Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο του σαϊτοπόλεμου

Με την πλήρη και μοναδική οικονομική υποστήριξη από το Δήμο Καλαμάτας και κυρίως με την ψυχή και την αγάπη για το έθιμο των σαϊτολόγων, θα πραγματοποιηθεί και φέτος την Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα, ο γνωστός στο πανελλήνιο σαϊτοπόλεμος, με συμμετοχή πολλών μπουλουκιών και σίγουρα πολλών εκατοντάδων θεατών, ντόπιων και επισκεπτών.

Ο Δήμαρχος, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε σήμερα στην αξία του εθίμου και στην ανάγκη διατήρησης των παραδόσεων, ενώ ζήτησε για ακόμη μια φορά την προσοχή των σαϊτολόγων και την αυτοπροστασία τους. Ο Δήμος θα στηρίξει με όλα τα μέσα την εκδήλωση (πυροσβεστικά, Δημοτική Αστυνομία), ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή με απόλυτη ασφάλεια. Φέτος θα συμμετάσχουν 8 μπουλούκια με 8 άντρες το καθένα, ενώ θα πάρουν μέρους και γυναίκες και παιδιά στην αρχή του δρώμενου.

Κάψιμο του Ιούδα

Σε πολλά χωριά της ελληνικής επικράτειας οι κάτοικοι συνηθίζουν να κατασκευάζουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, του οποίου το εσωτερικό γεμίζουν με άχυρα, ενώ στη θέση των ματιών βάζουν εκρηκτικά. Στη συνέχεια, κρεμούν το ομοίωμα και του βάζουν φωτιά, με προφανή το συμβολισμό καταδίκης του προσώπου που πρόδωσε το Χριστό και κατόπιν κρεμάστηκε. Στην Καλαμάτα, το έθιμο αυτό θα τηρηθεί στην περιοχή του Αβραμόγιαννη, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Κάψιμο του Ιούδα θα διοργανωθεί και τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 8 μ.μ. στην Αιθαία.


Πηγή : pelops news