Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Φιλιατρά: Με αισιοδοξία βλέπουν οι παραγωγοί κηπευτικών την περίοδο του Πάσχα

Ανακάμπτουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές των κηπευτικών και ιδιαίτερα του αγγουριού που τις προηγούμενες εβδομάδες είχε πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι παραγωγοί τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Πρέβεζα και την Κρήτη αναμένουν με αισιοδοξία την περίοδο του Πάσχα όπου παραδοσιακά (από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Μεγάλη Πέμπτη) η ζήτηση αυξάνεται και οι τιμές ανεβαίνουν.

Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση, η τιμή στην ντομάτα κυμαίνεται στο 1 ευρώ το κιλό (λίγο πιο χαμηλά στην Κρήτη), στο αγγούρι 60 λεπτά το ζευγάρι ενώ στις πιπεριές, η τιμή διαμορφώνεται στα 90 λεπτά/κιλό.

Ο Χρήστος Λυγγουνός, παραγωγός από τα Φιλιατρά αναφέρει:

«Μέχρι τώρα οι τιμές στο αγγούρι δεν πήγαιναν πολύ καλά αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν πάλι μια ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, η τιμή για εξαγωγή στην Βουλγαρία είναι στα 55 με 60 λεπτά/κιλό το ζευγάρι ενώ στην Ελλάδα η τιμή για το ζευγάρι κυμαίνεται στα 40 λεπτά/κιλό».

Σχετικά με την πορεία της παραγωγής υπογραμμίζει ότι:

«σε σχέση με άλλες χρονιές είναι μπροστά και τα φυτά είναι πιο αναπτυγμένα. Ενόψει Πάσχα είμαστε αισιόδοξοι διότι είναι αργά και θεωρούμε ότι ίσως και τα κρητικά προϊόντα θα είναι λιγότερα. Επίσης, λόγω του καλού καιρού τον Μάιο θα υπάρχει μια ζήτηση αφού θα ξεκινήσει ο τουρισμός στα νησιά. Τον Μάιο μάλιστα θα βρισκόμαστε στην κορύφωση της παραγωγής μας αφού και τα πιο όψιμα θερμοκήπια θα έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή.

Επίσης ξεκίνησε σιγά – σιγά και η παραγωγή ντομάτας στα Φιλιατρά. Στην λαχαναγορά της Αθήνας οι παραγωγοί πωλούν μέχρι 1,40 ευρώ το κιλό τα μονόσειρα τελάρα (καθαρά για τον παραγωγό περίπου στα 80 λεπτά/κιλό). Το καλό και για την ντομάτα είναι ότι υπάρχει ζήτηση για εξαγωγή στην Βουλγαρία οπότε θα κάνουμε και αρκετές εξαγωγές».

agrotypos


Πηγή : filiatra net