Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Νέα λουκέτα φοβάται ο εμπορικός κόσμος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΕ εγρήγορση παραμένει ο εμπορικός κόσμος της Κυπαρισσίας εξαιτίας των υψηλών ενοικίων που δημιουργούν σοβαρές αναταραχές στην αγορά με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα λουκέτα. Ήδη την Τρίτη στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας τέθηκε σε ακροαματική διαδικασία η προσφυγή επαγγελματιών με 2 καταστήματα για την μείωση ενοικίου που δεν αποδέχεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και αναμένεται σε 2 μήνες περίπου η έκδοση δικαστικής απόφασης από τα δικαστήρια. Η έμπορος Δέσποινα Ασημακοπούλου μιλώντας στο www.kyparissianews.comπου διατηρεί κατάστημα περισσότερα από 20 χρόνια τόνισε για το θέμα αυτό ότι αδικαιολόγητα υπάρχουν στην πόλη υψηλά ενοίκια τα οποία λειτουργούν αρνητικά σε επαγγελματίες που θέλουν να επιβιώσουν με χρήματα τα οποία δεν βγαίνουν σε καμία περίπτωση. Πρόσθεσε ότι μετά τις μεγάλες μειώσεις ο κόσμος ζητάει από τα καταστήματα μόνο πληροφορίες και όχι για ψωνίσουν οπότε "κάνουμε αγώνα επιβίωσης μέχρι να χορέψουμε το χορό του Ζαλλόγου".

Υπογράμμισε ότι η ζωή και η τοπική κοινωνία αποτελεί κύκλο καθώς όταν κλείνουν μαγαζιά τότε δημιουργείται αρνητικό ρεκόρ, ενώ προβληματίστηκε από όσους δεν αντικρίζουν την πραγματικότητα. Εξήγησε ότι είναι 50 ετών και είναι υποχρεωμένη να εργαστεί 15 χρόνια για σύνταξη. Μίλησε για μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ πληθυσμού και ενοικίων, ενώ θεώρησε αδικαιολόγητη την φούσκα μετά το 2007 όταν διαφαινόταν ο όγκος της οικονομίας που άρχισε να μειώνεται. Επισήμανε ότι έχει καταστήματα που έχουν υποστεί τεράστια μείωση τζίρου ενώ έφερε ως παράδειγμα την μείωση ακόμα και του ψωμιού σε μεγάλο βαθμό και θεωρεί αδικαιολόγητο να ζητούν ιδιοκτήτες τα ίδια ποσά ενοικίου όπως πριν την κρίση. Είπε ότι θέλει τη συμπαράσταση του εμπορικού κόσμου που λειτουργεί ως αλυσίδα, καθώς μια θετική έκβαση της υπόθεσης θα βοηθήσει όλη τη Μεσσηνία.


ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Να τονίσουμε ότι στην υπόθεση κατέθεσε ως μάρτυρας ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου ο οποίος δήλωσε στο Radio Kyparissia 936, ότι το θέμα μείωσης ενοικίων έχει τεθεί πολλές φορές από τον Εμπορικό κόσμο με καθημερινή μείωση καταστημάτων που διαπιστώνει το τελευταίο καιρό. Υπογράμμισε ότι η κρίση συνεχίζει να έχει παρενέργειες ενώ απεύθυνε έκκληση στους ιδιοκτήτες ακινήτων να νιώσουν την αγωνία των εμπόρων που περνούν δύσκολα. Έφερε ως παράδειγμα την μείωση κοινού στην πόλη λόγω των λουκέτων σε υπηρεσίες όπως η Εφορία με αποτέλεσμα να λείπουν χρήματα από την τοπική οικονομία. Για τα υψηλά ενοίκια ζήτησε να υπάρξει λογική καταμέτρηση της κατάστασης καθώς η περιοχή μας παλιότερα θεωρείτο ακριβή πόλη αλλά αποτελούσε μύθο καθώς εκτίμησε ότι οι τιμές πώλησης μειώθηκαν ενώ τα ενοίκια διατηρήθηκαν υψηλά με το κόστος να επωμίζονται οι έμποροι και παλιότερα οι καταναλωτές.

Παράλληλα είπε ότι ζήτησε η ΕΣΕΕ να κεφαλαιοποιηθούν τα χρέη των εμπόρων στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς υπάρχουν έμποροι που για ένα χρόνο δεν έχουν πληρώσει ΤΕΒΕ με αποτέλεσμα να μπουν σε ρύθμιση. Ωστόσο επισήμανε ότι την ίδια ώρα που οι έμποροι καταβάλουν 30 ευρώ το μήνα για το ταμείο αλληλεγγύης σε συναδέλφους τους οι περισσότεροι δεν μπορούν να πάρουν το βοήθημα και να το αξιοποιήσουν διότι τους υποχρεώνει η πολιτεία να έχουν πληρώσει προηγουμένως τις οφειλές τους οπότε αποτελεί δώρο άδωρο. Τέλος επέκρινε τις στρεβλώσεις που διατηρούνται στην αγορά προβλέποντας να υπάρξουν νέες παρενέργειες από την κατάσταση που οδηγεί τους εμπόρους που υπέστησαν όλες τις συνέπειες της κρίσης δεν εισπράττει το κοινωνικό όφελος που του αναλογεί...


Πηγή : radio 936