί και ελέγχονται από το παρατηρητήριο της Τρόϊκας. Η ΚΕΔΕ για αυτό έχει αντιδράσει και ούτε καν εκπρόσωπο της δεν έχει στείλει. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό Λογιστικό κείμενο και όχι πολιτικό (επ αυτού υπήρξαν διαφορετικές απόψεις από όλους τους συμβούλους) και παραδέχτηκε ότι καθυστέρησαν την ψήφιση του προϋπολογισμού προκειμένου να μπορέσουν να τον ισοσκελίσουν. Ρεαλίστικό και ισοσκελισμένο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό και ο Πρόεδρος της της Οικονομικής επιτροπής Στάθης Ανδρινόπουλος.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τις τοποθετήσεις Κόλλια Ανδρινόπουλου και Σαμπαζιώτη.

Ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σωτηρόπουλος στην δική του τοποθέτηση είπε ότι συμφωνεί με τις κινήσεις του υπουργείο για το παρατηρητήριο και θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει το φαγοπότι καθώς γνωρίζει γιατί και εκείνος που είχε διατελέσει Δήμαρχος, κατάρτιζαν φανταστικούς προϋπολογισμούς με κάτι εκατομμύρια, που στην πραγματικότητα τα χρήματα που υπήρχαν να είναι μερικές χιλιάδες ευρώ. Ο ισοσκελισμένος προύπολογισμος είναι η βασική αρχή κατάρτισης ενός προϋπολογισμού ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Ο επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης είπε ότι ο Καλλικράτης για να υπηρετήσει το βάρος των λαϊκών στρωμάτων έχουν δρομολογηθεί εδώ και μια 20ετία σε όλα τα κράτη είτε έχουν είτε όχι μνημόνια. Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα έχουμε περαιτέρω συρρίκνωση των όποιων κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών είναι τώρα στους δήμους και την παραχώρηση τους στους ιδιώτες.

Δείτε το σχετικό απόσπασμά

Η κ. Πανουσοπούλου αππ την συμπολίτευση, είπε οτι σαν Δήμος εχουμε απποτύχει και εξεφρασε τον προβληματισμό της για το αν πρέπει ή όχι να ψηφίσε τον προύπολογισμό. Ο Σωτήρης Μπακούρος αναρωτήθηκε αν κάναμε τις ενέργειες που δίνει σαν εργαλεία ο νόμος για να κάνουμε κάτι μεγάλο. Και κατέληξε λέγοντας οτι δεν τα εκμεταλλευτήκαμε και κάναμε μια συρραφή κάνοντας μια αυτοδιοικητική κουρελού. Για το προσωπικό είπε ότι δεν έχει οργανωθεί σωστά καθώς οι υπηρεσίες είναι σκόρπιες και όχι συγεντρωμένες στην έδρα του Δήμου για καλύτερο συντονισμό. Για την καθημερινότητα είπε οτι αν και είμαστε στον τρίτο χρόνο δεν καταφέραμε να διασφαλίσουμε την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Γιάννης Μερκούρης μίλησε για τα ποσά που δίνονται για πολιτισμό καθώς όπως είπε είναι ντροπή να μην υπάρχει ένας προύπολογισμός ενός ποσού που να πηγαίνει σε σχολικές επιτροπές.

Ο Γιάννης Καλκαβούρας είπε ότι δεν κάνανε τίποτα σαν δήμος για να εισπράξουν. Και αναφέρθηκε στο πολιτιστικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες καθώς παρατήρησε ότι τα χρήματα αυτά δεν πάνε για τον σκοπό που εισπράττονται αλλά πάνε για άλλους σκοπούς και να καλύπτουν άλλα πράγματα αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα χρήματα αυτά πάνε να καλύψουν μαύρες τρύπες χρεών του Δήμου.

Ο Παναγιώτης Σουρέτης είπε ότι ακούστηκε πως ο Δήμος Τριφυλίας είναι ο τελευταίος που δεν ψήφισε προϋπολογισμό. Δεν ακούστηκε όμως ότι πουθενά δεν υπάρχουν τρεις μεγάλες πόλεις σε εάν Δήμο για να διοικηθεί να συνενωθούν και να μπουν σε μια σειρά ωστε να μπορούν να δουλέψουν ρολόϊ. Εξέφρασε το δίλημμα αν πρέπει ή όχι να ψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί ο δήμος δεν έχει βρει ακόμα βηματισμό. Αναρωτήθηκε αν έχει δικαίωμα να στερήσει από τους πολίτες την καθαριότητα, το δικαίωμα να υπάρχουν.

Δείτε το σχετικό Video που περιλαμβάνει και την απάντηση του Δημάρχου.


Πηγή : filiatra news