Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ισχυρή Μεσσηνία για τις εξαγωγές- Να γίνουν πράξη τα λόγια και οι ημερίδες

Σε ισχυρή εξαγωγική δύναμη αναδεικνύονται τα αγροτικά προϊόντα, συμμετέχοντας με ποσοστό 25,5% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Το 2011 εξαγωγές ξεπέρασαν το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ στόχος για το 2013 αποτελεί το 13% του ΑΕΠ. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων σε διημερίδα «Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρία Καρέλια στο συγκρότημα Costa Navarino στη Μεσσηνία, για την προώθηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Στο συνέδριο που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα με συναντήσεις be to be, ενδιαφέρον προκάλεσαν οι επισημάνσεις ομιλητών, ανάμεσά τους του Ι. Χαλικιά από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, που προσδιόρισε τις εξαγωγές του 2011 στα 4,1 δισ. ευρώ, χωρίς τα πετρελαιοειδή. Ο ίδιος ανέφερε, ότι ανάμεσα σε 25 χώρες, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές.

Συγκεκριμένα, είναι ο πρώτος προμηθευτής 43 αγροτικών προϊόντων σε 12 χώρες, ο δεύτερος 19 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τρίτος 23 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τέταρτος 22 προϊόντων σε 14 χώρες και ο τέταρτος 22 προϊόντων. Στο ξεκίνημα του συνεδρίου ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος, αναφέρθηκε στο όραμα του καπετάν Βασίλη για την ανάπτυξη της περιοχής της Μεσσηνία σε όλους τους τομείς, τονίζοντας ότι στόχος του Ιδρύματος είναι να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο ποιότητας στις υπηρεσίες και στα αγροτικά προϊόντα.

Ο Ξενοφών Κάππας γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα παρόλο που στην πλειοψηφία τους είναι υψηλής ποιότητας, ωστόσο δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τις δυνατότητες διείσδυσής τους στις ξένες αγορές. Από το Ίδρυμα των Γ. και Β. Καρέλια, η πρόεδρος του Ιδρύματος Βικτωρία Καρέλια, δήλωσε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε προσπάθειες που στοχεύουν στο όφελος του τόπου, εκφράζοντας την επιθυμία να ενημερωθούν όπως πρέπει οι αγρότες της Μεσσηνίας για να εξάγουν επιτυχώς τα προϊόντά τους. Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Καρέλια, Α. Καρέλιας ανέλυσε επιτυχημένες πρακτικές για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων.

Στη διημερίδα παρόντες ήταν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι οποίοι τόνισαν στους χαιρετισμούς τους τη μεγάλη σημασία που έχουν για την Ελληνική Οικονομία οι εξαγωγές και η ανάπτυξη των αγροτικών προϊόντων. Οι εισηγητές της πρώτης ημέρας αναφέρθηκαν στις πολιτικές και στο πλαίσιο διακίνησης των προϊόντων, στην ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων και στα μερίδια αγοράς που διατηρούν στις χώρες της ΕΕ αλλά και διεθνώς.


Πηγή : radio 936