Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Μεγάλη τριήμερη γιορτή από την Παρασκευή για τους 12 Άγιους της Μεσσηνίας

ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Προς τόνωση του θρησκευτικού αισθήματος των πιστών της Μητρόπολης Μεσσηνίας, διοργανώνεται λαμπρός εορτασμός, αφιερωμένος στους 12 αγίους της περιοχής… Πρόκειται για τον Άγιο Ηλία τον Αρδούνη, νεομάρτυρα, που γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Τον Άγιο Απόστολο Καίσαρ που έζησε τον 1ο αιώνα και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κορώνης. Την Αγία Ξενία την Καλαματιανή, που ήταν μεγαλομάρτυρας και θαυματουργή. Τον Άγιο Θεόδωρο Κυθήρων, που γεννήθηκε στα τέλη του 9ου αιώνα στην Κορώνη. Τον Άγιο Λέωντα τον εν Μεθώνη, Γερμανό προσκυνητή που πέθανε στη Μεθώνη πριν φθάσει στους Άγιους Τόπους. Τον Άγιο Ιερόθεο τον Ιβηρίτη που γεννήθηκε στην Καλαμάτα και η κάρα του βρίσκεται στην Ιερά μονή Ιβήρων. Τον Άγιο Θεοφάνη, νεομάρτυρα από την Καλαμάτα. Τον Άγιο Αθανάσιο Μεθώνη, που γεννήθηκε στην Κατάνη της Σικελίας και χειροτονήθηκε επίσκοπος Μεθώνης, περιοχή που τον 1ο αιώνα υπαγόταν στη Μητρόπολη Πατρών. Τον Άγιο Νήφωνα Κωνσταντινουπόλεως, που καταγόταν από τη Μεσσηνία, εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης χωρίς να το θέλει και το 1468 έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινοπούλεως. Τον Άγιο Αθανάσιο Κωνσταντινουπόλεως, που καταγόταν από την Ανδρούσα και εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 1289. Τον Άγιο Αγαθοκλή Κορώνης και τον Άγιο Ιωάννη Μεσσήνης.

Ύστερα από άδεια της Ιερής Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Μητρόπολη Μεσσηνίας θα πανηγυρίζει τη Σύναξη των Μεσσηνίων Αγίων κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων, στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού. Την ερχόμενη Παρασκευή, στις επτά το απόγευμα, θα γίνει στα προπύλαια της Υπαπαντής η υποδοχή των λειψάνων των Μεσσηνίων Αγίων, της κάρας του Ηλία του Αρδούνη από τη Μονή Βουλκάνου και της κάρας του Αγίου Αθανασίου Κωνσταντινουπόλεως. Ακολούθως θα τελεστεί δοξολογία και θα γίνει χρίσι με άγιο μύρο της εικόνας των 12 Μεσσηνίων Αγίων, η οποία αντιγραφήθηκε από τον Μεσσήνιο αγιογράφο Δημήτριο Χρανιώτη. Στη συνέχεια θα γίνει μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου και μετά αγρυπνία κατά την Αγιορείτικη τάξη.

Το Σάββατο θα τελεστεί πολυαρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Επισκόπου Θαυμακού Ιακώβου, συμπαραστατούμενου από τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Κορωνείας, Χρυσόστομου και Παντελεήμονος. Την Κυριακή θα γίνει λιτάνευση της εικόνας των Μεσσηνίων Αγίων στις οδούς Υπαπαντής, Μητροπολίτου Μελετίου και Φάριος.


Πηγή : kalamata journal