Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ο Τατούλης δεν έδωσε λύση για το λιμάνι Κυπαρισσίας

Την δυσκολία που υπάρχει να βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, αναγνώρισε χθες από την Κυπαρισσία, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος επισκέφθηκε το τμήμα του λιμανιού που έχει καταρρεύσει. Μπορεί από όλους να αναγνωρίστηκε η σημασία που έχει το λιμάνι όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλη την Περιφέρεια, ωστόσο τονίστηκε πως δεν είναι εύκολο να βρεθεί η πηγή χρηματοδότησης του έργου.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του δημάρχου Κώστα Κόλλια, ο οποίος είπε ότι "περιμένουμε να ακούσουμε από τα πλέον επίσημα χείλη πού βρίσκεται η όλη διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών του λιμανιού. Ενα λιμάνι που αποτελεί την μοναδική πύλη ολόκληρης της περιοχής προς τη Μεσόγειο".

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια με την δημοτική αρχή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και ότι το λιμάνι είναι ένα καινούργιο πρόβλημα στα τόσα έργα που παρέλαβαν και τα οποία έχουν καταρρεύσει. Συμπλήρωσε πως μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα έχουν την μελέτη στα χέρια τους, σημειώνοντας πως στην δική τους σπουδή είναι να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν και την λεγόμενη τρίτη φάση στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, το οποίο έχει στρατηγική θέση.

Οσον αφορά την χρηματοδότηση του έργου επισήμανε: «Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να εντάξουμε στο τρέχον πρόγραμμα το λιμάνι. Δεν είναι εύκολο πράγμα καθότι τα έργα που είχαν εκτελεστεί ήταν ενταγμένα σε κοινοτικά προγράμματα και είναι πολύ δύσκολο ως ακατόρθωτο οι ίδιες εργασίες να ενταχθούν πάλι σε κοινοτικό πρόγραμμα. Προσπαθούμε να βρούμε την τεχνική για να δούμε τελικά πώς θα χρηματοδοτήσουμε την επισκευή, την διόρθωση, αλλά και την δημιουργία της τρίτης φάσης στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να σταματήσουμε πλέον την καταστροφή των καιρικών φαινομένων πάνω σε μια υποδομή που είναι απολύτως αναγκαία». Και σημείωσε, απαντώντας στο διαρκές ερώτημα -όπως είπε- που θέτει η στείρα αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Εμείς σε δύσκολους καιρούς έχουμε φροντίσει να βρίσκουμε χρήματα παρόλο που η κεντρική κυβέρνηση και τα υπουργεία δεν έχουν καμία δυνατότητα να μας βοηθήσουν αυτή την δύσκολη περίοδο».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις ευθύνες για το λιμάνι, ανέφερε πως παγιωμένη θέση τους είναι ότι όλα αυτά τα θέματα πηγαίνουν στο φυσικό τους δικαστή, σημειώνοντας πως δεν θα επιτρέψουν λαϊκά δικαστήρια που στηρίζουν επικοινωνιακές ανάγκες πολιτικών που δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος της ευθύνης και του θεσμικού τους ρόλου.

Σχετικά με ερώτημα που τέθηκε για το από πού θα υπάρξει χρηματοδότηση, είπε πως το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αξιοποιήσουν τις δικές τους ικανότητες και δυνατότητες στην διαχείριση των χρηματοδοτικών τους εργαλείων, χωρίς να είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να πει σε ποιο πρόγραμμα θα το εντάξει.

Να σημειώσουμε ότι τον κ. Τατούλη συνόδευαν οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Παναγιώτης Αλευράς και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, ενώ παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος έργων του Δήμου Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαμπαζιώτης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας Κώστας Ροϊλός, ο οποίος εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών και την ολοκλήρωση του λιμανιού ζήτησε να ανοίξει και ο φάκελος όλου του έργου από την αρχή.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online