Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ερώτηση για Καρελια από Λαμπροπουλο. Διαλυουν την Μεσσηνιακη βιομηχανία οι νόμοι της Ευρωπης


Ερώτηση για την αναθεώρηση Κοινοτικής Οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καπνοβιομηχανία “Καρέλια” κατέθεσε χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η αναθεωρημένη Οδηγία 2001/37/ΕΚ για τα προϊόντα καπνού που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μεταξύ άλλων απαγόρευση των τσιγάρων με διάμετρο μικρότερη των 7,5 χιλ.(Slims) , απαγόρευση των προϊόντων καπνού που περιέχουν μενθόλη ή άλλα αρώματα , καθιέρωση μεγάλων προειδοποιήσεων υγείας καθώς και μεγάλων απωθητικών εικόνων στα πακέτα των τσιγάρων και του καπνού για στριφτά .

Οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιφέρουν σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας στη γεωργία , τη μεταποίηση , τη βιομηχανία και το εμπόριο προϊόντων καπνού αφού θα θέσουν τον κλάδο καπνού σε σοβαρότατο κίνδυνο.

Αν υιοθετηθούν ακριβώς όπως έχουν οι προτάσεις για την αναθεώρηση της ως άνω Κοινοτικής Οδηγίας , θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις και στην Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε , που δραστηριοποιείται στην αγορά καπνικών προϊόντων από το 1888 στην Καλαμάτα και απασχολεί 460 εργαζόμενους και που μέσα στο 2012 εισέφερε στα δημόσια ταμεία 350 εκατ. € από έμμεσους και άμεσους φόρους , 6 εκατ. € στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ έφερε περισσότερα από 150 εκατ. € σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς της πωλήσεις, αφού το 84% της παραγωγής της ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ κατευθύνεται σε διεθνείς αγορές κατατάσσοντάς την μεταξύ των πρώτων εξαγωγικών επιχειρήσεων της Χώρας μας , ο δε συνολικός όγκος πωλήσεών της το 2012 σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ανήλθε σε 5,2 δισεκατομμύρια τσιγάρα.

Επειδή η επιτυχημένη είσοδος της ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ στις Ευρωπαϊκές αγορές και όχι μόνο ,κατέστη εφικτή κυρίως λόγω της πρωτοτυπίας της να λανσάρει προϊόντα τύπου Slims , δηλαδή με διάμετρο μικρότερη των 7,5 χιλ. , η τυχόν υιοθέτηση αυτού του μέτρου :

► Θα στερήσει σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
► Θα στερήσει την δυνατότητα εργασίας σε τουλάχιστον 190 – 210 άτομα , που σήμερα απασχολούνται για την παραγωγή των προϊόντων της προς τις χώρες της Ε.Ε , αλλά και την εμπορική παρακολούθηση των αγορών αυτών.
► Θα απαξιώσει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων € , οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια , αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια , για την παραγωγή αυτού του είδους σημάτων , αφού το σύνολο της παραγωγής της , παράγεται στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις της στην Καλαμάτα και ούτε ένα τσιγάρο δεν παράγεται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας.
► Είναι βέβαιο ότι σε επίπεδο αγοράς και σε ότι αφορά την ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα αντικατάστασης των σημάτων Slims με νέα σήματα αφού σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς ολικής απαγόρευσης της διαφήμισης σε όλα πλέον τα κράτη μέλη της Ε.Ε είναι πρακτικά αδύνατη η ενημέρωση για την κυκλοφορία οποιουδήποτε καινούργιου σήματος και επειδή εταιρείες σαν την ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ , λόγω του συγκριτικά μικρότερου μεγέθους τους , δεν μπορούν να ανταγωνιστούν πανίσχυρες πολυεθνικές και τα ήδη ευρέως διαδεδομένα προϊόντα αυτών, με νέα πανομοιότυπα προϊόντα .

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε ποίες ενέργειες θα προβείτε για την απόρριψη ή την αναμόρφωση της Οδηγίας 2001/37/ΕΚ που παραβαίνει τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας , προκειμένου να περιοριστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της στην Ελληνική οικονομία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη καμπή της ;

Πηγή : messinea