Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η απορροφητικότητα των έργων του ΕΣΠΑ

Πά­νω α­πό το μέ­σο ό­ρο των χω­ρών της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης πα­ρα­μέ­νει το πο­σο­στό α­πορ­ρό­φη­σης των κον­δυ­λί­ων του Ε­ΣΠΑ, ε­νώ πα­ράλ­λη­λα βελ­τι­ώ­νε­ται η ε­πί­δο­ση της χώ­ρας μας σε σύγ­κρι­ση με τις άλ­λες χώ­ρες της Ε­Ε, κα­θώς δι­ευ­ρύ­νε­ται η α­πό­στα­ση της Ελ­λά­δας α­πό το μέ­σο ό­ρο της Ε­Ε.Σύμ­φω­να με τα στοι­χεί­α της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής στις αρ­χές Α­πρι­λί­ου 2013 το πο­σο­στό α­πορ­ρό­φη­σης των κον­δυ­λί­ων α­πό τη χώ­ρα μας δι­α­μορ­φώ­θη­κε σε 56,7 % έ­ναν­τι 49,2 % του Κοι­νο­τι­κού μέ­σου ό­ρου. Δη­λα­δή η ε­πί­δο­ση της χώ­ρας μας ή­ταν 7,5 μο­νά­δες υ­ψη­λό­τε­ρη α­πό τον μ.ο. της Ε­Ε. Η δι­α­φο­ρά αυ­ξή­θη­κε κα­τά 1,5 μο­νά­δα σε σχέ­ση με το Φε­βρουά­ριο ο­πό­τε η α­πό­στα­ση ή­ταν έ­ξι πο­σο­στια­ίες μο­νά­δες (55 % για την Ελ­λά­δα έ­ναν­τι 49 % της Ε­Ε).

Με την ε­πι­τά­χυν­ση των α­πορ­ρο­φή­σε­ων η Ελ­λά­δα κα­τα­τάσ­σε­ται στην 8η θέ­ση με­τα­ξύ των «27» ε­νώ το Φε­βρουά­ριο βρι­σκό­ταν στην 13η θέ­ση. Η πρό­ο­δος στην α­ξι­ο­ποί­η­ση των Κοι­νο­τι­κών χρη­μα­το­δο­τή­σε­ων α­να­μέ­νε­ται να ε­πι­τα­χυν­θεί τους ε­πό­με­νους μή­νες, με την α­πλού­στευ­ση των δι­α­δι­κα­σι­ών α­πορ­ρό­φη­σης των κον­δυ­λί­ων, την ε­πα­νεκ­κί­νη­ση των με­γά­λων έρ­γων, την ε­φαρ­μο­γή των προ­γραμ­μά­των υ­πο­στή­ρι­ξης των μι­κρο­με­σαί­ων ε­πι­χει­ρή­σε­ων, κ.α. Σε κοι­νή τους δή­λω­ση ο υ­πουρ­γός Α­νά­πτυ­ξης, Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, Υ­πο­δο­μών, Με­τα­φο­ρών και Δι­κτύ­ων Κω­στής Χα­τζη­δά­κης και ο υ­φυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Βιρ­βι­δά­κης ε­πι­ση­μαί­νουν τα ε­ξής:

«Το Ε­ΣΠΑ φυ­σι­κά δεν εί­ναι πα­νά­κεια. Εί­ναι ω­στό­σο έ­να ση­μαν­τι­κό ερ­γα­λεί­ο που πρέ­πει να το α­ξι­ο­ποι­ή­σου­με με τον κα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό τρό­πο. Πα­ρά τις αν­τί­ξο­ες συν­θή­κες και τα προ­βλή­μα­τα που αν­τι­με­τω­πί­ζει το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα (εγ­γυ­η­τι­κές, ρυθ­μοί χο­ρή­γη­σης δα­νεί­ων κλπ), η πρό­ο­δος στην α­πορ­ρό­φη­ση των Κοι­νο­τι­κών κον­δυ­λί­ων εί­ναι εμ­φα­νής. Υ­πάρ­χει βελ­τί­ω­ση τό­σο στο πο­σο­στό α­πορ­ρό­φη­σης ό­σο και στην κα­τά­τα­ξη της χώ­ρας μας σε σχέ­ση με τις άλ­λες χώ­ρες – μέ­λη. Συ­νε­χί­ζου­με την προ­σπά­θεια με με­γα­λύ­τε­ρη έν­τα­ση, για­τί ο φε­τι­νός στό­χος εί­ναι α­κό­μη πιο δύ­σκο­λος αλ­λά κυ­ρί­ως ε­πει­δή οι α­νάγ­κες της οι­κο­νο­μί­ας εί­ναι με­γα­λύ­τε­ρες».


Πηγή : sinaia news