Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Οι ελλείψεις είναι σοβαρές στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Εξώδικη διαμαρτυρία προς το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, τον υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, κατέθεσε χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρη Σταύρου, το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας, όπως είχε ήδη αναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες. Στην εξώδικη διαμαρτυρία γίνεται λόγος για οξυμμένα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας (Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας), ενώ για το θέμα ο Εισαγγελέας ενημερώθηκε επίσης από τον πρόεδρο του Σωματείου των γιατρών Μανώλη Μάκαρη και την γραμματέα Χρυσάνθη Μάλλιου.

Στο αναλυτικό κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Τους τελευταίους μήνες τα δύο ως άνω Διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, και δη το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν – παρά μόνο με αυτοθυσία από το ιατρικό προσωπικό – οι ανάγκες τους και η εύρυθμη λειτουργία τους, γεγονός μάλιστα, που έχει λάβει διαστάσεις μέσω του Τύπου και έχει καταστεί ευρύτερα γνωστό στην κοινωνία της Μεσσηνίας. Λόγω περικοπών στο πρόγραμμα εφημεριών, παρατηρείται το φαινόμενο Κλινικές μεγάλης σπουδαιότητας, όπως οι Παθολογικές στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, η Παθολογική και η Χειρουργική στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, να μην καλύπτονται καθημερινώς από ενεργό εφημερία ειδικευμένου ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας.

Παράλληλα, στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας, η μοναδική αναισθησιολόγος δεν εφημερεύει σε ενεργό εφημερία, αλλά σε εφημερία ετοιμότητας. Εφημερίες ετοιμότητας καλείται να επιτελέσει και ο μοναδικός καρδιολόγος του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Στο σημείο αυτό, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η εφημερία ετοιμότητας δεν προβλέπει τη συνεχή φυσική παρουσία του ιατρού στην κλινική με ό,τι αποτέλεσμα το γεγονός αυτό συνεπάγεται στην αμεσότητα της αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν».


Πηγή : radio 936