Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Επιστολή Π. Αλευρά για να μην γίνουν ψεκασμοί στα εσπεριδοειδή

Για να προστατευτούν τα μελίσσια που πηγαίνουν στα άνθη των εσπεριδοειδών

Επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Αναστάσιο Χειβιδόπουλο με θέμα: «Αποφυγή ψεκασμών στο στάδιο ανθοφορίας των εσπεριδοειδών», απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς. Όπως εξηγεί στην επιστολή του, χιλιάδες μελισσοσμήνη μεταφέρονται στην Αργολίδα το επόμενο διάστημα. Έτσι σε περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίος ο ψεκασμός θα πρέπει να ενημερωθούν οι μελισσοκόμοι για να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Εν όψει της αναμενόμενης έναρξης της ανθοφορίας των εσπεριδοειδών κατά το επόμενο δεκαήμερο στις περιοχές καλλιέργειας της Περιφερειακής Ενότητας αρμοδιότητάς σας, σας διαβιβάζουμε την επιστολή του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Αρκαδίας- Μεσσηνίας (Σ.Ε.Μ.Α.Μ), σύμφωνα με την οποία τις επόμενες μέρες, με την έναρξη της ανθοφορίας των εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής της Αργολίδας και μέχρι τα μέσα Μαΐου, μεταφέρονται χιλιάδες μελισσοσμήνη, απ’ όλα τα μέρη της Πελοποννήσου.

Συνεκτιμώντας τις ανάγκες για φυτοπροστασία στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, παρακαλούμε όπου δεν είναι εφικτή η απαγόρευση ψεκασμών, να γίνουν από την καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία δηλαδή τη ΔΑΟΚ της Π.Ε. Αργολίδας, συστάσεις για την εφαρμογή των απολύτως αναγκαίων επεμβάσεων, με προτεινόμενα σκευάσματα που σύμφωνα με τη σήμανση της ετικέτας τους, δεν είναι επικίνδυνα ή τοξικά για τις μέλισσες, με την προϋπόθεση σχολαστικής τήρησης των οδηγιών χρήσης, των υποδεικνυόμενων περιορισμών ή και απαγορεύσεων. Παρακαλούμε επίσης για την έγκαιρη ενημέρωση των μελισσοκόμων, προκειμένου αυτοί να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους από τις ευρισκόμενες σε φάση ανθοφορίας, καλλιέργειες εσπεριδοειδών, σε περίπτωση ανωτέρας ανάγκης εφαρμογής ψεκασμών.

Λόγω της σημαντικής οικονομικής διάστασης που ενέχει ο κλάδος της μελισσοκομίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και εκ του γεγονότος της θετικής συνέργειας που υπάρχει ανάμεσα στη δραστηριοποίηση στον κλάδο της μελισσοκομίας και την παραγωγή εσπεριδοειδών ως απόρροια του σπουδαίου ρόλου των μελισσών στην καρπόδεση, ζητάμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος».


Πηγή : pelops news