Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Με βαθιά συγκίνηση και φέτος η τελετή για τη Μάχη της Καλαμάτας

28 ΑΠΡΙΛΗ 1941

Όχι με τη λαμπρότητα παλιότερων χρόνων αλλά πάντα με βαθιά συγκίνηση, εορτάστηκε σήμερα η επέτειος της Μάχης της Καλαμάτας (28 Απριλίου 1941). Παραβρέθηκε ο 94χρονος Frank Gill, που ήταν μεταξύ των πολεμιστών που αιχμαλώτισαν οι Γερμανοί στο λιμάνι…

Ο Frank Gill, που είναι και πρόεδρος της Αδελφότητας Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-’41 και απόγονοι άλλων πολεμιστών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς το Δήμο Καλαμάτας, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ απένειμαν τιμητικό δίπλωμα στον ερευνητή και ιστορικό συγγραφέα Νίκο Ζερβή, για τη μεγάλη του προσφορά για τη θέσπιση της εκδήλωσης, πριν 20 χρόνια και την υλοποίησή της κάθε χρόνο από τότε. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εξέφρασε από την πλευρά του την ευγνωμοσύνη της πόλης προς τους απομάχους και γενικά τους συμμάχους, για τον αγώνα τους κατά του φασισμού και ναζισμού. Είπε δε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί οι ιδέες του φασισμού και ναζισμού να εξαπλωθούν ξανά.

Παλιότερα χρόνια στην εκδήλωση έρχονταν εκπρόσωποι του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Πρεσβειών της Αγγλίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Κύπρου. Φέτος δεν ήρθαν, ενώ και ο κόσμος που παραβρέθηκε ήταν λίγος. Πάντως απέδωσε τιμές στρατιωτικό άγημα, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου ανέκρουσε τους Εθνικούς Ύμνους της Αγγλίας και της Ελλάδας. Στεφάνια κατέθεσαν ο Frank Gill ως εκπρόσωπος των πεσόντων πολεμιστών, ο Noah Scott ως εκπρόσωπος των απογόνων των αιχμαλώτων, ο Mark Buttery ως εκπρόσωπος της Αδελφότητας και ο Alan Stevenson ως εκπρόσωπος της Αδελφότητας στην Ελλάδα. Ακόμη κατέθεσαν στεφάνια ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς και εκπρόσωπος της στρατιωτικής φρουράς Καλαμάτας.

Στην ομιλία του ο Frank Gill σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «όποτε αντικρίζουμε το χώρο του μνημείου των πεσόντων, βρίσκουμε ότι το κάθε τι είναι τέλεια προετοιμασμένο για την τελετή», ενώ τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των απομάχων αισθάνονται μεγάλη εκτίμηση γι’ αυτό. Σε ό,τι αφορά την απονομή τιμητικού διπλώματος στον Νίκο Ζερβή σημείωσε ότι αυτό είναι «προς αναγνώριση και εκτίμηση για όλη τη βοήθειά του, τη συμβολή του και τη στήριξή του προς την Αδελφότητα των Απομάχων εδώ και 20 χρόνια».

Την ομιλία μετάφρασε η Κατερίνα Λογαράκη, ενώ η παρουσίασή της έγινε από τη Ρόζμαρυ Ασημακοπούλου. Μετά την εκδήλωση παρατέθηκε δεξίωση στο αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal