Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Υπέρβαση του προϋπολογισμού και ισχυρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας

Ισχυρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας προκύπτει από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι προχθες, 8 Απριλίου, οπότε έληξε η προθεσμία υποβολής. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 6.954 προτάσεις ύψους 217.392.249 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) της δράσης ήταν 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ο προϋπολογισμός υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερες από πέντε φορές.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 18-64 ετών, άνεργες ή απειλούμενες από ανεργία (π.χ. έχουν κλείσει την επιχείρησή τους ή εργάζονται σε επιχείρηση που έχει υπαχθεί στο άρθρο 99, κ.α.) προκειμένου να προχωρήσουν σε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στις προτάσεις που θα επιλεγούν θα δοθεί επιχορήγηση ύψους 10.000-20.000 ευρώ για την κάλυψη του 100% ισόποσων επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών για μέγιστο διάστημα 18 μηνών. Προβλέπεται επίσης δυνατότητα καταβολής επιπλέον 12.000 ευρώ για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους, αν η επιχείρηση δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με προσλήψεις ανέργων.

Επιλέξιμες για ενίσχυση δαπάνες στο πλαίσιο του προγράμματος είναι:

  • Λειτουργικές δαπάνες επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δαπάνες ίδρυσης, δαπάνες παροχής υπηρεσιών νομικής και λογιστικής υποστήριξης, έξοδα προβολής κλπ.).
  • Ασφαλιστικές εισφορές του επιχειρηματία (στον κύριο φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης).
  • Δαπάνη παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου.
  • Δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών από συμβούλους για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου.
  • Δαπάνες κατάρτισης του δικαιούχου επιχειρηματία ή / και του νεοπροσλαμβανόμενου (ανέργου / άνεργης ή απειλούμενου / -ης από ανεργία) σε πιστοποιημένο φορέα επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Ετήσιο μισθολογικό κόστος (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών) που θα προκύψει από τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας.

Σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος, οι προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να κατατεθούν και σε έντυπη μορφή στους κατά τόπους εταίρους του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΕΠΑΕ) έως την ερχόμενη Δευτέρα 15 Απριλίου).


Πηγή : messinia portal