Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

7,6 εκατ. ευρώ για το λιμάνι της Κυπαρισσίας

Στα 7.625.650 ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα διατεθεί για το λιμάνι της Κυπαρισσίας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε ερώτηση του βουλευτή Ι. Λαμπρόπουλου για τις ζημιές που σημειώθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Από αυτά, 2,078 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση, η επέκταση του προσήνεμου μόλου έγινε από την εργολαβία «Βελτίωση λιμένος Κυπαρισσίας: τμήμα επέκταση προσήνεμου μόλου», προϋπολογισμού 5.547.150 ευρώ, εκτελέστηκε από την εταιρεία «ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ» και περαιώθηκε στις 30-12-2007, για να παραληφθεί οριστικά στις 5-3-2010.

Επισημαίνεται πως «στη συνέχεια και λόγω μη επαρκούς εκτίμησης των δυνάμεων του κυματισμού και της υποδιαστασιολόγησης των τεχνικών ογκολίθων θωράκισης του μόλου, σε ακραία φαινόμενα κυματισμού το Δεκέμβριο του 2012, αλλά και πρόσφατα, παρασύρθηκαν οι φυσικοί και τεχνικοί ογκόλιθοι προστασίας με επακόλουθο την καταστροφή μέρους του τοίχου και του δαπέδου του νέου μόλου, αλλά και την καταστροφή ανωδομής τμήματος του παλαιού μόλου.

Ένεκα τούτου έχει συνταχθεί μελέτη με τίτλο “Μελέτη αποκατάστασης ζημιών προσήνεμου μόλου λιμένα Κυπαρισσίας”, που τελεί υπό έγκριση και έχει ζητηθεί η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, προϋπολογισμού 2.078.500 ευρώ, προκειμένου να δημοπρατηθεί άμεσα η αποκατάσταση του προσήνεμου μόλου και τμήματος της θωράκισης του νέου, αλλά και του παλιού μόλου, που υπέστησαν τις παραπάνω ζημιές».


Πηγή : tharros news