Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Φιλιατρά: Αναβίωσαν και φέτος τα Λελώνεια

Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσαν και φέτος τα Λελώνεια στον Άγιο Γεώργιο Φιλιατρών, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί την Θεία Λειτουργία και τους ιππείς με τα άλογά τους. Μετά την Θεία Λειτουργία, οι Ιππείς περιέφεραν την Ελληνική Σημαία στους δρόμους της πόλης και την επέστρεψαν στον πατέρ Διονύσιο.

Ακολούθησαν ιπποδρομίες ενώ η συμμετοχή αλόγων από την ευρύτερη περιοχή ήταν και φέτος μεγάλη, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα σε όσους παραβρέθηκαν στην σημερινή εκδήλωση. Την αναβίωση του εθίμου παρακολούθησε σήμερα και ο Νίκος Λυμπερόπουλος (φώτο δεξιά), που πέρασε τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα στα Φιλιατρά μαζί με την οικογένειά του.

Όλοι οι συμμετέχοντες βραβεύτηκαν με αναμνηστικά μετάλλια, ενώ η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών.

Να θυμίσουμε ότι το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται περίπου από το 1400 και τα Λελώνεια πήραν την ονομασία τους από τον Πανάγω Λελώνη που εξόργιζε τους Τούρκους στους Ιππικούς Αγώνες, αφού κατάφερε παρά τα εμπόδια να τους κερδίσει και στο τέλος να θυσιαστεί για την ελευθερία, όπου δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται σήμερα το μνημείο του.

Χρόνια Πολλά σε όλους και του χρόνου!!!

Παρακολουθήστε το βίντεο, όπως ο κατέγραψε ο φακός του filiatranet:


Πηγή : filiatra net