Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Σκουπίδια: Μεγάλο το κόστος μεταφοράς τους εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου Ερωτήσεις και Ενημέρωση από Δήμαρχο


Για μια σοβαρή εξέλιξη σχετικά με τα σκουπίδια ενημέρωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας όπου όπως δήλωσε, μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπήρξε άμεση σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ και αποφασίστηκε το άμεσο κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ.
Θα μας επιβληθεί η μεταφορά των σκουπιδιών από όλη την ........

Πελοπόννησο σε αδειοδοτημένους ΧΑΔΑ εκτός περιφέρειας Πελοποννήσου και με δαπάνες των Δήμων.
Αφού έκανε μια ανάλυση στο Θέμα κατέληξε ότι τους κανόνες μεταφοράς των σκουπιοδιών την έχει η περιφέρεια και με βάση το νομικό πλαίσιο κάτι το οποίο ο Περιφερειάρχης πελοποννήσου με συνέντευξη του έριξε το μπαλάκι στους δήμους, και ο θεός να βαλει το ΄χερι του όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Τριφυλίας.

Ο Επικεφαλής της Ελασσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης είπε ότι οι κυβερνήσεις εχουν κανει το θέμα μπαλάκι. Από την Περιφέρεια στους Δήμους και το αντίστροφο.
Ο λαός πρέπει αν ρίξει όλα αυτά τα μπαλάκια στα κεφάλια των κυβερνώντων και επέρριψε ευθύνες στους Δήμους γιατί η συζήτηση για τα σκουπίδια ενώ γίνεται επί δυο χρόνια, ουδέποτε έγινε τίποτα.
Ο Σωτήρης Μπακούρος επεσήμανε ότι το θέμα τωβν σκουπιδιών είναι πολύ μεγάλο και θα παιχτεί χοντρό φαγοπότι με την υπόθεση αυτή.
Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Κατσαργύρης είπε οτι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει από την αρχή το θέμα της ανακλύκλωσης και επεσήμανε ότι αν το θέμα αυτό είχε λειτουργήσει, τότε θα είχαμε εξοικονομήσει πολύ πετρέλαιο από τις συνεχείς κινήσεις των απορριμματοφόρων.
Εθεσε θέμα με την υπόθεση κατασχέσεων από εργολάβους προς τον Δήμο, λέγοντας ότι όταν ένας πολίτης απευθύνει ερώτημα σε μια υπηρεσία, η τελευταία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.
Και τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί προτιμούνται ξανά και ξανά οι εργολάβοι που έχουν προβεί σε κατάσχεση κατά του Δήμου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος από τους Γαργαλιάνους Γιάννης Καλκαβούρας, μίλησε για την άμεση επίπτωση του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια αν δεν μειωθεί ο όγκος τους. Εχουν παρθεί αποφάσεις για τα σκουπίδια. Τι έγιναν; αναρρωτήθηκε ο κ. Καλκαβούρας.
Εθεσε θέμα ασφάλειας μαθητών Δημοτικού στο 1ο Δημοτικό Γαργαλιάνων και ζήτησε από τον Δήμο να γίνει παρέμβαση για να αποκατασταθούν τα πλακάκια που γλιστράνε με κίνδυνο σωματικής ακεραιότητας των μαθητών. Εθεσε ερωτήματα για τον Σύνδεσμο ύδρευσης Τέλος Άγρας και τα χρέη που υπάρχουν προς αυτόν από άλλους δήμους.

Ο Σαράντος Κουκούμης Εθεσε θέμα για το ΑΙΦ και ζήτησε από τον Δήμαρχο να μάθει τι έχει γίνει με αυτό καθώς και αν ε΄χει γίνει μια έρευνα για την κατάνταια του. Ο Γιάννης Φιλντίσης αναφέρθηκε στην χθεσινή (προχθεσινή) δεντροφύτευση που έκανε το Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας στο δάσος της Ελαίας και έθεσε θέμα για την πανετλή έλλειψη εκπροσώπου του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ύδρευσης Γαργαλιάνων "Καπετάν Τέλος Άγρας" καλλίνικος Κυριακουλόπουλος απαντώντας στον κ. Καλκαβούρα είπε οτι οι οφειλές άγγιξαν τα 144 χιλιάδες ευρώ που οφείλουν ο Δήμος Τριφυλίας, ο Δήμος Πύλου Νέστορος και ο Δήμος Μεσσήνης και επιμέρους τα ποσά είναι Δήμος Τριφυλίας για το 2011 και 2012 οφείλει 81.000 ευρώ, ο Δήμος Πύλου Νέστορος για το 2011 και 2012 οφείλει 47 χιλιάδες ευρώ, ενω για τα ίδια έτη ο Δήμος Μεσσήνης οφείλει 5.000 ευρώ.

Δείτε το σχετικό Video 




Απαντώντας ο Δήμαρχος στα ερωτήματα που τέθηκαν είπε ότι είχαν γίνει εξαντλητικές συζητήσεις για την χωροθέτηση του Μπαλοποιητή, κάτι που τελικά δεν προχωράει. Και αναφέρθηκε στην τωρινή πρόταση για κεντρική διαχείριση σκουπιδιών. Για την ανακύκλωση είπε οτι δεν ξέρει κατα πόσο μπορεί αν ξαναρχίσει. Εϊναι σωστό να γίνει, και θα πρέπει να ξαναξεκινήσει το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει εκτιμώμενο κόστος.

Στο θέμα των σχολείων το έχει αναλάβει η τεχνική υπηρεσία για να διορθωθούν τα πλακάκια, και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν προβλήματα που κληρονομήσαμε ή και που έγιναν τώρα με μια μονοκοντιλιά να διορθωθούν. Για τον Βιολογικό Γαργαλιάνων είπε ότι θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη για το θέμα μέσα στην εβδομάδα. Για τους δρόμους της Κυπαρισσίας είπε ότι δεν το επέτρεψε ο καιρός να προχωρήσει το έργο. Για την δεντροφύτευση και την παντελή έλλειψη εκπροσώπου του Δήμου είπε ότι του έτυχε μια έκτακτη υπόθεση και δεν μπόρεσε να πάει.
Για το ΑΙΦ είπε ότι είναι μεγάλη περιπέτεια. Ξεκίνησε το 1991 με την ίδρυση του. Το 1994 χτίστηκα το κτήριο με LEADER. Το 1995 έγινε προκήρυξή για την προμήθεια εξοπλισμού μέσω LEADER. Το 1998 μισθώθηκε σε ιδιώτες και λειτούργησε από το 1998 έως το 2004.
Το 2004 το εγκατέλειψαν οι ιδιώτες, πήραν τεχνογνωσία, δεν ξέρουμε αν πήραν και τίποτε άλλο και άνοιξαν στην Καλαμάτα δικό τους κέντρο.
Το 2006 ο χώρος δώθηκε σε εργολάβο να το καθαρίσει, το 2007 εγκαταστάθηκε ο έργολάβος πόυ εκανε το δίκτυο ύδρευσης Φιλιατρών Ακολούθως ο χώρος παραχωρήθηκε από τον δήμο για συγκέντρωση των πλαστικών από τα καρπούζια, Το 2008 κατασκευάστηκε το ειδικό σχολείο δίπλα. Το 2009 Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον απο ένα Γεωπόνο που έδειξε ενδιαφέρον αν το μισθώσει, δεν εμφανίστηκε και εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια. Έγινε διάρρηξη στο ΑΙΦ και το λεηλατήσανε, το 2011 ομάδα μηχανικών του Δήμου είδαν που μένουν εκεί αλλοδαπούς που το είχαν καταλάβει και από πέρσι το καλοκαίρι κοιμάται εκεί ένας Φιλιατρινός για να το φυλάει και να μην μπουν αλλοδαποί.

Παρακολουθείστε το σχετικό Video 




Πηγή : filiatranews