Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Εντατικές οι εργασίες στα ασκέρια των σαϊτολόγων για το σαϊτοπόλεμο της Λαμπρής

ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΠΑΡΟΥΤΙ

Μέρα με τη μέρα όσο πλησιάζουμε προς τη Λαμπρή, στα ασκέρια τους αρχίζουν να προσέρχονται όλο και περισσότεροι που στρώνονται στη δουλειά. Οι σαϊτολόγοι μπαίνουν στην τελική φάση για την προετοιμασία των σαϊτών τους. Σήμερα κάλεσαν τον κόσμο να μην χάσει την αναβίωση του εθίμου…

Το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, οι σαϊτολόγοι και ο πρόεδρος της Φάρις, Νίκος Μπασακίδης μίλησαν για τη λαϊκή και ιστορική σημασία αυτού του εθίμου, που θα αναβιώσει την Κυριακή, στο γήπεδο των Σφαγείων στη δυτική παραλία, στις 7:30 το βράδυ.

Φέτος στο σαϊτοπόλεμο θα λάβουν μέρος οκτώ μπουλούκια. Είναι οι «Πρωτοπόροι του Άγιο-Σίδερη» με καπετάνιους τον Κώστα Σωτηράκο και το συνονόματο ανιψιό του, το «Κρυφό Σχολειό» από τη Ράχη με καπετάνιο τον Σπύρο Ζησιμάτο, ο «Νικηταράς» από τη Ράχη με καπετάνιο τον Γιάννη Βαρελά, το «Κούγκι» από τον Αϊ-Γιάννη με καπετάνιο τον Χρήστο Σαμιώτη, οι «Σαλπιγκτές Πετάλου» με καπετάνιο τον Γιώργο Γεωργόπουλο, η «Φυτειά» με καπετάνιους τον Σοφοκλή Μάρκου και τον Γιάννη Καραβλίτη, το μπουλούκι του Κωνσταντίνου Μπουρδέκα και το μπουλούκι «Αλί Τσεκούρας», από την Αιθαία, με καπετάνιο τον Νίκο Τσικούρη.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος του μπουλουκιού «Κούγκι», Τάσος Παναγιώταρος, που σημείωσε ότι ο σαϊτοπόλεμος θα ξεκινήσει με την «πιτσιρικαρία» που θα ρίξει «παιδικές» σαΐτες και θα ακολουθήσουν τα μπουλούκια. Επεσήμανε ότι κάθε μπουλούκι θα έχει οκτώ μέλη και κάθε ένα θα ρίξει από 5 με 6 σαΐτες.

Πάντως οι σαϊτολόγοι, που δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη στήριξη του Δήμου, σημειώνουν ότι το μπαρούτι που τους διατέθηκε για τις σαΐτες είναι σε μικρότερη ποσότητα από αυτή που χρειάζονται. Ειδικότερα ανέφεραν ότι διατέθηκαν σε κάθε μπουλούκι από 30 κιλά, ενώ στο παρελθόν τους δινόντουσαν μέχρι και 120 κιλά! Όπως τόνισαν, με τόσο μικρή ποσότητα αφενός «δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που θα έρθει να παρακολουθήσει την αναβίωση του εθίμου» και αφετέρου «δεν μπορούμε να φωνάξουμε κόσμο, νέους ιδίως, ώστε να ενταχθούν στα μπουλούκια μας. Και είναι ανάγκη να έρθει κόσμος στα μπουλούκια διαφορετικά στο μέλλον δεν θα υπάρχουν άτομα να συνεχίσουν το έθιμο».

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal