Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

«Διαχείριση Έργων ΕΣΠΑ στην Υγεία» από την ομάδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Ως ουσιαστική, «διαφωτιστική» και πολύ χρήσιμη χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές και τα μέλη του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας η συμμετοχή, η παρουσίαση και η ανάλυση από την ομάδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας του θέματος «Διαχείριση Έργων ΕΣΠΑ στην Υγεία».

Την Παρασκευή 5/4/2013, μπροστά σε ένα πολυάριθμο ακροατήριο, απαρτιζόμενο από στελέχη του Υπουργείου Υγείας, των Νοσοκομείων της χώρας, Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών αλλά και διευθυντικών στελεχών μεγάλων πολυεθνικών και εγχώριων εταιριών του κλάδου Υγείας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ.Γιώργος Μπέζος και οι συνεργάτες του κ.Γιάννης Θεοδωρακόπουλος –υπεύθυνος Βιοϊατρικής- και κ.Αθανασία Αγγελή –υπεύθυνη Τμήματος Προμηθειών- είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία αλλά και τον τρόπο δουλειάς που ακολουθείται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας συνέπεια των οποίων αποτελούν η ικανότητα αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, ο μεγάλος αριθμός ενταγμένων πράξεων και οι υψηλοί δείκτες απορροφητικότητας.

Τα στελέχη του Νοσοκομείου Καλαμάτας παρουσίασαν αναλυτικά το σύνολο των ενταγμένων πράξεων στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, είτε αφορούν προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, είτε παρεμβάσεις στην Α΄ θμια Φροντίδα Υγείας, είτε προτάσεις στο Τομέα της Ψυχικής Υγείας, είτε στην Ψηφιακή Σύγκλιση, είτε στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

Εστιαζόμενοι κυρίως στο θέμα του συντονισμού και της οργάνωσης που αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση και το θεμέλιο λίθο για την αποτελεσματική διαχείριση του θέματος, κατέθεσαν στο ακροατήριο έναν απλό, κατανοητό και κωδικοποιημένο οδηγό βημάτων-στάδια, βάση του οποίου στηρίζεται το όλο εγχείρημα.

Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στο Τομέα της Υγείας χρόνια τώρα συναντά μια αδυναμία και μια δυσκαμψία με αποτέλεσμα πανελλαδικά ο δείκτης να κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά μόλις στο 6%-7%.

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως, έκαναν εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν για το Νοσοκομείο Καλαμάτας από το Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Πανεπιστημιακό Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής κ.Νίκο Παλληκαρράκη που το χαρακτήρισε ως «φωτεινό παράδειγμα» στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ καθώς επίσης του Προέδρου του Συνεδρίου και στελέχους του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού κ.Βασίλη Γκέργκη και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΕΚΕΒΥΛ κ.Γιώργου Παππού, ότι πρόκειται για ένα Νοσοκομείο που αποτελεί την εξαίρεση στο «μαύρο» κανόνα που θέλει το ΕΣΥ να μην μπορεί χρόνια τώρα να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Με αφορμή τη συμμετοχή του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ο Διοικητής κ.Γιώργος Μπέζος δήλωσε:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Νοσοκομείο μας αλλά και για όλους τους συνεργάτες μου, να δεχόμαστε πρόσκληση σε ένα τέτοιο Συνέδριο προκειμένου να παρουσιάσουμε τον τρόπο και την εμπειρία μας για τα αξιόλογα αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει στο κρίσιμο θέμα της αξιοποίησης και της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ.

Πραγματικά, αν αναλογιστούμε ότι ένα σχετικά μικρό επαρχιακό Νοσοκομείο με υπο-στελεχωμένα αρκετά εμπλεκόμενα στο θέμα τμήματα καταφέρνει να πρωταγωνιστεί, εκεί που χρόνια τώρα υστερεί ο Τομέας της Υγείας, αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία και την μεγάλη σημασία αυτής της προσπάθειας.

Από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε για ακόμα μια φορά ότι με τους ίδιους ρυθμούς θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά και ακόμη αλλά όχι την πολυτέλεια του χρόνου. Οι καιροί είναι οικονομικά δύσκολοι και οι ευκαιρίες μοναδικές.

ΜΠΡΑΒΟ σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου -ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό. Σε αυτούς και μόνο σε αυτούς ανήκουν τα συγχαρητήρια».


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πηγή : messinia portal